ΟΗΕ: «Προσβολή στη δικαιοσύνη» η χάρη που απέμεινε ο Τραμπ στους υπαλλήλους της Blackwater

ΟΗΕ: «Προσβολή στη δικαιοσύνη» η χάρη που απέμεινε ο Τραμπ στους υπαλλήλους της Blackwater

Η χάρη που απένειμε ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε τέσσερις πρώην υπαλλήλους της εταιρείας ιδιωτικής ασφάλειας Blackwater, οι οποίοι είχαν καταδικαστεί για τον φόνο Ιρακινών, αποτελεί «προσβολή στη δικαιοσύνη», εκτίμησαν σήμερα ειδικοί του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Το να απονέμεται χάρη σε υπαλλήλους της Blackwater αποτελεί προσβολή στη δικαιοσύνη, στα θύματα της σφαγής στην πλατεία Νίσουρ και τις οικογένειές τους», ανέφερε η Γελένα Άπαρατς πρόεδρος της ομάδας εργασίας πέντε ανεξάρτητων ειδικών για τη χρήση μισθοφόρων.

«Βάσει της Σύμβασης της Γενεύης, τα κράτη πρέπει να φροντίζουν ώστε οι εγκληματίες πολέμου να λογοδοτούν για τις πράξεις τους, ακόμη κι αν πρόκειται για εργαζομένους σε μια εταιρεία ιδιωτικής ασφάλειας», υπογράμμισε.

«Οι χάρες αυτές παραβιάζουν τις υποχρεώσεις των ΗΠΑ απέναντι στο διεθνές δίκαιο, αλλά ευρύτερα υπονομεύουν το ανθρωπιστικό δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα σε παγκόσμιο επίπεδο», πρόσθεσε.

Η Άπαρατς προειδοποίησε ότι η χάρη που απένειμε ο Τραμπ ενδέχεται να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας «σε μελλοντικές καταχρήσεις».

Οι τέσσερις άνδρες, στους οποίους απένειμε χάρη ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ στις 22 Δεκεμβρίου, κρίθηκαν ένοχοι για τη συμμετοχή τους σε μια σφαγή στις 16 Σεπτεμβρίου του 2007 στη Βαγδάτη, ένα περιστατικό που είχε προκαλέσει διεθνές σκάνδαλο και έφερε στο φως της δημοσιότητας τη χρήση ιδιωτικών εταιρειών ασφαλείας από τις ΗΠΑ, οι οποίες εισέβαλαν στο Ιράκ το 2003.

Δεκατέσσερις Ιρακινοί άμαχοι είχαν σκοτωθεί τότε και 17 είχαν τραυματιστεί. Οι υπάλληλοι της Blackwater είχαν ισχυριστεί ότι βρίσκονταν σε νόμιμη άμυνα.

Από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος δικαιολόγησε την απόφαση Τραμπ να απονείμει χάρη στους τέσσερις υπαλλήλους της Blackwater, όλοι τους πρώην στρατιωτικοί, επειδή «υπηρέτησαν για πολύ καιρό την πατρίδα».