Οι τιτανομαχίες για τα έργα 5G μόλις άρχισαν. Ευρώπη - Κίνα σημειώσατε 1-0

Οι τιτανομαχίες για τα έργα 5G μόλις άρχισαν. Ευρώπη - Κίνα σημειώσατε 1-0

H Σιγκαπούρη στοχεύει να έχει πλήρη κάλυψη 5G σε όλη την επικράτεια έως το 2025 με τις τέσσερις βασικές τηλεπικοινωνίες να προγραμματίζουν να προσφέρουν τοπικές υπηρεσίες 5G.

Η Singtel και η κοινοπραξία μεταξύ Starhub και M1 θα δημιουργήσουν η κάθε μια αυτόνομο δίκτυο 5G. Πρόκειται για υποδομή που έχει σχεδιαστεί χρησιμοποιώντας τεχνολογίες ειδικές για 5G, παρέχοντας κάλυψη ευρείας περιοχής χρησιμοποιώντας το πιο αποδοτικό διαθέσιμο φάσμα. Είναι επίσης πολύ ακριβό στην κατασκευή του.

Οι τοπικές τηλεπικοινωνίες λοιπόν έλαβαν την τελική έγκριση την Τετάρτη από την ρυθμιστική αρχή της χώρας, την Infocomm Media Development Authority -IMDA-, για να ξεκινήσει την κατασκευή δύο εθνικών δικτύων 5G.

Η ανατροπή έγκειται στο γεγονός ότι σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, ο κινεζικός γίγαντας εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών Huawei έχασε από την Ericsson και τη Nokia το προβάδισμα για την κατασκευή των κύριων δικτύων επόμενης γενιάς, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να συμμετέχει στο ευρύτερο οικοσύστημα με μειωμένη όμως χωρητικότητα.

Οι προτροπές / πιέσεις των ΗΠΑ στους συμμάχους τους να αποκλείσουν την Huawei από τα δίκτυά τους 5G, έπιασαν τελικά τόπο; Μπορεί και ναι... Η κατηγορία άλλωστε ότι η τεχνολογική εταιρεία υποστηρίζεται από τον κινεζικό στρατό και συμπεριλαμβάνει τρωτά σημεία ασφαλείας στο υλικό της που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για κατασκοπεία από το Πεκίνο, έχει προκαλέσει παγκόσμιο προβληματισμό.

Ανεξαρτήτως πάντως των κρυφών ή φανερών κινήτρων, η Σιγκαπούρη διαπραγματεύεται πλέον με τη σουηδική Ericsson να είναι ο κύριος προμηθευτής για τα δίκτυα 5G , ενώ η Starhub και η M1 έχουν επιλέξει τη Nokia της Φινλανδίας ως τον προτιμώμενο συνεργάτη τεχνολογίας για την κατασκευή του δικτύου 5G.

(σ.μ: Τη δυναμική των δύο εταιρειών είχαμε παρουσιάσει στο αφιέρωμα μας για τον επενδυτικό χάρτη του 5G πριν λίγες ημέρες). 

Νέο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης στην Βρετανία για τη Huawei

Παρά τις ανησυχίες και τον σκεπτικισμό που έχουν καλλιεργήσει οι ΗΠΑ για τον κινεζικό κολοσσό, το περιφερειακό συμβούλιο του South Cambridgeshire σύμφωνα με το CNBC ενέκρινε την πρώτη φάση κατασκευής του προγραμματισμένου κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης- Ε & Α- της Huawei, το οποίο η εταιρεία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει για την κατασκευή υπερσύγχρονων τσιπ

Η Huawei δήλωσε ότι θα επενδύσει 1 δισεκατομμύριο λίρες στην πρώτη φάση της ανάπτυξης.

Η επένδυση στην εγκατάσταση των 50.000 τετραγωνικών ποδιών έρχεται καθώς η Βρετανία σταθμίζει εάν ο εξοπλισμός τηλεπικοινωνιών της Huawei θα πρέπει να χρησιμοποιείται στα δίκτυα της χώρας.

Τον περασμένο μήνα μάλιστα, το Εθνικό Κέντρο Ασφάλειας για τον κυβερνοχώρο του Ηνωμένου Βασιλείου ξεκίνησε μια επείγουσα εξέταση του θέματος. Τα συμπεράσματα ανακοινώθηκαν λίγες μέρες μετά την εισαγωγή των ελέγχων εξαγωγής από τις Η.Π.Α. στην Huawei, με σκοπό να περιορίσουν την πρόσβαση της εταιρείας σε μάρκες κατασκευασμένες με εξοπλισμό των ΗΠΑ.

Προς το παρόν η Ηuawei πήρε το πράσινο φως για το κέντρο Ε & Α παρά τις ανησυχίες που διατυπώθηκαν.

Μόλις λειτουργήσει πλήρως, το κέντρο θα γίνει η διεθνής έδρα της επιχείρησης οπτικοηλεκτρονικής της Huawei μέσα στο «Silicon Fen», που αποτελεί έναν από τους κορυφαίους κόμβους τεχνολογίας του Ηνωμένου Βασιλείου, με εταιρείες όπως η Amazon, η Microsoft και η ARM να βρίσκονται όλες στην περιοχή.

* Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.