Οικονόμου: Στον κατάλληλο χρόνο οι ανακοινώσεις για μείωση του ΦΠΑ

Οικονόμου: Στον κατάλληλο χρόνο οι ανακοινώσεις για μείωση του ΦΠΑ

Οι ανακοινώσεις για τη μείωση του ΦΠΑ θα γίνουν στον κατάλληλο χρόνο, προκειμένου να μην επαναληφθούν πρακτικές του παρελθόντος να στηρίζουμε στη δύσκολη φάση και στη συνέχεια να τα παίρνουμε πίσω, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ανέφερε ότι σταθμίζονται τα δεδομένα και τα στοιχεία εκεί που οι παρεμβάσεις θα έχουν το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα, προκειμένου να έχει αντίκρισμα και αποτύπωμα, να βεβαιωθεί ότι η μείωση που θα προκύψει από μία ενδεχόμενη φορολογική αποκλιμάκωση θα περάσει αυτόματα στον καταναλωτή. Παράλληλα, πρόσθεσε, δεν θα πρέπει να στερήσει από τον κρατικό Προϋπολογισμό έσοδα, τα οποία είναι απολύτως απαραίτητα. 

Ανατιμήσεις λόγω της ενεργειακής κρίσης

Αναφερόμενος στις ανατιμήσεις λόγω της ενεργειακής κρίσης, ο κ. Οικονόμου είπε ότι η Κυβέρνηση έχει σταθερή πολιτική ενίσχυσης των εισοδημάτων, με πιο πρόσφατη εκείνη της περαιτέρω μείωσης του ΕΝΦΙΑ. Επανέλαβε ότι τον Μάιο θα υπάρξει για δεύτερη  φορά αύξηση του κατώτατου μισθού, μεγαλύτερη από αυτή που είχαμε μέχρι τώρα. 

Στο θέμα της ενέργειας είπε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη στήριξη από την πλευρά του Κράτους και των εταιρειών - και της Δ.Ε.Η. και της ΔΕΠΑ - στους οικιακούς καταναλωτές, αλλά και στις επιχειρήσεις για να μειωθεί η επίπτωση των αυξήσεων, τονίζοντας πως γίνεται προσπάθεια να περιοριστούν οι συνέπειες.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι στα νοικοκυριά μέχρι τις 300 κιλοβατώρες θα απορροφηθεί η αύξηση από 70% μέχρι 90%, στις επιχειρήσεις 50% και για τους αγρότες ότι θα δουν τη μείωση 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής από τον Αύγουστο μέχρι τον Δεκέμβριο και για τον Γενάρη και τον Φλεβάρη 50% μείωση.  

Απαντώντας στην κριτική που ασκείται για την πρόβλεψη όσον αφορά  στη διάρκεια του φαινομένου και την έκτασή του, ανέφερε ότι ούτε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ούτε οι διεθνείς Οργανισμοί, ούτε οι αγορές είχαν προβλέψει τη διάρκειά του και ότι όλοι μιλούσαν για μία διάρκεια που θα ήταν περιορισμένη. Πρόσθεσε ότι οι εκτιμήσεις και οι προβλέψεις τους, ξεπερνιούνται από την πραγματικότητα και από ένα σύνολο παραγόντων που συνθέτουν τα αίτια αυτής της έκρηξης των ανατιμήσεων. 

Για την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού υγειονομικών και την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέδειξε την ανάγκη του εμβολιασμού ως μείζον ζήτημα. Το βασικό, όπως είπε, είναι ότι έχουμε τα εργαλεία στα χέρια μας, κυρίως το εμβόλιο, αλλά και τα υπόλοιπα φάρμακα της επιστήμης, για να αντιμετωπίσουμε τον κορονοϊό. 

Για την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. ανέφερε ότι χρειάζεται παρεμβάσεις και αναβάθμιση, παρά τη σημαντική προσπάθεια που έχει γίνει τα τελευταία δύο χρόνια. Ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι παραμένουν προβλήματα και παθογένειες σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας όπου είναι πολύ πιο έντονες.

Για τη δολοφονία στη Θεσσαλονίκη

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι συνεχίζεται ακόμα πιο εντατικά η προσπάθεια για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό και στο θεσμικό επίπεδο και στο επίπεδο της δουλειάς των διωκτικών Αρχών. 

Όπως είπε, επενδύουμε σε όλους τους τομείς, στη Δικαιοσύνη και στην εκπαίδευση, καθώς και στον ρόλο των διωκτικών Αρχών, τονίζοντας πως το πρόβλημα μέσα στους παράνομους συνδέσμους, με τα οπλοστάσια που υπάρχουν, δεν είναι το μόνο, αλλά ένα πρόβλημα που συναντάμε και σε γειτονιές των μεγάλων πόλεων.

«Συχνά γινόμαστε μάρτυρες επιθέσεων σε ανθρώπους από συμμορίες ανηλίκων. Συνολικά το ζήτημα της βίας στη νέα γενιά, της κουλτούρας που έχει εγκατασταθεί με ένα τρόπο, εντός ή εκτός εισαγωγικών στην κοινωνία μας, πρέπει να μας απασχολήσει όλους», ανέφερε χαρακτηριστικά.