Οικονόμου: «Απρόκλητη και παράνομη» η ιρανική κατάληψη των ελληνικών τάνκερ

Οικονόμου: «Απρόκλητη και παράνομη» η ιρανική κατάληψη των ελληνικών τάνκερ

Εντελώς «απρόκλητη και παράνομη ενέργεια»,  χαρακτήρισε την κατάληψη των δυο ελληνικών τάνκερ από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επισημαίνοντας ότι για το θέμα έχουν ενημερωθεί οι εταίροι και οι σύμμαχοί μας και πως η ελληνική κυβέρνηση από την αρχή έλαβε και λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει ενημερώσει σε όλα τα διεθνή φόρα τους εταίρους και τους συμμάχους μας, έχουν ενημερωθεί όλα τα πλοία που πλέουν στη γύρω περιοχή, έτσι ώστε να προσαρμοστούν σε αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση και πραγματικότητα που διαμόρφωσε αυτή η απαράδεκτη τακτική της ιρανικής κυβέρνησης. Πρόκειται για μία εντελώς απρόκλητη και παράνομη ενέργεια και για αυτό από την πρώτη στιγμή λάβαμε και συνεχίζουμε να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα».

«Όποιες ενέργειες έγιναν και αφορούν σε πετρέλαιο Ιρανικών συμφερόντων είναι ενέργειες που έγιναν με βάση τις διεθνείς συμβάσεις και υποχρεώσεις της χώρας και μετά από αποφάσεις της δικαιοσύνης. Αποφάσεις έναντι των οποίων δεν προσέφυγαν οι αρχές των οποίων τα συμφέροντα πλήττονται από την απόφαση αυτή. Υπήρχε το χρονικό περιθώριο να γίνει προσφυγή ή να διεκδικήσουν κάποια αναστολή της έκδοσης της δικαστικής απόφασης και κάτι τέτοιο δεν έγινε. Με βάση τις διεθνείς συμβάσεις και υποχρεώσεις που η χώρα έχει υπογράψει τις τελευταίες 3 δεκαετίες και την απόφαση της ανεξάρτητης δικαιοσύνης έγινε η ενέργεια αυτή στο πλοίο που είχε το ιρανικό πετρέλαιο» τόνισε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε και για τα επεισόδια που προκαλούν «ορισμένοι τραμπούκοι με όρους συμμορίας επιδιώκουν να καταλύσουν τις αποφάσεις των οργάνων της πανεπιστημιακής κοινότητας και αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό.». «Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσει η Πολιτεία να εφαρμόσουν τους δικούς τους νόμους και τις δικές τους αποφάσεις στα πανεπιστήμια» ξεκαθάρισε, επισημαίνοντας ότι η αστυνομία εφαρμόζει την απόφαση της Συγκλήτου να κατασκευαστεί η βιβλιοθήκη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως η κυβέρνηση δεν επιδιώκει την ένταση και πως η βιβλιοθήκη θα γίνει, για να επαναλάβει πως «δεν υπάρχει περίπτωση να επιβάλλουν τις δικές τους συνήθειες», ενώ σχολιάζοντας τα επεισόδια ανέφερε πως εξαιτίας της βίαιης αντίδρασης εναντίον της αστυνομίας, δυστυχώς συνέβη ο τραυματισμός ενός φοιτητή και ενός αστυνομικού.

«Είμαστε με τα βιβλία και όχι με τη βαριοπούλα, ερχόμαστε σε ρήξη με συμφέρονται και μικροομάδαες για να ωφεληθεί το δημόσιο πανεπιστήμιο» σημείωσε ενώ επιτέθηκε για την στάση που κρατάει στο θέμα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Οικονόμου επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως όχι μόνο δεν καταδίκασε τους ταραξίες, αλλά στράφηκε κατά της αστυνομίας και υποσχέθηκε την κατάργηση του νόμου για την ασφάλεια στα ΑΕΙ και πρόσθεσε ότι «αντί υπεκφυγής καλούμε τον κ. Τσίπρα να τοποθετηθεί: Μπορεί ο οποιοσδήποτε να καταλαμβάνει έναν πανεπιστημιακό χώρο, να γκρεμίζει τοίχους, να καταστρέφει περιουσιακά στοιχεία;».

Ερωτηθείς για τις τουρκικές προκλήσεις ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους ευρωπαίους εταίρους, και πως δεν έχει να προσθέσει κάτι στην ελληνική αντίδραση, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι υπέρ του διαλόγου, «αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση δεν θα προασπίζονται τη διεθνή νομιμότητα και τα συμφέροντα της χώρας μας»» και συμπλήρωσε πως «έχει καταδικαστεί από όλους ομόθυμα ο αναθεωρητισμός και η προκλητικότητα της Τουρκίας».

Μιλώντας για την παρουσία του πρωθυπουργού στην έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με βασικό θέμα την ενεργειακή αγορά ανέφερε ότι σε κάθε περίπτωση πάντως, ανεξάρτητα από τις αποφάσεις στο ευρωπαϊκό επίπεδο -και επειδή οι προσδοκίες παραμένουν χαμηλές- η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εξαντλεί διαρκώς κάθε δημοσιονομικό περιθώριο για να στηρίξει νοικοκυριά, επιχειρήσεις, ολόκληρη τη κοινωνία.

«Αυτό κάναμε στη διάρκεια της πανδημίας, αυτό κάνουμε τώρα και θα συνεχίσουμε διευρύνοντας στο μέτρο του δημοσιονομικά εφικτού, τις παρεμβάσεις μας, έτσι ώστε ο κόσμος να αισθάνεται τη στήριξη δίπλα του, έτσι ώστε να μετριάσουμε το αποτύπωμα των πρωτοφανών αυξήσεων που βιώνει η Ευρώπη και ολόκληρος ο κόσμος. Κάθε νέο περιθώριο που προκύπτει από την οικονομική μας πολιτική θα μεταφέρεται άμεσα στην κοινωνία», διαβεβαίωσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στις ενέργειες της κυβέρνησης για την αντιπυρική περίοδο λέγοντας πως πρέπει να είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι και παρουσίασε επιγραμματικά ορισμένες δράσεις όπως:

- Τη νέα δύναμη από 500 δασοκομάντος που θα ριχτεί στην μάχη από 10 Ιουνίου, οι οποίοι θα στελεχώσουν τις ειδικές μονάδες δασικών επιχειρήσεων.

- Το διπλασιασμό του αριθμού των εθελοντών που θα φτάσει τους 4.000, ενώ άλλες 2.000 εθελοντές θα προστεθούν το επόμενο διάστημα.

- Την φιλοξενία πυροσβεστών  από άλλες χώρες που θα φτάσουν στην Ελλάδα νωρίτερα.

-Την αύξηση των εναέριων μέσων με 42 μισθωμένα, συν 40 μέσα από τον εθνικό στόλο.