Οι Ρώσοι τουρίστες θα επωφεληθούν γιατί δεν θα υπάρχει πλέον εισιτήριο
Κρεμλίνο για Αγία Σοφία

Οι Ρώσοι τουρίστες θα επωφεληθούν γιατί δεν θα υπάρχει πλέον εισιτήριο

Στο όφελος για τους Ρώσους τουρίστες από τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί επέλεξε να αναφερθεί ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντ. Πεσκόφ, σημειώνοντας μετά την απόφαση Ερντογάν «η είσοδος θα είναι δωρεάν και οι τουρίστες μας θα επωφεληθούν από αυτό». Σημείωσε ακόμα πως δεν θα επιδεινωθούν οι σχέσεις Μόσχας - Άγκυρας μετά την μετατροπή του πολιτιστικού μνημείου σε τέμενος.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Avtoradio, ο εκπρόσωπος της ρωσικής Προεδρίας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μπορώ να σας πω ότι τα εισιτήρια της Αγίας Σοφίας είναι αρκετά ακριβά. Δεν θα υπάρχουν εισιτήρια τώρα και η είσοδος θα είναι δωρεάν. Οι τουρίστες μας θα επωφεληθούν από αυτό».

Ο Πεσκόφ εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτή η απόφαση της Τουρκίας δεν θα βλάψει τις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας, γιατί η επίσημη ρωσική γραμμή είναι ότι (η μετατροπή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας) αποτελεί εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας.

«Επιπλέον, ελπίζουμε ότι σε οποιαδήποτε απόφαση, οι Τούρκοι εταίροι μας θα λάβουν υπόψη το καθεστώς της Αγίας Σοφίας ως Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και το γεγονός ότι ο καθεδρικός ναός είναι ιερός για πολλούς Χριστιανούς» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, αυτό σημαίνει ότι οι Ρώσοι τουρίστες που έρχονται στην Κωνσταντινούπολη θα πρέπει να μπορούν να επισκεφθούν τον ναό.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου υπενθύμισε ότι η τουρκική πλευρά δεσμεύθηκε ότι «τα πάντα θα διατηρηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και όλοι θα μπορούν να επισκεφθούν τον ναό». Ο ίδιος προσέθεσε ότι οι ρωσικές αρχές σέβονται την αρνητική θέση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας σε αυτό το θέμα. «Σεβόμαστε τη στάση του Πατριάρχη μας ως Ορθόδοξοι πιστοί (…) διαφέρει από την κρατική θέση».