Οι Τούρκοι βάζουν τη Θράκη στο πεδίο της προεκλογικής τους σύγκρουσης

Οι Τούρκοι βάζουν τη Θράκη στο πεδίο της προεκλογικής τους σύγκρουσης

Προεκλογική ομιλία στην Κομοτηνή θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη 31 Μαΐου ο υποψήφιος πρόεδρος της Δημοκρατίας και ηγέτης  της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας (CHP), Μουχαρέμ Ιντζέ, προκαλώντας έντονα ερωτήματα τόσο για την απόφασή του όσο και για τη στάση της ελληνικής πλευράς.

Ο Μουχαρέμ Ιντζέ είναι ο πρώτος υποψήφιος που πραγματοποιεί προεκλογική καμπάνια στη Θράκη και ουσιαστικά δείχνει να μεταφέρει την προεκλογική σύγκρουση της γειτονικής χώρας στην ελληνική πλευρά. Και αυτό διότι οι μουσουλμάνοι της Θράκης είναι Έλληνες πολίτες και δεν ψηφίζουν στις τουρκικές εκλογές. 

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Καθημερινή, ο  κ. Ιντζέ θα επισκεφθεί στη 1 το μεσημέρι το τουρκικό προξενείο και στη συνέχεια θα μιλήσει σε συγκέντρωση ομοθρήσκων του μπροστά στο κτίριο που στεγάζονται τα γραφεία της Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, είναι πιθανό να μεταβεί και στην Ξάνθη, ενώ μετά την Θράκη θα περάσει μέσω του μεθοριακού σταθμού στη Νυμφαία, στη νότια Βουλγαρία και συγκεκριμένα στην πόλη Κρτζαλικ, όπου θα μιλήσει σε τουρκικής καταγωγής πολίτες.

Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης δεν υπάρχει κάποια αντίδραση, αν και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δεν έχει επιτραπεί να μιλήσει σε συγκεντρώσεις κάποιος εκ των υποψηφίων προέδρων. Μάλιστα έχουν απαγορευτεί ομιλίες του Ταγίπ Ερντογάν αλλά και συνεργατών του ή στελεχών της κυβέρνησής του. Η μόνη, μέχρι τώρα, ομιλία υποψηφίου για τις εκλογές της Τουρκίας ήταν αυτή του Ταγίπ Ερντογάν στο Σεράγεβο πριν από μια εβδομάδα περίπου.

Στη Θράκη πάντως αυτό που συζητείται είναι το πως θα συμπεριφερθεί η μειονότητα στην τουρκική αντιπολίτευση και, κυρίως, εάν ο Ερντογάν αφήσει τον Μουχαρέμ Ιντζέ να «κερδίσει κάποιες εντυπώσεις» αφού θα εμφανιστεί να μιλήσει σε μια περιοχή την οποία ο Τούρκος πρόεδρος έχει συμπεριλάβει στην «καρδιά των συνόρων» της Τουρκίας.

Μάλιστα ουδείς δύναται να αποκλείσει το ενδεχόμενο να ακολουθήσει τον Μουχαρέμ Ιντζέ σε μια ανάλογη κίνηση, κάτι που θα δημιουργήσει νέα προβλήματα.