Οικονόμου: Αν η Ευρώπη δεν δράσει, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με νέα κρίση λαϊκισμού

Οικονόμου: Αν η Ευρώπη δεν δράσει, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με νέα κρίση λαϊκισμού

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αν η Ευρώπη δεν δράσει άμεσα, ουσιαστικά, όπως έκανε και με την πανδημία, τότε δεν θα είμαστε αντιμέτωποι μόνο με οικονομική κρίση που δεν θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε. Θα είμαστε αντιμέτωποι και με νέα κρίση λαϊκισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη, πράγμα το οποίο θα έχει απροσδιόριστες συνέπειες για τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, έτσι όπως τον ξέρουμε.

Άρα, αυτό πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη τους», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή προσπαθεί να αξιοποιήσει ό,τι δυνατότητα υπάρχει, μέχρι η Ευρώπη να πάρει τις αποφάσεις της.

Επισήμανε ότι υπάρχει το δικό μας εθνικό σχέδιο, για να μετριαστούν οι συνέπειες της ακρίβειας, κυρίως στην ενέργεια. «Τα χρήματα που δίνονται δεν είναι λίγα. Προφανώς, και οι ανατιμήσεις είναι μεγάλες. Ήδη, τον Απρίλιο θα δουν όλοι πολύ μεγαλύτερη ενίσχυση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος που δίνεται απευθείας στα νοικοκυριά. Θα την δουν και επιχειρήσεις. Είναι ακόμα τα μέτρα για τη βενζίνη, το πετρέλαιο κίνησης, το επίδομα των 200 ευρώ» είπε.

«Πριν το Πάσχα ένας πολύ μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας θα πάρει μια οικονομική ενίσχυση, η οποία δεν του λύνει το πρόβλημα, αλλά θα του επιτρέψει να ανταποκριθεί σε κάποιες βασικές ανάγκες. Αυτή η φιλοσοφία της στοχευμένης κίνησης σε όσους έχουν ανάγκη, έχει κριθεί από την κυβέρνηση ότι είναι πιο αποτελεσματική από μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα. Υπάρχει συνδυασμός γιατί πρέπει να έχουμε εφεδρείες, προκειμένου να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση που είναι δυναμική» πρόσθεσε ο Γ. Οικονόμου.

Σε ό,τι αφορά στην αισχροκέρδεια είπε ότι οι έλεγχοι είναι εντατικοί, πέφτουν πρόστιμα και έπεσαν πρόστιμα σε μεγάλες αλυσίδες λιανικής. «Θα συνεχιστούν οι έλεγχοι και ενόψει Πάσχα σε όλα τα επίπεδα. Μόλις ψηφιστεί η σχετική τροπολογία θα μαθαίνουμε και τα ονόματα. Μπορούμε και κάνουμε αυτούς τους εντατικούς ελέγχους γιατί θεσμοθετήσαμε τον «κόφτη» στα κέρδη. Δεν μπορεί κανείς να έχει περιθώριο κέρδους μεγαλύτερο από αυτό που είχε τον περασμένο Σεπτέμβριο» ανέφερε.

Αναφερόμενος στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας αφού σημείωσε ότι πριν από λίγες ημέρες η ΔΕΗ, ο μεγαλύτερος πάροχος, δήλωσε ζημιές, γιατί η στήριξη που έδινε στους πολίτες, όπως χαρακτηριστικά είπε, όλο το προηγούμενο διάστημα, στην ουσία «έφαγε» και σωστά τα κέρδη της πρόσθεσε ότι η Ρ.Α.Ε. έβγαλε ανακοίνωση και είπε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η μέθοδος και διαδικασία προσδιορισμού των κερδών και αναμένουμε το επόμενο διάστημα το πόρισμά της.

«Δηλαδή, η ίδια η Ρ.Α.Ε. λέει ότι δεν έχει στείλει τίποτα. Περιμένουμε να στείλει τα τυχόν κέρδη που θα εντοπίσει και η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για το τι θα πράξει. Το αντιπολιτευτικό αφήγημα ότι εμείς δεν νοιαζόμαστε για τον κόσμο, αλλά για τρεις, πέντε, δέκα που πολλαπλασιάζουν τα κέρδη τους, είναι ένα χιλιοπαιγμένο έργο, που δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική» είπε.

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στα αιτήματα της κοινωνίας υπογράμμισε ότι μέσα σε αυτό το εκρηκτικό κλίμα, ο κόσμος δεν διατυπώνει κάποιο αίτημα πολιτικής αλλαγής, γιατί ξέρει ότι «λαγοί από τα καπέλα» δεν βγαίνουν.

«Και το ξέρει διότι το ξαναδοκίμασε πριν από αρκετά χρόνια» είπε και συμπλήρωσε «ο κόσμος μας λέει «κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε. Κάντε ό,τι περισσότερο είναι δυνατόν, χωρίς να μας πείτε ψέματα, χωρίς να μας δημιουργήσετε προσδοκίες που δεν θα μπορέσετε να υλοποιήσετε και χωρίς να τινάξετε τη χώρα στον αέρα». Το ότι ο κόσμος πάντοτε θέλει περισσότερα είναι απολύτως φυσιολογικό.

Η δουλειά μας κάθε μέρα που περνά είναι να κάνουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε, για να σταθούμε στο πλευρό του κόσμου και να αντιμετωπίσουμε τις κρίσεις».