Οι υποψήφιοι για την Προεδρία και Εισαγγελία του Αρείου Πάγου

Οι υποψήφιοι για την Προεδρία και Εισαγγελία του Αρείου Πάγου

Την Παρασκευή το υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κ. Τσιάρα, να προτείνει τρία πρόσωπα για τη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου και τρία για τη θέση του εισαγγελέα. Η εντολή ήταν σαφής: Να επιλέξει μεταξύ των 6 αρχαιότερων αντιπροέδρων και των 6 αρχαιότερων αντιεισαγγελέων. Ποιοι είναι οι υποψήφιοι.

Η επιλογή μεταξύ των αρχαιότερων λειτουργών οδηγεί σε συγκεκριμένα πρόσωπα στο χώρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Βάσει της επετηρίδας τα πρόσωπα μεταξύ των οποίων θα επιλεγούν για τη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου οι τρεις επικρατέστεροι είναι οι αντιπρόεδροι: 

- Αγγελική Αλειφερoπoύλoυ, η οποία αποχωρεί από το δικαστικό σώμα σε δυο χρόνια,

- Γεώργιoς Λέκκας, ο οποίος αποχωρεί σε λιγότερο από ένα έτος (30 Ιουνίου 2019),

- Πηvελόπη Ζωvταvoύ, αποχωρεί σε λιγότερο από ένα έτος,

- Iωσήφ Τσαλαγαvίδης, αποχωρεί σε λιγότερο από ένα έτος,

- Ειρήvη Καλoύ, αποχωρεί σε δυο χρόνια,

- Δήμητρα Κoκoτίvη, αποχωρεί σε δυο χρόνια.

Αντιστοίχως για τη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου η επιλογή θα γίνει μεταξύ των κάτωθι αντεισαγγελέων:

Δημητρίου Δασoύλα, Βασίλειου Πλιώτα, Χαράλαμπου Βουρλιώτη, Βασιλικής Θεoδώρoυ, Ευσταθίας Σπυρoπoύλoυ και Παvαγιώτη Καραγιάvvη.

Ο κ. Δασούλας αποχωρεί σε λιγότερο από ένα έτος (30 Ιουνίου 2019) από το εισαγγελικό σώμα, ο Βασίλειος Πλιώτας αποχωρεί σε τρία χρόνια, ενώ όλοι οι υπόλοιποι αποχωρούν σε δυο χρόνια.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την προβλεπόμενη από το Σύνταγμα και τη νομοθεσία διαδικασία αρχικά γίνεται η προεπιλογή των ανωτάτων δικαστικών λειτουργών για τον ορισμό Προέδρου και Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Εν συνεχεία προβλέπεται η γνωμοδότηση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, μετά από ακρόαση των προεπιλεγέντων προσώπων.

Ακολουθεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για την προαγωγή στις θέσεις αυτές μετά από πρόταση του υπουργικού συμβουλίου.