Οι συμμαθητές: Το Καρφί της Τάξης

Οι συμμαθητές: Το Καρφί της Τάξης

Ποιος είναι ο Νίκος Αρχιμανδρίτης; Τι ρόλο παίζει στη γκρίζα και τρομακτική Αθήνα του 2015;

7 συγγραφείς ενώνουν τις πένες τους για να γράψουν τη νέα σειρά βιβλίων του Φιλελεύθερου.

Αυτό το Σάββατο «Οι Συμμαθητές: Το Καρφί της Τάξης» , του Βασίλη Κυριλλίδη

Τους συνδέει το παρελθόν και τους χωρίζει ένα παρόν που δεν το περίμεναν. Ο καθένας το διαμορφώνει ανάλογα με τις δυνάμεις και τη συνείδησή του. Ο κόσμος των παλιών συμμαθητών, που έζησε την δημοκρατία της μεταπολίτευσης, εισέρχεται στη δημοκρατία της πρώτης φοράς αριστεράς και ζει εξελίξεις που δεν τις φαντάστηκε ποτέ.

Ένας ικανός ντετέκτιβ, πρώην αστυνόμος, κυνηγημένος από τις ενοχές του, επιζητεί τη λύτρωση. Μια όμορφη γυναίκα τού αναθέτει μια υπόθεση που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα μοτίβα των αστυνομικών μυστηρίων. Μια ευκαιρία για εξιλέωση, αλλά για να την βρει, θα πρέπει ν’ αντιπαλέψει καταστάσεις για τις οποίες δεν έχει εκπαιδευτεί, ούτε περίμενε πως θ’ αντιμετωπίσει ποτέ. Η επιλογή μπορεί να οδηγήσει στην κάθαρση ή την καταστροφή του. Έχει τη δυνατότητα ν’ αρνηθεί, όχι όμως και να υποκρίνεται πως δεν γνωρίζει.

Αστυνομική ιστορία νουάρ, σ’ ένα πολιτικό σκηνικό με στοιχεία θρίλερ. Μοιραίες γυναίκες, παλιές αλλά όχι ξεχασμένες αγάπες, σχέσεις και φιλίες, ιδεολογίες και προδοσίες, εντιμότητα και αμοραλισμός, ίντριγκες και δολοφονίες, σε μια Αθήνα ανοχύρωτη πόλη κι ένα σύστημα που ξέρει να καταπίνει ιδεολογίες, κόμματα, υπολήψεις και ανθρώπους. Αθήνα, Βερολίνο και ξανά Αθήνα. Το αρχετυπικό μοτίβο του απρόθυμου ήρωα, που αναγκάζεται από εξωτερικούς παράγοντες κι εσωτερικές προτροπές να μπει στη μάχη. Μια μάχη στην οποία διακινδυνεύει τη ζωή του, για να υπερασπιστεί όχι μόνο τις αξίες του, αλλά και την εσωτερική του υπόσταση. Και, συγχρόνως, έναν δημοκρατικό κόσμο, που, παρά τις ατέλειές του, προσφέρει τη μόνη δυνατότητα αξιοπρεπούς διαβίωσης.