Οι υποψήφιοι για τις θέσεις προέδρων ΣτΕ και Αρείου Πάγου

Οι υποψήφιοι για τις θέσεις προέδρων ΣτΕ και Αρείου Πάγου

Τα ονόματα 12 υποψηφίων για τις θέσεις προέδρων στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στον Άρειο Πάγο, γνωστοποίησε στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας, ενώ κατέθεσε και τα ονόματα 14 αρεοπαγιτών για την κάλυψη κενών θέσεων των αντιπροέδρων που θα δημιουργηθούν με την εκπνοή του ερχόμενου Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται ότι την 30ή Ιουνίου 2020 αποχωρούν, λόγω συνταξιοδότησης, ο πρόεδρος του ΣτΕ, Αθανάσιος Ράντος και ο πρόεδρος του ΑΠ, Ιωσήφ Τσαλαγανίδης.

Με βάση την επετηρίδα, κατέθεσε τα ονόματα 6 αντιπροέδρων του ΣτΕ και 6 αντιπροέδρων του Α.Π., οι οποίοι έχουν τα τυπικά προσόντα να επιλεγούν για τις θέσεις των προέδρων των δυο ανώτατων δικαστηρίων.

Ως προς το ΣτΕ, τη θέση του προέδρου οι προτεινόμενοι αντιπρόεδροι είναι: Μαίρη Σαρπ, Μαρία Καραμανώφ, Ιωάννης Γράβαρης, Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου, Δημήτριος Σκαλτσούνης και Μιχαήλ Πικραμένος

Στον Άρειο Πάγο για τη θέση του προέδρου μόνον γυναίκες αντιπρόεδροι: Αγγελική Αλειφεροπούλου, Ειρήνη Καλού, Δήμητρα Κοκοτίνη, Ασπασία Μαγιάκου, Αλτάνα Κοκκοβού και Αβροκόμη Θούα.

Για τις 5 θέσεις των αντιπροέδρων του ΑΠ που θα κενωθούν, οι υποψήφιοι αρεοπαγίτες είναι οι: Αρτεμισία Παναγιώτου, Διονυσία Μπιτζούνη, Γεώργιος Χοϊμές, Μαρία Νικολακέα, Γεώργιος Παπαηλιάδης, Κωστούλα Φλουρή-Χαλεβίδου, Παρασκευή Καλαϊτζή, Ναυσικά Φράγκου, Μιλτιάδης Χατζηγεωργίου, Μαρία Τζανακάκη-Σαραντάκη, Νικόλαος Πιπιλίγκας, Γεώργιος Αποστολάκης, Αρετή Παπαδιά και Μαρία Γεωργίου.

Το επόμενο στάδιο είναι να συγκληθεί η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής η οποία θα ακροαστεί όλους τους υποψηφίους και θα καταλήξει στους επικρατέστερους, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης θα καταθέσει την πρότασή του για την επιλογή των προσώπων στο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο θα έχει τον τελικό λόγο.