Οικονόμου: Πρόταση της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα σχολεία

Οικονόμου: Πρόταση της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα σχολεία

«Η πρότασή μας στην Επιτροπή των ειδικών είναι τα σχολεία να ανοίξουν», υπογράμμισε στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επισημαίνοντας ότι βασική προτεραιότητα είναι η επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων με ασφάλεια  για μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.

«Θα κάνουμε ό,τι μας υποδείξουν οι ειδικοί και για τη επίτευξη αυτών των δύο στόχων. Προσέθεσε ότι η πρόθεσή μας να ανοίξουν τα σχολεία εστιάζεται σε λόγους εκπαιδευτικούς, ψυχολογικούς και κοινωνικούς και κάθε βήμα προς την κατεύθυνση αυτή θα γίνει έχοντας στο μυαλό μας την απόλυτη εξασφάλιση της υγείας των εκπαιδευτικών και των μαθητών με ό,τι πρωτόκολο χρειαστεί», υπογράμμισε.

Αρχικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η κυβέρνηση εργάζεται με κοινωνική υπευθυνότητα, υπενθυμίζοντας ότι το 2021 με ένα πακέτο στήριξης κατάφερε να διατηρήσει τις επιχειρήσεις και να διασφαλίσει αναπτυξιακούς ρυθμούς και ότι είναι αποφασισμένη και το 2022 να βρίσκεται δίπλα στον πολίτη.

Αναφέρθηκε αναλυτικά στα οικονομικά μέτρα και τις φοροελαφρύνσεις που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και τέθηκαν σε ισχύ από τις αρχές του νέου χρόνου, αλλά και για αυτά που θα ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες.

Ως προς την πανδημία, σημείωσε ότι φαίνεται πως η μετάλλαξη Όμικρον επωάζεται γρήγορα και χτυπάει κυρίως τις μικρότερες ηλικίες, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα του εμβολιασμού και την τήρηση των μέτρων προστασίας. «Ο εμβολιασμός είναι ο μόνος δρόμος να αποφύγουμε τα χειρότερα», τόνισε και πρόσθεσε πως μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί με μια δόση 7.485.000 πολίτες.

Για την επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, σημείωσε ότι όποιο χρειαστεί μέτρο να ληφθεί θα γίνει σε συνεννόηση και μετά από εισήγηση της επιτροπής των ειδικών.

Επισήμανε τη σπουδαιότητα των self test - που δίδονται δωρεάν από την πολιτεία - στον εντοπισμό των κρουσμάτων στην εκπαιδευτική κοινότητα και μέχρι σήμερα έχει καταγραφεί το 85% των κρουσμάτων. 

Συνέστησε σε όσους εμβολιασμένους με τρίτη δόση εντοπίζονται θετικοί να θεωρήσουν ότι νόσησαν και δεν χρειάζεται να πραγματοποιήσουν PCR test.

Η πρότασή μας είναι τα σχολεία να ανοίξουν, υπογράμμισε και σημείωσε ότι αναμένει την εισήγηση των ειδικών για να προχωρήσει η κυβέρνηση και στις ανάλογες ανακοινώσεις.

Ερωτηθείς για την πρόταση ορισμένων ειδικών να παραταθεί η ημερομηνία επανέναρξης της σχολικής χρονιάς, τόνισε ότι η κυβέρνηση αναμένει την εισήγηση των Λοιμωξιολόγων.

Για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στις ηλικίες άνω των 60 ετών, ανέφερε ότι ανταποκρίθηκαν πάνω από 185.000 πολίτες, ενώ τα ραντεβού που κλείνονται ημερησίως είναι 4-5.000 και αισιοδοξεί ότι θα ξεπεράσουν οι εμβολιασμοί τους 200.000 (50% των ανεμβολίαστων) μέχρι τις 16 Ιανουαρίου. 

«Επικοινωνιακά σόου» χαρακτήρισε το βίντεο που ανάρτησε το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας που δείχνει σπουδαστές της σχολής Πολέμου να κολυμπούν 1.950 μέτρα, όσο η απόσταση Τουρκίας - Καστελόριζο που είχε αναφέρει ο πολιτικός προϊστάμενος του υπουργείου Χουλουσί Ακάρ, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας ακολουθεί σοβαρή εξωτερική πολιτική. 

Τέλος, ερωτηθείς για το εάν υπήρξε συνάντηση του πρωθυπουργού με τον  υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο οποίος γνωστοποίησε σήμερα Τρίτη πως είναι θετικός στον κορονοϊό, σημείωσε πως ο Υπουργός δεν είχε έρθει σήμερα σε επαφή με τον πρωθυπουργό, αλλά σε κάθε περίπτωση θα ακολουθηθεί το πρωτόκολλο για την ιχνηλάτηση.