Ζ. Μπορέλ: Οι σχέσεις με την Τουρκία, η μεγαλύτερη πρόκληση για την ΕΕ

Οι σχέσεις με την Τουρκία, η μεγαλύτερη πρόκληση για την ΕΕ

«Το θέμα της προσέγγισης της Τουρκίας είναι για την ΕΕ η μεγαλύτερη πρόκληση για την εξωτερική πολιτική της. Η Τουρκία ελέγχει τα ρεύματα των προσφύγων στην ανατολική Μεσόγειο και προκαλεί προστριβές με τα κράτη-μέλη της ΕΕ, Ελλάδα και Κύπρο», ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ σε συνέντευξη στο Spiegel όπου ανάμεσα σε άλλα αναφέρεται και στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. Ωστόσο  επισημαίνει πως «η Τουρκία είναι και μια υπό ένταξη χώρα, όσο δεν αποφασίζουμε αυτό να το αλλάξουμε».

Στη συνέχεια το εν λόγω περιοδικό, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, διαπιστώνει πως ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν στις αρχές του χρόνου χρησιμοποίησε τους πρόσφυγες ως μέσο πίεσης εναντίον της ΕΕ και ρωτά εάν η ΕΕ χρειάζεται μια νέα συμφωνία για το προσφυγικό. Ο κ. Μπορέλ απαντά χαρακτηριστικά: «Εάν έχω μια επιθυμία από τη γερμανική προεδρία στην ΕΕ, τότε την εξής: Το Βερολίνο θα πρέπει να καταβάλει κάθε προσπάθεια, ούτως ώστε να διαπραγματευθεί μια ευρεία συμφωνία με την Τουρκία. Κυρίως η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είναι σε θέση να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος».

Επίσης υπογραμμίζει πως «θα πρέπει να τεθούν όλα τα θέματα επί τάπητος: από τις γεωτρήσεις φυσικού αερίου και τις παραβιάσεις στα θαλάσσια χωρικά ύδατα Ελλάδας και Κύπρου μέχρι και την υποστήριξη των τεσσάρων εκατομμυρίων προσφύγων που διαβιούν στην Τουρκία, αλλά και τον ρόλο της Τουρκίας στη Συρία και τη Λιβύη. Δεν έχουμε κανένα συμφέρον μπροστά από τις ιταλικές ακτές να υπάρξει μια σειρά τουρκικών ή ρωσικών στρατιωτικών βάσεων. Αλλά αυτό ακριβώς θα συμβεί εάν δεν κάνουμε τίποτα».

Επιπλέον, το Spiegel επισημαίνει πως η Ελλάδα αντέδρασε με την απώθηση προσφύγων και τη χρήση δακρυγόνων στα σύνορα και ερωτά τον Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν αυτός είναι ο σωστός τρόπος η ΕΕ να γίνει λιγότερο εκβιάσιμη απέναντι στον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Ο κ. Μπορέλ  απάντησε: «Ως δημοσιογράφος μπορείτε να μιλάτε για «εκβιασμούς, για τους διπλωμάτες ωστόσο απαγορεύονται τέτοιες λέξεις. Όπως γνωρίζετε, η ΕΕ καταδίκασε με δριμύ τρόπο το γεγονός ότι η Τουρκία άνοιξε μονομερώς τα σύνορά της με την Ελλάδα. Και η Ελλάδα, όπως κάθε άλλο κράτος σε μια τέτοια περίπτωση, έχει την υποχρέωση να προστατεύσει τα σύνορά της. Όταν μετανάστες με βίαιο τρόπο επιχειρούν να μπουν στη χώρα, οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν την υποχρέωση να προστατεύσουν τα σύνορά της».

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο η ΕΕ να χαλαρώσει τους ταξιδιωτικούς της κανόνες έναντι της Τουρκίας με αντάλλαγμα την «αυτοσυγκράτηση» της Άγκυρας στα θέματα των γεωτρήσεων και της Λιβύης, ο αρμόδιος για την εξωτερική πολιτική της Ένωσης χαρακτηρίζει «άτοπο» το ερώτημα, επισημαίνοντας ότι «δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων για μια πολιτική συμφωνία» και υπογραμμίζει ότι μια τέτοια απόφαση μπορεί να ληφθεί μόνο με βάση αντικειμενικά επιδημιολογικά δεδομένα. «Και τα δεδομένα στην Τουρκία είναι αυτά που είναι», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Αξίζει να επισημανθεί πως ο κ. Μπορέλ τάσσεται μεταξύ άλλων και υπέρ της εγκατάλειψης της ομοφωνίας για ορισμένες αποφάσεις της ΕΕ. «Ο προϋπολογισμός θα πρέπει σαφώς να αποφασιστεί με ομοφωνία, αλλά πρόκειται για την κατανομή χρημάτων, επ' αυτού μπορεί κανείς να διαπραγματευτεί και να πετύχει συμβιβασμούς. Αντίθετα, στη εξωτερική πολιτική συχνά έχουμε να κάνουμε με ζητήματα που απαντώνται με ένα «Ναι» ή ένα «Όχι», είτε πρόκειται για κυρώσεις, είτε για στρατιωτικές επιχειρήσεις», τονίζει, αναφέροντας ωστόσο παράλληλα ότι «το πρόβλημα με την ομοφωνία είναι ότι χρειάζεται ομοφωνία προκειμένου να καταργηθεί ως αρχή».

Τέλος ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπερασπίζεται, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την καθυστέρηση στην υποβολή πρότασης σχετικά με την πολιτική ασύλου. «Ελπίζω ότι θα έχουμε μια καλή πρόταση τον Σεπτέμβριο», σημειώνει, αλλά εξηγεί ότι μέχρι τώρα όλες οι προσπάθειες έχουν αποτύχει εξαιτίας των εντελώς διαφορετικών προσεγγίσεων των κρατών-μελών. «Όταν ορισμένα κράτη-μέλη λένε ότι δεν θέλουν γενικά μετανάστες, τότε είναι πολύ δύσκολο να υποβάλουμε μια λογική πρόταση», καταλήγει.