ΟΗΕ: Ανησυχητική ενίσχυση του Ισλαμικού Κράτους σε Συρία και Ιράκ

ΟΗΕ: Ανησυχητική ενίσχυση του Ισλαμικού Κράτους σε Συρία και Ιράκ

Για αυξανόμενες ενδείξεις ότι η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανασυντάσσεται στο Ιράκ και τη Συρία, λίγους μόνο μήνες μετά τον θάνατο αρχηγού της Αμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, κάνει λόγο σε έκθεση της επιτροπής την οποία είχε αναθέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Το προηγούμενο διάστημα χαρακτηρίστηκε από επιτάχυνση της ανασυγκρότησης του ISIS ως συγκεκαλυμμένο δίκτυο στην Αραβική Δημοκρατία της Συρίας. Η οργάνωση απελευθερωμένη από την ανάγκη υπεράσπισης της επικράτειας της προχώρησε σε πολλές επιθέσεις σε περιοχές οι οποίες βρίσκονται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης Άσαντ», σημειώνει η έκθεση. Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις της επιτροπής, η οργάνωση έχει διαθέσιμα πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια.

Την ίδια ώρα οι υπολογισμοί των ερευνητών φέρνουν 10,000 άνδρες  συμπεριλαμβανομένων 2.000 ξένων να παραμένουν υπό κράτηση στη Συρία, παίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στη ριζοσπαστικοποίηση όσων κρατούνται στις εγκαταστάσεις. 

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στον νέο επικεφαλής της οργάνωσης, τον Αμίρ Μοχάμαντ Άμπντελ Ραχμάν αλ Μάουλα αλ Σάλμπι, ιδρυτικό μέλος και θεωρούμενο ως εκ «των ιδεολογικών καθοδηγητών». Παράλληλα η έκθεση αναφέρεται στον ρόλο του στον ανελέητο διωγμό των Γεζίντι, της θρησκευτικής μειονότητας που μπήκε στο στόχαστρο των τζιχαντιστών στο Ιράκ το 2014. Ο Τζιμ Τζέφρι, ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Συρία δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη εβδομάδα, «ότι ο νέος αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους ελέγχει 14.000-18.000 μαχητές στις περιοχές του Ιράκ και της Συρίας».