ΟΗΕ: Το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδικάζει τις επιθέσεις των Χούθι της Υεμένης

ΟΗΕ: Το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδικάζει τις επιθέσεις των Χούθι της Υεμένης

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε την Τετάρτη «με τον πλέον έντονο τρόπο» τις πολλαπλές επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους των σιιτών ανταρτών Χούθι εναντίον της Σαουδικής Αραβίας και κατήγγειλε ότι εγείρουν σοβαρή απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια.

 Οι ένοπλες δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας -το βασίλειο τέθηκε επικεφαλής μιας συμμαχίας σουνιτικών κρατών η οποία επενέβη στον πόλεμο στην Υεμένη το 2015- ανακοίνωσαν ότι αναχαίτισαν την Κυριακή επτά βαλλιστικούς πυραύλους που εκτόξευσαν οι θεωρούμενοι ως προσκείμενοι στο Ιράν αντάρτες Χούθι. Από αυτούς, οι τρεις είχαν στόχο το Ριάντ, τη σαουδαραβική πρωτεύουσα. Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε όταν συντρίμμια ενός πυραύλου κατέπεσαν στο σπίτι όπου έμενε.

Τα κράτη-μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ εξέφρασαν την «ανησυχία» τους για «τη διακηρυγμένη πρόθεση των Χούθι να συνεχίσουν τις επιθέσεις τους εναντίον της Σαουδικής Αραβίας» και «άλλων κρατών της περιοχής», ανέφερε το ψήφισμα του κορυφαίου οργάνου του διεθνούς οργανισμού.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας παράλληλα προέτρεψε σε διάλογο για να υπάρξει πολιτική διευθέτηση και να τερματιστεί ο πόλεμος στην Υεμένη που προκαλεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο, με 22,2 εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν ανάγκη βοήθεια.

Ακόμη, το ψήφισμα του ΣΑ καταδίκασε τις «παραβιάσεις» του εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί στην Υεμένη, χωρίς να διευκρινίζει ποιος διαπράττει αυτές τις παραβιάσεις. Η Σαουδική Αραβία και δυτικές χώρες, ειδικά η αμερικανική κυβέρνηση, καταγγέλλουν ότι οι Χούθι είναι ενεργούμενα του Ιράν, που τους εξοπλίζει. Οι Χούθι αρνούνται πως είναι πιόνια του Ιράν και λένε πως το κίνημά τους επαναστάτησε εναντίον «της διαφθοράς».

Τον Φεβρουάριο, η Ρωσία άσκησε βέτο σε σχέδιο απόφασης του ΣΑ που απαιτούσε από το Ιράν να πάψει να προμηθεύει οπλισμό στους Χούθι. Η Τεχεράνη αρνείται ότι στέλνει όπλα στους αντάρτες. Το σχέδιο απόφασης εντασσόταν στις πιέσεις που ασκεί εδώ και μήνες η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Donald Trump στον ΟΗΕ για να «λογοδοτήσει» το Ιράν για ενέργειές του στην περιοχή. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ απειλεί ταυτόχρονα να αποσύρει τη χώρα του από τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ