Οικονόμου: Κανονικά οι παρελάσεις αύριο, με εξαίρεση τις περιοχές που αποφάσισαν οι Περιφέρειες

Οικονόμου: Κανονικά οι παρελάσεις αύριο, με εξαίρεση τις περιοχές που αποφάσισαν οι Περιφέρειες

Οι παρελάσεις θα γίνουν κανονικά με εξαίρεση τις περιοχές όπου οι Περιφέρειες αποφάσισε να μην γίνουν, λόγω επιβαρυμένου ιικού φορτίου ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης, σημειώνοντας πως δεν θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα υγειονομικού ενδιαφέροντος και θα τηρηθούν τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Συνέστησε σε όσους παρακολουθήσουν τις παρελάσεις να χρησιμοποιήσουν μάσκα και να τηρούν τα μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού, ενώ για όσους παρελάσουν, δεν χρειάζεται να φορούν μάσκα, παρά μόνο κατά την προσέλευσή τους και απομάκρυνσής του από το χώρο διεξαγωγής της παρέλασης.  Σημειώνεται επίσης ότι στη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη θα μετέχουν εφέτος μόνο στρατιωτικά τμήματα.

Η προγραμματισμένη για αύριο μαθητική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη δεν θα πραγματοποιηθεί αφού για την ημέρα αυτή έχει κηρυχθεί -με απόφαση του Πρωθυπουργού- εθνικό πένθος, καθώς θα γίνει η κηδεία της Φώφης Γεννηματά. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην αρχή της ενημέρωσης εξέφρασε τα θερμά συλλυπητήρια της κυβέρνησης στην οικογένεια και τους οικείους της  Φώφης Γεννηματά. «Η Φώφη Γεννηματά ξεχώρισε με το ήθος της, πολιτικό και προσωπικό, και σε εποχές δύσκολες για την πατρίδα έβαλε πλάτη. Η απουσία της θα είναι δυσαναπλήρωτη», είπε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αναφερόμενος στα «φασόν» τυποποιημένα κείμενα αξιολόγησης που προώθησε η συνδικαλιστική ηγεσία των εκπαιδευτικών, τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει το νόμο και δεν θα ανεχτεί την ακύρωση της αξιολόγησης, επισημαίνοντας πως ο νόμος δεν επιτρέπει «κουτοπονηριές» και πρόσθεσε ότι πάνω από 8.300 σχολεία έχουν προχωρήσει την πρώτη φάση της αξιολόγησης.

Σημείωσε πως πρόκειται για δικαίωση της κυβερνητικής πολιτικής η στροφή των νέων μας στα δημόσια ΙΕΚ. Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία οι νέοι από 18 έως 20 ετών που επέλεξαν να εγγραφούν φέτος στα δημόσια ΙΕΚ έφτασαν τους 12.078, από 6.715 πέρσι.

Ως προς τα «κενά» σε αριθμό εκπαιδευτικών, τόνισε ότι προωθούνται 5.500 προσλήψεις αναπληρωτών για να καλυφθούν 3.000 άδειες που έχουν δοθεί νόμιμα για διάφορους λόγους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Σαουδική Αραβία. «Από χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Ριάντ. Μια επίσκεψη που επιβεβαιώνει και εδραιώνει τις στρατηγικού χαρακτήρα σχέσεις της Ελλάδας με τη Σαουδική Αραβία. Χθες μίλησε στη σύνοδο κορυφής της πρωτοβουλίας «Middle East Green Initiative», όπου τόνισε τη δυνατότητα της Ελλάδας να εξελιχθεί σε ενεργειακό κόμβο μεταφοράς καθαρής ενέργειας στην ευρωπαϊκή αγορά. Αναφέρθηκε στη συμφωνία με την Αίγυπτο που αφορά στην ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας ενώ παράλληλα τόνισε ότι η χώρα μας μπορεί να αποτελέσει το φυσικό σημείο εισόδου για υγροποιημένο φυσικό αέριο και υδρογόνο», είπε ο κ. Οικονόμου.

Και συνέχισε σημείωσε ότι: «ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ως μέλος της ΕΕ έχει δεσμευτεί στο στόχο να γίνει η Ευρώπη η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος μέχρι το 2050. Ενώ επιδίωξη είναι να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030».

Ο κ. Οικονόμου είπε ακόμη πως ο πρωθυπουργός «αναφέρθηκε στην προσπάθεια για την αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ και το σχέδιο για την κινητοποίηση πάνω από 25 δισ. σε επενδύσεις με στόχο την πράσινη μετάβαση.

Στο περιθώριο της συνόδου ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για το κλίμα, τον Τζον Κέρι ενώ σήμερα Τρίτη θα έχει συνάντηση με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας. Θα έχει ακόμα συναντήσεις με επιχειρηματίες της Σαουδικής Αραβίας που δραστηριοποιούνται ή έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να δραστηριοποιηθούν επενδυτικά στην Ελλάδα ενώ θα συμμετέχει στο Forum «Future Investment Initiative» το οποίο συγκεντρώνει τους σημαντικότερους επενδυτές του Κόλπου».

Αναφορικά με την εξυγίανση των Ναυπηγείων της Ελευσίνας ο κ. Οικονόμου τόνισε: «Κρίσιμος βραχίονας ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και ισχυροποίησης της αμυντικής μας βιομηχανίας είναι ο ναυπηγικός τομέας. Την περασμένη Πέμπτη έγινε ένα μεγάλο βήμα στη διαδικασία εξυγίανσης των Ναυπηγείων της Ελευσίνας. Ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους ναυπηγείων στον κόσμο, ο όμιλος Fincantieri εξέφρασε γραπτώς το ενδιαφέρον του να ξεκινήσει τη διαδικασία για να συμμετάσχει στην προσπάθεια για την εξυγίανσή τους συνεργασία με την ONYX.

Πρόκειται για εξέλιξη που συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, στους εργαζόμενους και γενικότερα στη χώρα μας.

Με τη συμφωνία αυτή ολοκληρώνεται μια μεγάλη προσπάθεια για τα τρία ναυπηγεία, της Σύρου, του Σκαραμαγκά και της Ελευσίνας, που ήταν κλειστά εδώ και χρόνια. Ναυπηγεία που θα λειτουργήσουν και πάλι προσφέροντας θέσεις εργασίας σε εκατοντάδες συμπολίτες μας και προφανώς πλούτο στην πατρίδα μας.

Είναι μάλιστα σημαντικό το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι αφού ευχαρίστησαν τον πρωθυπουργό και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης για την εξέλιξη αυτή, δηλώνουν υπερήφανοι και αισιόδοξοι για την επόμενη μέρα στα Ναυπηγεία», υπογράμμισε.