Οικονόμου: H επιτροπή ειδικών θα κρίνει αν χρειάζεται παράταση των μέτρων

Οικονόμου: H επιτροπή ειδικών θα κρίνει αν χρειάζεται παράταση των μέτρων

Στις αυριανές αποφάσεις της επιτροπής των ειδικών παρέπεμψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, για το ενδεχόμενο επαναφοράς της μουσικής στην εστίαση και χαλάρωσης του ωραρίου λειτουργίας. Ο Γ. Οικονόμου τόνισε ότι η επιτροπή θα σταθμίσει τα μεγέθη της πανδημίας και θα κρίνει αν χρειάζεται παράταση των μέτρων.

Σχετικά με το ενδεχόμενο να επιβολής και νέων περιορισμών στους ανεμβολίαστους άνω των 60, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι σε αυτή τη φάση ισχύουν τα πρόστιμα και τα μέτρα που είναι γνωστά και δεν έχουν γίνει συζητήσεις για κάτι παραπάνω. 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση διευκρίνισε ότι αν κάποιος κλείσει ραντεβού σήμερα για εμβολιασμό θα πληρώσει το πρόστιμο για τον Ιανουάριο γιατί η προθεσμία έχει λήξει αλλά βεβαίως όχι για τον επόμενο μήνα και αναφέρθηκε στις εξαιρέσεις για τις οποίες υπάρχουν ήδη σε εφαρμογή οι διαδικασίες, ώστε ακόμη κι αν επιβληθεί από λάθος κάποιο πρόστιμο να διορθωθεί και να μην καταβληθεί.

Υπογράμμισε ότι η χώρα μας ήταν η μοναδική χώρα που επέβαλε υποχρεωτικότητες ηλικιακές και η μοναδική που επιβάλλει και πρόστιμο και από τις πρώτες χώρες που έβαλε το πάσο το covid-free, που επέβαλε διαχωρισμούς ανάμεσα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας. Τόνισε ότι τα μέτρα αυτά απέδωσαν και ότι αυτή τη στιγμή δεν εξετάζεται αυστηροποίηση παρά το γεγονός ότι η πρόκληση της εμβολιαστικής κάλυψης είναι διαρκής.

Συμπλήρωσε πάντως ότι εάν η επιτροπή εισηγηθεί κάτι διαφορετικό ανάλογα και με τη δυναμική εξέλιξη της πανδημίας, «εδώ είμαστε να το συζητήσουμε».

Σχετικά με την απόφαση για μη επέκταση της υποχρεωτικότητας απάντησε ότι αυτή την ώρα τα ποσοστά εμβολιασμού με την πρώτη δόση είναι πάνω από τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους και σε ό,τι αφορά τους πλήρως εμβολιασμένους πολύ κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

«Το δυστύχημα είναι ότι αν αυτό είχε συμβεί τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο προφανώς και η πίεση στο ΕΣΥ θα ήταν πολύ μικρότερη και θα είχαμε πολύ λιγότερους θανάτους. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Άρα η επέκταση της υποχρεωτικότητας πρέπει να σταθμιστεί με τη χρονική φάση που βρισκόμαστε με τα μεγέθη που έχουμε σε ό,τι αφορά τα ποσοστά των εμβολιασμών κι αυτό να συνυπολογιστεί σε όποια απόφαση ληφθεί», συμπλήρωσε.

Επεσήμανε ακόμη πως η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας εξακολουθεί να υπάρχει γιατί παρά το γεγονός ότι η «Ο» είναι η επικρατούσα μετάλλαξη υπάρχει παράλληλα και η «Δ» που κάνει βαριές νοσήσεις, οδηγεί σε διασωληνώσεις. «Δυστυχώς το 85% των ανθρώπων που φθάνουν εκεί είναι ανεμβολίαστοι και οδηγούμαστε στα αυξημένα νούμερα απωλειών. Προφανώς και μας ανησυχεί και είναι κάτι που οφείλει να το συμπεριλάβει κανείς στα κριτήρια με τα οποία θα λάβει τις όποιες αποφάσεις», τόνισε.

Σε ερώτηση σχετικά με τις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση για τη διαχείριση της κατάστασης είπε ότι πολλές φορές έχει αναφερθεί το τι έκανε η κυβέρνηση από την αρχή της πανδημίας. Σε ό,τι αφορά το σύνολο των θανάτων από την αρχή της πανδημίας μέχρι τώρα, όπως είπε, η χώρα μας είναι στους ευρωπαϊκούς μέσους όρους και κάτω αλλά αυτό, σημειώνοντας ωστόσο ότι «για μένα δεν είναι το σημαντικό, διότι όλες οι ανθρώπινες απώλειες είναι ένα πολύ δυσάρεστο στοιχείο, χωρίς αμφιβολία μια πολύ δυσάρεστη εξέλιξη.

«Για να μιλήσει κανείς για εγκληματική διαχείριση, για ευθύνες ή για οτιδήποτε, οφείλει να ιχνηλατήσει τη συμπεριφορά της κυβέρνησης στο ΕΣΥ από την ώρα που το παρέλαβε, τι έγινε στο μεσοδιάστημα, πού ήταν η κατάσταση και πού έφθασε», σημείωσε.

Ερωτηθείς για το Παίδων Πεντέλης υπογράμμισε ότι «η απάντηση είναι ότι δεν κλείνει το Παίδων Πεντέλης» και πρόσθεσε ότι η αναστολή των εφημεριών που γίνεται τώρα θα διαρκέσει για περίπου τέσσερις με πέντε εβδομάδες προκειμένου να διευκολυνθεί το πρόγραμμα εμβολιασμού.