Οι συνδικαλιστές αρχαιολόγοι καταγγέλλουν, πάλι, για τον σταθμό Βενιζέλου

Οι συνδικαλιστές αρχαιολόγοι καταγγέλλουν, πάλι, για τον σταθμό Βενιζέλου

Με κανονικούς ρυθμούς και χωρίς εμπόδια πλέον, συνεχίζεται η απόσπαση των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου (Μετρό Θεσσαλονίκης) και η μεταφορά τους σε ασφαλές μέρος. Αυτό ενόχλησε τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, που κάνει ακόμα μια απόπειρα να φέρει και πάλι το ζήτημα σε δημοσιότητα μήπως και τυχόν υπάρξουν πρόσθετες διχογνωμίες. Σημερινή του ανακοίνωση τιτλοφορείται «Το έγκλημα στο σταθμό Βενιζέλου συνεχίζεται…» και με αυτήν αναφέρεται στο επίμαχο θέμα, για το οποίο έχει αποφασίσει το Συμβούλιο της Επικρατείας, σαν να μην υπήρχε αυτή και άλλες δικαστικές αποφάσεις.

Το έργο, όπως έχει γράψει κατ’ επανάληψη το Liberal.gr συνεχίζεται τον τελευταίο καιρό κανονικά, μετά και τις αποφάσεις της δικαιοσύνης. Κατά τον ΣΕΑ, που έχει ιδεοληπτική εμμονή με το θέμα, συνεχίζεται… «η εγκληματική πολιτική του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Υπουργείου Υποδομών και της Αττικό Μετρό ενάντια στον μοναδικό αρχαιολογικό χώρο του Σταθμού Βενιζέλου, αλλά και ενάντια στο έργο της βασικής γραμμής του Μετρό Θεσσαλονίκης.»

Ο Σύλλογος των αρχαιολόγων που εργάζονται στο υπουργείο Πολιτισμού επιμένει πως επειδή υπάρχουν διαμαρτυρίες από κάποιους ξένους επιστήμονες και η μειοψηφία στο ΣτΕ, η Αττικό Μετρό δεν δικαιούται δια να ομιλεί. Βαφτίζει, βεβαίως, μερικούς επιστήμονες από όλο τον κόσμο «διεθνή επιστημονική κοινότητα» αλλά αυτό είναι άνευ σημασίας. 

Επιμένει ότι η απόσπαση των αρχαιοτήτων δεν θα κρατήσει 5,5 μήνες γιατί ακολουθούν πυκνά αρχαιολογικά στρώματα. Ποιος; Ο σύλλογος που ενώ θα έπρεπε να γνωρίζει πως υπάρχουν όντως υποκείμενα αρχαιολογικά στρώματα δεν θέλησε να διερευνηθούν! Από πότε είναι κακό πράγμα για αρχαιολόγους η παράταση των χρονοδιαγραμμάτων;

Επιμένει ότι η κατασκευή του σταθμού Βενιζέλου μπορεί να συνεχιστεί και μετά το 2023. Χωρίς να λέει πως από τον Δεκέμβριο του 23 και μετά, το έργο θα πληρώνεται μόνο από εθνικούς πόρους, όπως είπε η επίτροπος της ΕΕ Μ. Γκάμπριελ στους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Οι οποίοι, δεν το βρήκαν κακό!

Επιμένουν ότι η λύση της απόσπασης είναι φθηνότερη από αυτήν της κατά χώραν διατήρησης. Όπως λένε, η πρώτη λύση θα κοστίσει 45 εκατ ευρώ επιπλέον. Ακατανόητο γιατί διαμαρτύρεται ένας σύλλογος που, έστω και αν είναι εργατικό σωματείο στην πραγματικότητα, θα έπρεπε να τάσσεται υπέρ της κάλλιστης αντιμετώπισης των αρχαιοτήτων. Επιπλέον, δεν λένε πόσα θα κόστιζε το έργο αν είχε υλοποιηθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τότε που και η κυβέρνηση και ο ΣΕΑ δεν ήθελαν να γίνει. Πόσα, δηλαδή, θα πληρώσει τώρα ο φορολογούμενος πολίτης και για τις καθυστερήσεις τόσων ετών.

Ύστερα από όλα αυτά, ο ΣΕΑ παραδέχεται πως έχει εξαντλήσει «κάθε μέσο για την προστασία των αρχαιοτήτων, με τελευταία την κήρυξη απεργίας - αποχής από τις εργασίες απόσπασης και την αίτηση ακύρωσης της εγκληματικής Υπουργικής Απόφασης που εγκρίνει την απόσπαση, μαζί με άλλους φορείς, ενώπιον του ΣτΕ (εκδικάζεται στο ΣτΕ στις 3/12/2021).» (σ.σ. Η απόφαση που προσβάλλεται σχετίζεται με τη μελέτη για την απόσπαση και όχι με την απόσπαση καθ’ εαυτήν).

Καταλογίζει πάντως ευθύνη «και σε μέλη του Συλλόγου  που ενεργούν αντίθετα με τις νόμιμες αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης και εν γένει τους σκοπούς του Σωματείου. Υπενθυμίζεται ότι χρέος των μελών του Συλλόγου είναι η υπεράσπιση της πολιτιστικής κληρονομιάς του ελληνικού λαού έναντι οποιασδήποτε επιβολής, υποβάθμισης ή συκοφάντησης.» Μετάφραση: όσοι εμπλέκονται στις εργασίες αυτές υπηρεσιακά, κάνουν το καθήκον τους, όπως οφείλουν ως δημόσιοι υπάλληλοι, ακολουθώντας τις αποφάσεις της δικαιοσύνης και τις επιταγές της δημόσιας διοίκησης. Αυτοί, κατά τον ΣΕΑ φταίνε, και θα… την πληρώσουν μαζί με όσους «φταίνε» για τη συνέχιση των εργασιών.

Υστερόγραφο: εκείνο το «πριν αλλέκτωρ λαλήσαι» που αναγράφεται στην ανακοίνωση κάποιοι επιμένουν πως είναι «πριν αλέκτορα φωνήσαι» αλλά τι ξέρουν;