Αφγανός πρόεδρος: Οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ θα ενισχυθούν μετά την εκλογή του Τζο Μπάιντεν

 Οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ θα ενισχυθούν μετά την εκλογή του Τζο Μπάιντεν

Ο Αφγανός πρόεδρος Άσραφ Γάνι ανακοίνωσε σήμερα ότι οι σχέσεις μεταξύ Καμπούλ και Ουάσινγκτον θα πρέπει να ενισχυθούν σε θέματα όπως η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και η ειρηνευτική διαδικασία, στο συγχαρητήριο μήνυμά του προς τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

«Το Αφγανιστάν ανυπομονεί να συνεχίσει και να εμβαθύνει τη στρατηγική του πολυδιάστατη σχέση με τις ΗΠΑ –τη βασική μας εταίρο- μεταξύ άλλων στον τομέα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και στην επίτευξη ειρήνευσης στο Αφγανιστάν», έγραψε ο Γάνι στον λογαριασμό του στο Twitter.

Η νίκη του Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ έγινε δεκτή με ικανοποίηση και από τους κατοίκους της Καμπούλ οι οποίοι εκτιμούν ότι ο νέος πρόεδρος ίσως καθυστερήσει την πολύ βιαστική, όπως τη θεωρούν πολλοί, αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν.

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε συμφωνία στις 29 Φεβρουαρίου με τους Ταλιμπάν, βάσει της οποίας προβλέπεται η απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν ως τον Μάιο του 2021.

«Ο Μπάιντεν θα τελειώσει τον πόλεμο, αλλά θέλει να τον τελειώσει με υπεύθυνο τρόπο, όχι εσπευσμένα, όπως ο Τραμπ», δήλωσε ο Μοχάμεντ Νταγούντ πωλητής ρούχων στην αφγανική πρωτεύουσα.

«Θα καθυστερήσει την αποχώρηση από το Αφγανιστάν και θα διατηρήσει στρατεύματα εδώ, κάτι που είναι καλό νέο για τη χώρα», πρόσθεσε.

Η αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από τη χώρα αποτέλεσε βασικό πυρήνα της προσπάθειας του Τραμπ να τερματίσει τον πιο μακροχρόνιο πόλεμο στην αμερικανική ιστορία.

Όπως προβλέπεται βάσει της συμφωνίας, ο αμερικανικός στρατός έχει ήδη κλείσει πολλές του βάσεις στο Αφγανιστάν και έχει αποσύρει χιλιάδες στρατιώτες.

Στο Twitter ο Τίμορ Σάρα, καθηγητής στο αμερικανικό πανεπιστήμιο του Αφγανιστάν, εξήγησε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα έχει «μια πιο ανεκτική» προσέγγιση στις ειρηνευτικές συνομιλίες, παρά την «φρικτή» συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ταλιμπάν, η οποία δεν έχει επικυρωθεί από την Καμπούλ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ