ΟΗΕ: Η ΕΕ να υποστηρίξει την Ελλάδα στο μεταναστευτικό

ΟΗΕ: Η ΕΕ να υποστηρίξει την Ελλάδα στο μεταναστευτικό

Κάλεσμα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προσφέρουν περισσότερους πόρους και υποστήριξη στην Ελλάδα, η οποία αντιμετωπίζει ένα νέο κύμα μεταναστών και προσφύγων από τη Συρία και άλλα μέρη της Μέσης Ανατολής, απηύθυνε o Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φίλιπο Γκράντι.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη ο Γκράντι τόνισε πως «η Ελλάδα είναι ένα κράτος μέλος της ΕΕ, έτσι η πρωταρχική πηγή στήριξής της είναι οι ευρωπαϊκοί πόροι. Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερα απ' αυτό. Είναι πολύ ξεκάθαρο».

Οι συνθήκες στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, όπου από την Κυριακή έχουν φθάσει τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι, «είναι πραγματικά απαράδεκτες», πρόσθεσε ο Γκράντι.

Ο Γκράντι κάλεσε επίσης τις χώρες να σταματήσουν «να φιλονικούν» και να εξετάσουν τις αιτίες αυτής της μετακίνησης ανθρώπων.

«Ειλικρινά, αντί να φιλονικούν για το ποιος θα πάρει ποιον ή μάλλον για το ποιος δεν θα πάρει ποιον, επειδή αυτή είναι η κύρια φιλονικία, τα κράτη θα πρέπει να δουν τα αίτια στη ρίζα αυτής της κατάστασης», πρόσθεσε λέγοντας πως λίγοι --εάν υπάρχουν καθόλου-- από τους ανθρώπους που φθάνουν τώρα στα σύνορα της Ελλάδας προέρχονται πράγματι από τη βορειοδυτική Συρία, όπου οι μάχες έχουν κλιμακωθεί τις τελευταίες ημέρες.