Οι σπουδαστές της δραματικής σχολής Εθνικού αρνούνται συνάντηση με τον υφυπουργό

Οι σπουδαστές της δραματικής σχολής Εθνικού αρνούνται συνάντηση με τον υφυπουργό

Αρνούνται και απορρίπτουν συνάντηση με τον υφυπουργό Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη για το θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης οι σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου.

Λαμβάνοντας στην ουσία πολιτική θέση, οι σπουδαστές αναφέρουν στην ομόφωνη ανακοίνωσή τους, πως αυτή τη στιγμή, «το αίτημα παραίτησης της Υπουργού Πολιτισμού, κ. Μενδώνη, με αφορμή τις κατηγορίες που έχουν βγει στη δημοσιότητα εναντίον του πρώην καλλιτεχνικού Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη, αποτελεί τόσο κοινωνική απαίτηση όσο και διεκδίκηση των συλλογικών οργάνων».

Επομένως δεν τους γίνεται κατανοητός «ο λόγος για τον οποίο πρέπει να προσέλθουμε, εμείς ειδικά και μεμονωμένα, ως Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, σε οποιονδήποτε διάλογο με τον Υφυπουργό Πολιτισμού. Αντιλαμβανόμαστε ότι η συνάντηση αυτή γίνεται περισσότερο για να κατευναστεί το τεταμένο πολιτικό κλίμα και όχι προς ικανοποίηση των αιτημάτων μας» επισημαίνουν.

Ας δούμε πρώτα τα πραγματικά στοιχεία: Πριν από μέρες, ο σύλλογος των σπουδαστών με ανακοίνωσή του κατήγγειλε τις παρενοχλήσεις κάθε είδους στον χώρο του θέατρου και ζήτησε στήριξη των καταγγελλόντων τονίζοντας : «Η βία είναι βία».

Η διευθύντρια της Σχολής, Δηώ Καγκελάρη, τους κάλεσε σε συνάντηση, γράφοντας ανάμεσα σε άλλα: «Ως υπεύθυνη των σπουδών σας, οφείλω να γνωρίζω ό,τι σχετίζεται με την εκπαιδευτική διαδικασία και σας καλώ να βρείτε το κουράγιο να μου μιλήσετε για όποιο από αυτά τα ζητήματα συνδέεται με τη Σχολή μας, κατονομάζοντας πρόσωπα, πράγματα, χρονολογίες, χωρίς φόβο με τη δύναμη της αλήθειας σας. Μόνο με την επώνυμη καταγγελία θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και δεν θα υπάρχουν αιχμές που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ότι προσβάλλουν συνολικά το διδακτικό προσωπικό. Κλείνοντας, θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι ήδη βρισκόμαστε στη διαδικασία σύνταξης Κώδικα Δεοντολογίας, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού».

Η συνάντηση έγινε σε κλίμα ομόνοιας και απόφασης να δράσουν από κοινού, ώστε να προχωρήσουν στην επόμενη μέρα, που δεν θα είναι ανώδυνη, αφού θα πρέπει να περάσει από την πλήρη καταγραφή των καταγγελιών των σπουδαστών. Έτσι είπαν όλες οι πλευρές, τουλάχιστον.

Το λογικό επόμενο βήμα, αφού η διευθύντρια της σχολής τους ενημέρωσε επισήμως πως ο κ. Γιατρομανωλάκης καταρτίζει τον κώδικα δεοντολογίας, θα ήταν να τον συναντήσουν. Με απαίτηση να καταγραφούν και οι δικές τους απόψεις και να συμπεριληφθούν στον κώδικα. Αυτό ακριβώς αρνούνται όμως, επιμένοντας: «Δε θέλουμε “με τέχνη υποκριτική” να προσποιηθούμε ότι όλα βαίνουν καλώς και ότι μπορούμε να προσέλθουμε “ψύχραιμα” και “πολιτισμένα” σε έναν διάλογο που θίγει την ανθρωπιά μας».

Σε κάθε περίπτωση, προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ο σύλλογος των σπουδαστών του Εθνικού Θεάτρου και μάλιστα στην ιδιαίτερη παρούσα συγκυρία, γυρνά την πλάτη στην πρόσκληση εκπροσώπου της κυβέρνησης, ο οποίος τους καλεί μόνο για διάλογο και ανταλλαγή απόψεων, και μάλιστα εκείνοι να ζητούν την παραίτησή του.

Έτσι όμως, δεν κερδίζει κανείς επί της ουσίας. Ίσως, κάποια κόμματα νομίζουν πως έχουν κέρδη, αλλά σε τελική φάση, το να αφήνει κανείς στη διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης (aka: εξουσίας) τη σύνταξη τέτοιων σημαντικών κωδίκων, κανέναν δεν ευνοεί. Οι σπουδαστές της δραματικής σχολής του Εθνικού θα έπρεπε να είχαν φιλοδοξία να πρωταγωνιστήσουν στη σκηνή. Και μόνο.