Οι σχέσεις μαφίας - υπουργών στην Τουρκία και η απόλυση του δημοσιογράφου

Οι σχέσεις μαφίας - υπουργών στην Τουρκία και η απόλυση του δημοσιογράφου

Η στενή σχέση της μαφίας με αξιωματούχους του τουρκικού καθεστώτος αποτελεί κοινό μυστικό. Τελευταίο επεισόδιο, η χθεσινή απόλυση δημοσιογράφου του κρατικού πρακτορείου Anadolu επειδή ρώτησε δύο Τούρκους υπουργούς για τους ισχυρισμούς του αρχιμαφιόζου Σεντάκ Πεκέρ ως προς τις στενές του σχέσεις με τον πανίσχυρο υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοιλού.

Eδώ και τρεις εβδομάδες, ένα από τα βασικά θέματα της επικαιρότητας είναι οι αποκαλύψεις του Σεντάκ Πεκέρ - φιγούρα του υποκόσμου, που ζει εξόριστος στο εξωτερικό- μέσω των βίντεο που αναρτά στο YouTube.

Στα βίντεο ο Πεκέρ κατηγορεί μέλη της κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης AKP για ποικίλα εγκλήματα και για διαφθορά.

Σε ένα από αυτά τα βίντεο, ο Πεκέρ ισχυρίζεται ότι ο υπουργός Εσωτερικών Σοϊλού τον είχε προστατέψει και τον είχε «ενημερώσει» για την έναρξη μιας έρευνας εναντίον του τον περασμένο χρόνο, προκειμένου να του επιτρέψει να εγκαταλείψει την Τουρκία πριν συλληφθεί.

Πιεζόμενος από την αντιπολίτευση να παραιτηθεί, ο Σοϊλού, ένα από τα πιο ισχυρά μέλη της κυβέρνησης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απέρριψε τις κατηγορίες του αρχινονού.

Σε αυτό το πλαίσιο, ένας δημοσιογράφος του κρατικού πρακτορείου Anadolu χθες Παρασκευή το βράδυ κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου προκάλεσε αναστάτωση ζητώντας μια αντίδραση για αυτήν την υπόθεση από τους υπουργούς Βιομηχανίας, Μουσταφά Βαράνκ και Γεωργίας, Μπεκίρ Πακντεμιρλί.

Υπό τα έκπληκτα βλέμματα των δύο υπουργών, ο δημοσιογράφος Μουσάμπ Τουράν ρώτησε αν η κυβέρνηση διαθέτει κάποιο σχέδιο να αντιμετωπίσει αυτό το σκάνδαλο και χαρακτήρισε τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών ένα άτομο «το όνομα του οποίου συνδέεται με σοβαρά ηθικά παραπτώματα», εκφράζοντας την «ντροπή» του.

Βίντεο αυτού του στιγμιότυπου της συνέντευξης Τύπου εξαπλώθηκε αστραπιαία σε μέσα κοινωνικής ενημέρωσης.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, το πρακτορείο Anadolu ανακοίνωσε ταχέως σε ανακοίνωσή του την απόλυση του δημοσιογράφου του, τονίζοντας ότι αυτός παραβίασε τις «δημοσιογραφικές αρχές» κάνοντας «πολιτική προπαγάνδα».

«Προσφύγαμε σε έναν εισαγγελέα για να διεξαχθεί έρευνα προκειμένου να εξακριβωθεί εάν (ο δημοσιογράφος) ανήκει ή όχι σε μια τρομοκρατική οργάνωση», ανέφερε συγκεκριμένα το τουρκικό πρακτορείο.

«Εκείνοι που επιδιώκουν να υπονομεύσουν την αξιοπρέπεια του κράτους μας, θα πληρώσουν το τίμημα. Η Δημοκρατία της Τουρκίας είναι ένα σοβαρό κράτος. Όσοι προσπαθούν να εξευτελίσουν την κυβέρνησή μας, η οποία είναι εκπρόσωπος της εθνικής βούλησης, με τη γλώσσα της τρομοκρατίας και των εγκληματικών οργανώσεων, δεν μπορούν να μείνουν κάτω από τη στέγη του πρακτορείου Anadolu», προειδοποίησε στο Twitter ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν.

Ο ρόλος του Πεκέρ

Από τη βάση του, που βρίσκεται πιθανότατα στο Ντουμπάι, ο Πεκέρ εκμεταλλεύεται τη διαδικτυακή πλατφόρμα του YouTube για να παρουσιάζει τη σχέση του με κεντρικά στελέχη της κυβέρνησης, όπως ο κ. Σοϊλού αλλά και το κόμμα του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, εταίρο της κυβέρνησης Ερντογάν.

Ουσιαστικά αυτή η σχέση πλήττει το ίδιο το πρόσωπο του Ταγίπ Ερντογάν, περιγράφοντας ένα μακρύ χέρι του καθεστώτος, μέσω του οποίου αυτό ξεκαθάριζε λογαριασμούς με όποιον κατά περίπτωση θεωρείται εχθρός του. Άλλωστε η πρώτη καταγγελία του Πεκέρ ενέπλεκε τον ίδιο τον Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρό του Ερντογάν και πρώην υπουργό οικονομικών. Ο Πεκέρ πάντως αποφεύγει να αναφερθεί στον ίδιο τον Ερντογάν.

Η διάρρηξη των σχέσεων του Πεκέρ με το καθεστώς δεν σημαίνει πως σταμάτησε αυτή η κατάσταση. Οι δράσεις της μαφίας έχουν ενταθεί ειδικά από τη στιγμή που ο Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε να υποστηρίξει τον υπερσυντηρητικό Ντεβλέτ Μπαχτσελί για μία κοινοβουλευτική συμμαχία.

Οι υπερεθνικιστές του Μπαχτσελί συνδέονται με την ακροδεξιά οργάνωση των Γκρίζων Λύκων -προ ημερών το Ευρωκοινοβούλιο πρότεινε αυτή να ανακηρυχθεί ως τρομοκρατική- γνωστή για τις βίαιες επιθέσεις στην Τουρκία, ειδικά σε μειονότητες όπως οι Χριστιανοί.

Η αντιπολίτευση έχει ζητήσει έρευνα για τις αποκαλύψεις ως προς τον δεσμό μεταξύ μαφίας και επίσημου κράτους στην Τουρκία, κάτι αδιανόητο για μία χώρα που τυπικά τουλάχιστον βρίσκεται σε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η δημοσιότητα που προσλαμβάνουν οι αποκαλύψεις πιθανότατα θα πιέσουν κι άλλο τα χαμηλά ποσοστά δημοτικότητας του Ταγίπ Ερντογάν, εν μέσω έξαρσης του κορονοϊού και οικονομικής ύφεσης.