ΟΗΕ: «Σχέδιο συμφωνίας» για κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη

ΟΗΕ: «Σχέδιο συμφωνίας» για κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη

«Σχέδιο συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός» επεξεργάστηκαν οι δύο εμπόλεμες πλευρές που συζητούν στη Γενεύη, όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι της Δευτέρας ο ΟΗΕ.

«Τα δύο μέρη (σ.σ. η κυβέρνηση της Τρίπολης και ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός) συμφώνησαν να παρουσιάσουν το σχέδιο συμφωνίας στους αντίστοιχους ηγέτες τους (σ.σ.: Σαράζ και Χάφταρ) για νέες διαβουλεύσεις και να συνεδριάσουν και πάλι τον ερχόμενο μήνα για να επαναλάβουν τις συνομιλίες», τόνισε η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη.

«Θα πρέπει στη συνέχεια να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία ετοιμάζοντας τις επιτροπές που έχουν επιφορτιστεί με την εφαρμογή», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Αν η συμφωνία επικυρωθεί από τα δύο στρατόπεδα, η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη θα αναλάβει να επιτηρήσει την κατάπαυση του πυρός με την Κοινή Στρατιωτική Επιτροπή, η οποία αποτελείται από δέκα υψηλόβαθμους στρατιωτικούς αξιωματούχους - πέντε από κάθε πλευρά.

Τα Ηνωμένα Έθνη τονίζουν πως μια συμφωνία θα επιτρέψει «την ασφαλή επιστροφή των αμάχων στις ζώνες τους».

Σημειώνεται πως την Τετάρτη στη Γενεύη είναι προγραμματισμένο να αρχίσουν πολιτικές συνομιλίες για την κρίση στη Λιβύη.

Ο πολιτικός διάλογος θα περιλαμβάνει εκπροσώπους των δύο λιβυκών στρατοπέδων και προσωπικότητες που έχουν προσκληθεί από τον απεσταλμένο του ΟΗΕ Γασάν Σαλάμε.

Στο μεταξύ, βουλευτές που έχουν έδρα σε περιοχές της ανατολικής Λιβύης, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο του Χαλίφα Χάφταρ, δήλωσαν σήμερα ότι δεν θα συμμετάσχουν προς το παρόν στις ειρηνευτικές συνομιλίες με πολιτικούς που είναι σύμμαχοι της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης.