ΟΗΕ: Παγκόσμια εκτίναξη των τιμών στα τρόφιμα για τον Μάρτιο

ΟΗΕ: Παγκόσμια εκτίναξη των τιμών στα τρόφιμα για τον Μάρτιο

Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων εκτινάχθηκαν σε νέο υψηλό ρεκόρ τον Μάρτιο, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία έπληξε τις αγορές σιτηρών και φυτικών ελαίων, ανακοίνωσε την Παρασκευή η υπηρεσία τροφίμων του ΟΗΕ.

Όπως αναφέρει το Reuters, ο δείκτης τιμών τροφίμων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), ο οποίος παρακολουθεί τα προϊόντα διατροφής με τις περισσότερες εμπορικές συναλλαγές παγκοσμίως, ήταν κατά μέσο όρο 159,3 μονάδες τον περασμένο μήνα έναντι του ανοδικά αναθεωρημένου 141,4 για τον Φεβρουάριο.

Ο αριθμός Φεβρουαρίου είχε προηγουμένως διαμορφωθεί στο 140,7, που ήταν ρεκόρ εκείνη την εποχή.

Τον Μάρτιο σε μια προκαταρκτική αξιολόγηση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο FAO ανακοίνωσε ότι δεν είναι σαφές αν η Ουκρανία θα συνεισέφερε στη συνολική ευρωπαϊκή συγκομιδή κατά τη διάρκεια παρατεταμένης σύγκρουσης, ενώ αβεβαιότητα περιβάλλει επίσης τις ρωσικές εξαγωγές τροφίμων.

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο, ενώ η Ουκρανία ο πέμπτος, σύμφωνα με τον FAO. Μαζί, παρέχουν το 19% της παγκόσμιας προσφοράς κριθαριού, το 14% του σιταριού και το 4% του αραβοσίτου, που αποτελούν περισσότερο από το ένα τρίτο των παγκόσμιων εξαγωγών σιτηρών.