Οικονομία, καθημερινότητα διαμορφώνουν το νέο πολιτικό και κοινωνικό σκηνικό

Οικονομία, καθημερινότητα διαμορφώνουν το νέο πολιτικό και κοινωνικό σκηνικό

Χωρίς καμία σκέψη για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το liberal.gr, προχωράει η κυβέρνηση θέλοντας να αλλάξει εκ βάθρων την ατζέντα στην πολιτική σκηνή.

Παρά τις όποιες φωνές στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου περί εκλογών εντός του 2021 που ακούστηκαν το τελευταίο διάστημα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει τον προγραμματισμού με ορίζοντα τετραετίας και με σταθερό κεντρώο προφίλ στη διακυβέρνηση της χώρας. 

Μετά την σταδιακή επανεκκίνηση στις οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητας και το προσεχτικό άνοιγμα στην τουριστική βιομηχανία, η χώρα περνάει σε ένα διαφορετικό τοπίο. 

Οικονομία - μεταρρυθμίσεις - καθημερινότητα είναι το τρίπτυχο πάνω στο οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα οικοδομήσει τις παρεμβάσεις του, με το βλέμμα στραμμένο στο τέλος του 2023 όταν και εκτιμά ότι οι πολίτες θα κληθούν να αξιολογήσουν το σύνολο του κυβερνητικού έργου. 

Σε ότι αφορά στο ευαίσθητο πεδίο της οικονομίας, οι κυβερνητικές προσπάθειες θα επικεντρωθούν στην αξιοποίηση του συνόλου των ευρωπαϊκών κονδυλίων μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με ασφαλείς εκτιμήσεις η Ελλάδα μπορεί να αντλήσει στο δεύτερο εξάμηνο του χρόνου περίπου 7.9 δισ. ευρώ αντί των 4 δισ που είχε αρχικά προβλεφθεί. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα χρήματα αυτά θα μεταφραστούν σε επενδύσεις με αποτέλεσμα την επίτευξη ανάπτυξης περίπου 4,1% φέτος και 6% το 2022. 

Κομβικό ρόλο στην καλλιέργεια του μεταρρυθμιστικού προφίλ, στο οποίο επενδύει ο πρωθυπουργός είναι η γρήγορη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, αρχής γενομένης από τις αλλαγές στο εργασιακό. Αλλαγές μέσα από μία κεντρώα, ρεαλιστική προσέγγιση, όπως επιμένουν συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη.  

Μια σύγχρονη προσέγγιση με την αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων στην εποχή του διαδικτύου και της τηλεργασίας. Την ώρα μάλιστα που η αξιωματική αντιπολίτευση δίνει μάχη χαρακωμάτων με τον εκπρόσωπο της παλιάς συνδικαλιστικής φουρνιάς Νίκο Φωτόπουλο και συνθήματα του προηγούμενου αιώνα, αντί να μπει στον κόπο να καταθέσει  ουσιαστικές προτάσεις.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σε Γαλλία και Ισπανία εφαρμόζεται ήδη το πλαίσιο που προτείνει η κυβέρνηση.  Δύο χώρες, τις οποίες κανείς δεν μπορεί να τις «κατηγορήσει» για νεοφιλελευθερισμό. 

Παράλληλα το Μέγαρο Μαξίμου έχει δώσει σαφή εντολή στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου προκειμένου να επιταχυνθούν νομοθετήματα που έχουν να κάνουν με τη λεγόμενη μάχη απέναντι στη σκληρή καθημερινότητα του πολίτη: 

Η κοινή γονική επιμέλεια, τα ζώα συντροφιάς, η εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας, η συνέχιση ψηφιοποίησης του κράτους και βεβαίως η ολοκλήρωση της διαδικασίας εμβολιασμών είναι μερικά από τα πρώτα δείγματα προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ υπάρχει και συνέχεια μέσα στο καλοκαίρι.

Στόχος είναι το φθινόπωρο η κοινωνία να έχει αντιληφθεί ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει το πρόγραμμα για το οποίο ψηφίστηκε στις εκλογές του 2019. 

Την ίδια ώρα μία σειρά θεμάτων που αποτέλεσαν “ αγκάθια” στο πρώτο μισό της κυβερνητικής θητείας φαίνεται να εξαλείφονται. 

Για παράδειγμα το μεταναστευτικό, όπου είναι πλέον  ορατή η διαφορά και στα νησιά και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Οι μεταναστευτικές ροές έχουν μειωθεί και από τις 72.000 που ήταν το 2019, μειώθηκαν σε 15.000 το 2020 και σε 2.500 το πρώτο τετράμηνο του 2021. 

Η Μόρια έκλεισε, τα νησιά αποσυμφορήθηκαν και η διαχείριση των ασυνόδευτων ανηλίκων βελτιώθηκε σημαντικά. 

Είναι προφανές ότι η τακτική της κυβέρνησης απέναντι σε αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτή εκφράστηκε και από την Έφη Αχτσιόγλου (η κανονικότητα δεν είναι ποτέ ευκαιρία για την Αριστερά) είναι η ακριβώς αντίθετη.

Από την μία η αξιωματική αντιπολίτευση επενδύει στην καταστροφή και από την άλλη η κυβέρνηση στην κανονικότητα με ρεαλισμό και αποτελεσματικότητα.