Ολ. Σολτς: «Όχι» στα κορονο-ομόλογα, «ναι» σε βοήθεια από Ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

Ολ. Σολτς: «Όχι» στα κορονο-ομόλογα, «ναι» σε βοήθεια από Ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

Τις επιφυλάξεις του  σχετικά με τα κορονο-ομόλογα εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σημειώνοντας, όσον αφορά τη χρηματοδότηση των κρατών μελών που επλήγησαν από τον κορονοϊό, ότι «πρέπει να αποσαφηνιστεί η χρηματοδότηση. Αυτό θα είναι πιο σκόπιμο να συμβεί  κατά την συζήτηση για το μελλοντικό πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, τον προϋπολογισμό της ΕΕ».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό Τ-Online ο Σολτ τόνισε ότι «οι συζητήσεις δεν πρέπει να αφορούν στα εργαλεία, αλλά στην επίλυση ενός προβλήματος. Πρώτα απ 'όλα, πρέπει να δούμε πόσα χρήματα χρειάζονται συγκεκριμένα και γιατί θα χρησιμοποιηθούν. Στη συνέχεια πρέπει να αποσαφηνιστεί η χρηματοδότηση» και σημείωσε πως οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων πρέπει να συμφωνήσουν σε έναν χάρτη πορείας για το πώς θα πρέπει να υποστηριχθεί η οικονομία μετά τη φάση του lockdown.

Ένα μόνο πράγμα είναι ξεκάθαρο, συνέχισε: «Εάν θέλουμε να συνεχίσουμε να ενεργούμε από κοινού και με αλληλεγγύη όπως με το "Ταμείο ανάκαμψης", το οποίο θα έχει και πάλι παρόμοιο μέγεθος, τότε απαιτούνται περαιτέρω βήματα ένταξης στην ΕΕ».

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς τάσσεται υπέρ της προώθησης της ολοκλήρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης: «Εάν θέλουμε να συνεχίσουμε να ενεργούμε μαζί με αλληλεγγύη απαιτούνται και περαιτέρω βήματα για την ολοκλήρωση στην ΕΕ», δήλωσε.

Ζήτησε επίσης «να συνεχίσει η Ευρώπη να εργάζεται για την δημιουργία της δημοσιονομικής ένωσης» και πρόσθεσε: «O Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) πρέπει να αναπτυχθεί περαιτέρω. Χρειάζεται επίσης η "Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ένωση" και  θα πρέπει να προχωρήσουμε στην Ένωση Κεφαλαιαγορών».

Τόνισε επίσης ότι «η  ΕΕ χρειάζεται κοινά έσοδα. Γι 'αυτό θα είναι χρήσιμο να συμμετάσχουν στη φορολογία των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών πολλές χώρες - ίσως μάλιστα και όλες».

Πηγή: T-Online