Οι Τούρκοι κάνουν έρευνα για το πλοίο-βόμβα με τους 410 τόνους εκρηκτικά

Οι Τούρκοι κάνουν έρευνα για το πλοίο-βόμβα με τους 410 τόνους εκρηκτικά

Εκτός από τις ελληνικές αρχές, η Τουρκία φέρεται να ξεκινά έρευνα σχετικά με το πλοίο-βόμβα "Andromeda" με τους 410 τόνους εκρηκτικά που κατασχέθηκε από το Λιμενικό και βρίσκεται στο λιμάνι του Ηρακλείου.

Αυτό μεταδίδει η τουρκική εφημερίδα Ηurriyet δημοσιεύοντας έγγραφο της τουρκικής πρσβείας στην Τρίπολη της Λιβύης η οποία υποστηρίζει ότι, το πλοίο που είχε αναχωρήσει από το λιμάνι της Μερσίνας στην Τουρκία, είχε κανονικά άδεια να μεταφέρει εμπορεύματα στην Αιθιοπία και όχι στη Λιβύη, ενώ στην ανακοίνωση προστίθεται ότι η Άγκυρα συμμορφώνεται σχολαστικά με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Ειδικότερα στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι, «Τούρκοι αξιωματούχοι ξεκίνησαν έρευνα σχετική με την υπόθεση του φορτηγού πλοίου Andromeda με σημαία Τανζανίας, που κατασχέθηκε από το Ελληνικό Λιμενικό στις 7 Ιανουαρίου 2018 ενώ μετέφερε υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή εκρηκτικών, από τα λιμάνια της Μερσίνας και του Ισκεντέρουμ».

Η πρεσβεία υποστηρίζει ότι η άδεια δόθηκε βάσει του τουρκικού νόμου για την εξαγωγή τέτοιων υλών στην Αιθιοπία και επισημαίνει ότι όπως έδειξε η προκαταρκτική έρευνα όλα έγιναν σύμφωνα με τη προκαθορισμένη διαδικασία. Υπογραμμίζει εξάλλου, ότι τα υλικά που αναχώρησαν από την Τουρκία δεν είχαν προορισμό τη Λιβύη.

Σύμφωνα με την πρεσβεία οι ελληνικές αρχές πρέπει να αποστείλουν στις τουρκικές αρχές ότι πληροφορίες και έγγραφα έχουν ενώ υποστηρίζουν πως, «η Τουρκία συμμορφώνεται με το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και συνεργάζεται στενά με τον ΟΗΕ για το ζήτημα».