Οι τέσσερις τρόποι για να πληρώσετε τους φόρους

Οι τέσσερις τρόποι για να πληρώσετε τους φόρους

Πτώση παρατηρείται τις τελευταίας μέρες στον ρυθμό υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Δεκαοκτώ μέρες πριν την εκπνοή προθεσμία της παράτασης σε εκκρεμότητα παραμένουν  876.351 δηλώσεις.

Οι υπόχρεοι έχουν την δυνατότητα να δουν αναλυτικά το νέο δοσολόγιο πληρωμών του φόρου εισοδήματος στους λογαριασμούς που διαθέτουν στο ΤAXISnet πατώντας πάνω στο σύνδεσμο της προσωποποιημένης πληροφόρησης και να επιλέξουν τον τρόπο με τον οποίο θέλουν να εξοφλήσουν τον φετινό λογαριασμό

Οι φορολογούμενοι έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν: από τις 8 μηνιαίες δόσεις και την εφάπαξ καταβολή του φόρου εισοδήματος με έκπτωση 2%, μέχρι την ένταξη των οφειλών τους στην πάγια ρύθμιση που προβλέπει 12 ή 24 δόσεις. Επίσης μπορούν να πληρώσουν σε άτοκες δόσεις που προσφέρουν οι τράπεζες.

Οι επιλογές πληρωμών

1. Εφάπαξ μέχρι την προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης, δηλαδή έως τις 31 Αυγούστου. Στην περίπτωση αυτή τα φυσικά πρόσωπα θα κερδίσουν έκπτωση φόρου 2%.

2.  Σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη και δεύτερη δόση να καταβάλλεται έως τις 31 Αυγούστου και την τελευταία έως τις 26 Φεβρουαρίου 2021. Όσοι επιθυμούν και έχουν υποβάλει δήλωση μπορούν να πληρώσουν την πρώτη δόση στα τέλη Ιουλίου και τη δεύτερη στα τέλη Αυγούστου.

3. Σε έως 12 ή 24 δόσεις εντάσσοντας την οφειλή στη νέα πάγια ρύθμιση. Οσοι επιλέξουν τις 12 μηνιαίες δόσεις το επιτόκιο ανέρχεται στο 4,5%, ενώ για τις 24 μηνιαίες δόσεις το επιτόκιο αυξάνεται και διαμορφώνεται στα επίπεδα του 6%. Για την υπαγωγή της οφειλής στην πάγια ρύθμιση δεν απαιτείται αυτή να καταστεί ληξιπρόθεσμη. Μπορεί να ρυθμιστεί και πριν από την εκπνοή της προθεσμίας εξόφλησης της πρώτης δόσης ή των επόμενων δόσεων του φόρου εισοδήματος.

4. Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν και τις λύσεις που προσφέρουν τα πιστωτικά ιδρύματα. Συγκεκριμένα, μπορούν να πληρώσουν τον φόρο σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με πιστωτική κάρτα. Στην περίπτωση αυτή οι φορολογούμενοι πληρώνοντας ολόκληρο το ποσό του φόρου με κάρτα κερδίζουν και την έκπτωση φόρου 2% και 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις.

Επισημαίνεται ότι ο φόρος εισοδήματος που καλούνται να πληρώσουν φέτος πάνω από 3 εκατ. φορολογούμενοι υπερβαίνει τα 3,3 δισ. ευρώ και σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων:

- Από τις 5.535.336 δηλώσεις που έχουν υποβληθεί οι 2.706.200 είναι  χρεωστικές, δηλαδή προέκυψε οφειλή φόρου. Το συνολικό ποσό που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι ανέρχεται σε 2,6 δις ευρώ. Ο μέσος φόρος που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι ανέρχεται σε 959 ευρώ.

- Οι 958.823 χιλιάδες δηλώσεις είναι πιστωτικές, δηλαδή προκύπτει επιστροφή φόρου εισοδήματος. Το μέσο επιστρεφόμενο ποσό ανέρχεται σε 309 ευρώ ή 297 εκατ. ευρώ συνολικά.

- Τα υπόλοιπα 3.986.120 εκκαθαριστικά που αποτελούν το 52,1% του συνόλου των δηλώσεων είναι μηδενικά, δηλαδή δεν προκύπτει οφειλή ή επιστροφή φόρου.