ΟΗΕ: Επείγουσα συζήτηση για τον «συστημικό» ρατσισμό στις ΗΠΑ

ΟΗΕ: Επείγουσα συζήτηση για τον «συστημικό» ρατσισμό στις ΗΠΑ

Επείγουσα συζήτηση για τον «συστημικό ρατσισμό, την αστυνομική βαναυσότητα και βία εναντίον ειρηνικών διαδηλώσεων» στις ΗΠΑ θα πραγματοποιήσει την Τετάρτη το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα, και από τα 47 κράτη μέλη, έπειτα από αίτημα της Μπουρκίνα Φάσο εκ μέρους αφρικανικών κρατών, σύμφωνα με ανακοίνωση, αναφέρει το Reuters. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι μέλος του οργανισμού με έδρα τη Γενεύη.

«Δυστυχώς ο θάνατος του Τζορτζ Φλόυντ δεν αποτελεί μεμονωμένο γεγονός» αναφέρει η επιστολή των αφρικανικών κρατών που δημοσιοποίησε ο ΟΗΕ.

«Ο αριθμός προηγούμενων περιστατικών όπου άοπλοι πολίτες Αφρικανικής καταγωγής είχαν την ίδια τύχη με τον Φλόυντ εξαιτίας της ανεξέλεγκτης βίας της αστυνομίας είναι τεράστιος».

Η «διεθνής κατακραυγή» που προκάλεσε αυτός ο θάνατος τονίζει τη σημασία μιας σχετικής συζήτησης στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τη στιγμή μάλιστα που πάνω από 600 οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και συγγενείς θυμάτων κάνουν έκκληση από την προηγούμενη εβδομάδα για μια έκτακτη συνεδρίαση.