Οικολογική καταστροφή: Τεράστιες πυρκαγιές στον Αρκτικό κύκλο

Οικολογική καταστροφή: Τεράστιες πυρκαγιές στον Αρκτικό κύκλο

Τεράστιες πυρκαγιές καίνε εκατομμύρια στρέμματα δάσους στον Αρκτικό κύκλο προκαλώντας μια πρωτοφανή οικολογική καταστροφή. Στη Γροιλανδία, τη Σιβηρία και την Αλάσκα οι πυρκαγιές μαίνονται επί μέρες με το Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό και την Υπηρεσία Παρακολούθησης Καιρού και κλίματος του ΟΗΕ να κάνουν λόγο για τεράστιες επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Στη Σιβηρία οι πυρκαγιές που καίνε έχουν μειώσει σημαντικά την ποιότητα του αέρα. Είναι οι μεγαλύτερες και έχουν εντοπιστεί σε τρεις περιοχές της ρωσικής επικράτειας. Οι ειδικοί εκτιμούν πως προκλήθηκαν από κεραυνούς αλλά συντηρούνται εξ αιτίας των πολύ υψηλών θερμοκρασιών και της ξηρασίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε σήμερα έδωσε εντολή να συμμετάσχει στην προσπάθεια κατάσβεσης των πυρκαγιών και ο στρατός, ενώ θα πραγματοποιηθεί και ειδική συνεδρίαση στη Ρωσική Δούμα.

Την ίδια στιγμή η Greenpeace, ανακοίνωσε ότι η αιθάλη από τις πυρκαγιές στη Σιβηρία έχει φθάσει στα Ουράλια. Το γεγονός αυτό αναφέρει χαρακτηριστικά αποτελεί απειλή για τους κατοίκους της περιοχής ενώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για μια ενδεχόμενη οικολογική καταστροφή που θα πλήξει όλη τη χώρα.

Στη Γροιλανδία, η φωτιά καίει από τις 10 Ιουλίου και ήδη όπως έγινε γνωστό η τήξη στους πάγους ξεκίνησε έναν μήνα νωρίτερα από το συνηθισμένος. Σημειώνεται πως και στην Γροιλανδία επικράτησε ζέστη και μακρά περίοδος ξηρασίας

Τέλος, στην Αλάσκα έχουν καταγραφεί περίπου 400 πυρκαγιές και μάλιστα γίνεται λόγος για καταστροφή δασικής έκτασης που ξεπερνά τα 2 εκατ. Στρέμματα όπως τουλάχιστον εκτιμούν κλιματολόγοι.

φωτιά

Η κατάσταση καθίσταται προβληματική δεδομένου ότι στις περιοχές αυτές η ξηρασία μπορεί να διατηρήσει τις πυρκαγιές για μήνες εκλύοντας στην ατμόσφαιρα μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα. Ήδη αναφέρεται ότι μέχρι τώρα έχουν παραχθεί οι μεγαλύτερες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα την τελευταία οκταετία.

φωτιά