Οικονομική ενίσχυση στους συγγενείς θυμάτων στο Μάτι από το Ίδρυμα Στέλιος Χατζηιωάννου

Πέμπτη 04 Οκτωβρίου 2018, 14:46 - Τελευταία ενημέρωση: 15:07
-A +A
Οικονομική ενίσχυση στους συγγενείς θυμάτων στο Μάτι από το Ίδρυμα Στέλιος Χατζηιωάννου

Τη χορηγία άμεσων προσωπικών επιδομάτων στους κοντινότερους συγγενείς των θανόντων από τις φωτιές στην Ανατολική Αττική ανακοίνωσε σήμερα το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Στέλιος Χατζηιωάννου. Το συνολικό ποσό της δωρεάς υπολογίζεται σε 500.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, θα δοθεί εφάπαξ οικονομική βοήθεια ύψους 5.000 ευρώ με τραπεζική κατάθεση στο λογαριασμό του κοντινότερου, μέχρι δευτέρου βαθμού εν ζωή, συγγενή του κάθε θανόντα.

Όπως ανέφερε ο Στέλιος Χατζηιωάννου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου «παρακολουθώ τους τελευταίους τρεις μήνες τις δωρεές και τις ανακοινώσεις από πλευράς της κυβέρνησης, ιδρυμάτων και εταιρειών. Εμείς δώσαμε 100.000 ευρώ στον Ερυθρό Σταυρό, λίγες μόλις ώρες μετά τη φωτιά. Τώρα προχωράμε σε μια πιο άμεση και απτή κίνηση για τους ανθρώπους που έχασαν τους συγγενείς τους».

Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται εγγράφως και αυτοπροσώπως από τον κοντινότερο συγγενή κατά τις εργάσιμες ημέρες (Δευτέρα έως και Παρασκευή), ώρες 08:00 με 12:00 στο δεύτερο όροφο του Ιδρύματος που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας (Ευρυπίδου 10). Επίσης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τηλεφωνούν τις ίδιες ώρες για περισσότερες πληροφορίες στο 2103226797.

Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων θα διαρκέσει από την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου έως και την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου.

Οι πληρωμές θα γίνουν με τραπεζική μεταφορά σε λογαριασμό τραπέζης του κοντινότερου συγγενή και θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου για αυτούς που έχουν συμπληρώσει την αίτηση ετιτυχώς.

Η σειρά προτεραιότητας ξεκινά με τον/τη σύζυγο (συμπεριλαμβάνονται και τα άτομα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης), έπειτα ακολουθεί το γηραιότερο τέκνο –εάν αυτό είναι άνω των 18 ετών και διαθέτει λογαριασμό τραπέζης– ενώ, αν δεν υπάρχει ενήλικο τέκνο, τότε η ενίσχυση θα δοθεί στον πατέρα του θανόντος. Αν ούτε αυτό είναι εφικτό, τότε η οικονομική ενίσχυση θα δοθεί στη μητέρα. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει εν ζωή ενήλικας συγγενής πρώτου βαθμού, τότε το επίδομα θα δοθεί στο γηραιότερο αδελφό ή αδελφή του θανόντα (συγγένεια δευτέρου βαθμού).

Σημειώνεται ότι το Ίδρυμα έχει ορίσει μία τριμελή επιτροπή για τη διαδικασία των αιτήσεων και του ελέγχου των δικαιολογητικών. Η τελική απόφαση για τον/τη δικαιούχο θα ληφθεί από τον ίδιο το Στέλιο Χατζηιωάννου μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Εάν ο κοντινότερος συγγενής δεν δύναται να παρευρεθεί αυτοπροσώπως, τότε μπορεί να εκπροσωπηθεί μόνο από κάποιο άλλο κοντινό συγγενή με γραπτό πληρεξούσιο για τη συμπλήρωση της αίτησης. Η πληρωμή όμως και πάλι θα γίνει στον κοντινότερο συγγενή, όπως ορίζεται παραπάνω. Η αίτηση θα πρέπει να συνοδεύεται από τα απαραίτητα δικαιολογητικά, που είναι το πιστοποιητικό θανάτου καθώς και το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

Τα ονόματα των θανόντων θα διασταυρώνονται με βάση τη δημοσιευμένη λίστα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Για λόγους διαφάνειας θα δημοσιευθούν στην ιστοσελίδα www.stelios.org/firesingreece τα ονοματεπώνυμα των δικαιούχων (μετά την γραπτή τους συγκατάθεση στην αίτηση) καθώς και τα ονόματα των θανόντων για λογαριασμό των οποίων έλαβαν το επίδομα. Επίσπευση της καταβολής της οικονομικής ενίσχυσης θα επιφέρει η προσκόμιση της απόδειξης πληρωμής του επιδόματος των 10.000 ευρώ που δίνεται από το Δημόσιο, με βάση των δημοσιευμένο νόμο του ελληνικού κράτους (ΦΕΚ Α ' 138/26.07.2018). Με βάση τον ίδιο νόμο ορίζεται ότι οι δωρεές αυτού του τύπου δεν υπόκεινται σε φόρο δωρεάς για τους δικαιούχους.

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα