Οικουμενικό Πατριαρχείο: Θα μελετήσουμε τη συμφωνία Κράτους – Εκκλησίας και θα αποφανθούμε

Οικουμενικό Πατριαρχείο: Θα μελετήσουμε τη συμφωνία Κράτους – Εκκλησίας και θα αποφανθούμε

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, στο Φανάρι, με το Πατριαρχείο να επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί επί της συμφωνίας Κράτους – Εκκλησίας αφού πρώτα τη μελετήσει.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο υπουργός ενημέρωσε τον Πατριάρχη και τους Αρχιερείς πιο αναλυτικά για τη δέσμη προτάσεων της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της προωθούμενης Συνταγματικής αναθεώρησης αλλά και του διαλόγου που ξεκίνησε πρόσφατα για τις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας στην Ελλάδα.

Όπως επισημαίνεται, πολλοί συνοδικοί Ιεράρχες απηύθυναν ερωτήσεις στον Κ. Γαβρόγλου, ζητώντας περισσότερες πληροφορίες, ενώ όλοι δε με επικεφαλής τον Οικουμενικό Πατριάρχη εξέφρασαν «το ζωηρό ενδιαφέρον τους για τα προβλήματα του εφημεριακού κλήρου».

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο τονίζει ότι ύστερα από τη νεότερη ενημέρωση από τον υπουργό Παιδείας, η Αγία και Ιερά Σύνοδος θα μελετήσει προσεκτικά τις προτάσεις της ελληνικής κυβερνήσεως και θα εκφράσει την θέση της καταλλήλως.

Από τη μεριά του ο Κ. Γαβρόγλου αναφέρθηκε στην πρόταση για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, τη μεταρρύθμιση του μισθολογικού καθεστώτος του εφημεριακού κλήρου, αλλά και στη διευθέτηση του ζητήματος των αποσπασμένων κληρικών του Οικουμενικού Πατριαρχείου που διακονούν σε όλο τον κόσμο.