Οι ταύροι της Wall Street καλπάζουν σε διαφορετικές αρένες

Οι ταύροι της Wall Street καλπάζουν σε διαφορετικές αρένες

Από το ξεκίνημα του 2021, ο Dow Jones έχει κινηθεί ανοδικά κατά +7,9%, σε αντίθεση με το Nasdaq που έχει καταγράψει άνοδο της τάξης του +4%. Και αυτό αποτελεί έκπληξη, διότι κατά τη διάρκεια του τελευταίου 12μήνου ο Nasdaq είχε καταγράψει άνοδο της τάξης του +56,6%, έναντι +29,9% του Dow.

Αν μάλιστα επιλέξουμε ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αναφοράς, όπως είναι η τελευταία 5ετία, τότε θα διαπιστώσουμε ότι και εδώ ο Nasdaq κατέγραψε διπλάσια απόδοση από τον Dow Jones, με ποσοστά αποδόσεων 175,2% και 87,6% αντίστοιχα.

Ρίχνοντας μια σύντομη ματιά στα ανωτέρω ποσοστά, εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι παρουσιάζεται μια σημαντική αλλαγή στη συμπεριφορά ανάμεσα στους δυο δείκτες. Είναι φανερό ότι οι δυο δείκτες αντέδρασαν με διαφορετικό τρόπο στα ίδια γεγονότα. Αυτό οφείλεται οπωσδήποτε και στη σύνθεση των δυο δεικτών και στον τρόπο που υπολογίζονται οι μεταβολές τους.

Ο Dow Jones υπολογίζεται με βάση τις τιμές των 30 μετοχών που τον συνθέτουν, με τις υψηλότερες (ακριβές) τιμές να έχουν και μεγαλύτερη βαρύτητα στη συνάρτηση του καθημερινού υπολογισμού της τιμής του.

Αντίθετα, για τον υπολογισμό του Nasdaq Composite, λαμβάνονται υπ’ όψη οι συνολικές κεφαλαιοποιήσεις των εταιρειών που τον αποτελούν. Αυτό σημαίνει, ότι στον καθημερινό υπολογισμό του, δε μετρούν οι τιμές των μετοχών, αλλά το σύνολο της χρηματιστηριακής αξίας των εταιριών.

Ποια ήταν τα 3 βασικά γεγονότα που απασχόλησαν την επενδυτική κοινότητα τις τελευταίες εβδομάδες;

1.Το νέο πακέτο ανάκαμψης του $1,9 τρισεκατομμυρίων που υπεγράφη χθες από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν

2.Η αύξηση των επιτοκίων των αμερικανικών ομολόγων.

3.Η συνειδητοποίηση, ότι κάποιες αποτιμήσεις, έχουν πάψει να δικαιολογούνται έστω και στο ελάχιστο, από τα θεμελιώδη μεγέθη, αλλά και από τις υπερβολικές προσδοκίες.

Το νέο πακέτο ανάκαμψης των $1,9 τρισεκατομμυρίων, φέρνει την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας πιο κοντά. Αυτό σημαίνει ότι οι μετοχές του Dow Jones, που είναι κατά βάση μετοχές της παλαιάς και κυκλικής οικονομίας, που είχαν υποχωρήσει λόγω του covid-19, θα ευνοηθούν ιδιαίτερα. Οι μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου, του κλάδου υγείας καθώς και του κλάδου των καταναλωτικών προϊόντων, του λιανικού εμπορίου και των ενεργειακών εταιρειών αναμένεται να κινηθούν έντονα ανοδικά.

Επομένως, διαφαίνεται μια μετακύλιση του επενδυτικού ενδιαφέροντος από μετοχές του τεχνολογικού κλάδου όπως είναι οι μετοχές του Nasdaq, που έχουν υπεραποδόσει, σε μετοχές του Dow Jones  που έχουν παρουσιάσει υστέρηση.

Η άνοδος των επιτοκίων, πλήττει τις εταιρείες ταχείας ανάπτυξης που βρίσκονται εκτεθειμένες στον υπερβολικό δανεισμό. Διότι θα επιβαρυνθούν σημαντικά τα χρηματοοικονομικά τους δεδομένα.

O ευρύτερος επενδυτικός προβληματισμός, σχετικά με το ύψος των χρηματιστηριακών αποτιμήσεων των ψηφιακών εταιρειών και τη σύγκριση τους με τις αποτιμήσεις αντίστοιχων εταιρειών της βιομηχανίας και της ενέργειας εταιρείες της, οδήγησε στο -10% του Nasdaq. Η αμφισβήτηση των υπερβολικών κεφαλαιοποιήσεων, οδήγησε για παράδειγμα της Tesla στο -36%. Η όλη υποχώρηση, έδωσε τη σειρά της, σε ένα δυνατό short covering.

Τα ερωτήματα παραμένουν. Η πρόσφατη ανατροπή στην πρωτοκαθεδρία των δεικτών του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης θα είναι παροδική;

Αποτελεί αυτή η ανατροπή, μια ευκαιρία επανατοποθετήσεων; Μήπως σηματοδοτεί μια επανάκαμψη στις παλαιές επενδυτικές αρχές; Η μήπως αποτελεί μια απλή και προσωρινή αναδίπλωση της νέας ψηφιακής γενιάς επενδυτών;

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.