Οι Ρεπουμπλικάνοι «αντάρτες» κυβερνήτες απέναντι στον Τραμπ

Οι Ρεπουμπλικάνοι «αντάρτες» κυβερνήτες απέναντι στον Τραμπ

Το αίτημα του Ντόναλντ Τραμπ για την επιστροφή στην κανονικότητα έχει μετατραπεί σε ιδιότυπο «διαιρεί και βασίλευε» όχι μόνο με τους Δημοκρατικούς αλλά και με Ρεπουμπλικάνους κυβερνήτες.

Συγκεκριμένα, ο Λάρι Χόγκαν του Μέριλαντ και ο Τσάρλι Μπέικερ της Μασαχουσέτης, ακολουθούν τον δικό τους δρόμο, απέναντι στον ένοικο του Λευκού Οίκου. Το κοινό τους είναι ότι το 2016 αρνήθηκαν να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ για την προεδρία, έχοντας μετατραπεί έκτοτε σε "κόκκινα πανιά."

Ο Λάρι Χόγκαν έβαλε κατά του Τραμπ τόσο για τα τεστ όσο και για τις διαδηλώσεις." Το να προσπαθήσεις να το τραβήξεις αυτό για να φθάσεις να πεις ότι οι κυβερνήτες έχουν στην διάθεσή τους πολλά τεστ και ότι πρέπει απλώς να αρχίσουν τους διαγνωστικούς ελέγχους, ότι δηλαδή δεν κάνουμε την δουλειά μας, είναι τελείως εσφαλμένο." είπε στο CNN. Πρόσθεσε δε ότι "Η ενθάρρυνση των διαδηλώσεων δεν βγάζει απλά νόημα."

O Μπέικερ από την πλευρά του δήλωσε στο CNN την αντίθεση του στην απόφαση του Τραμπ να απαγορεύσει την μετανάστευση, κατηγορώντας τον παράλληλα ότι "Δεν ενδιαφέρεται για τις πολιτείες. Δεν μπορείς να τα ρίχνεις όλα στις πολιτείες. Χρειάζονται στήριξη." O κυβερνήτης της Μασαχουσέτης μάλιστα μετέχει στην άτυπη ομάδα των δέκα κυβερνητών που αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% της αμερικανικής οικονομίας και οι οποίοι συντονίζονται για να καταστρώσουν το δικό τους σχέδιο σταδιακού ανοίγματος των επιχειρήσεων, ανεξάρτητα από τον Λευκό Οίκο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ πάντως δείχνει να μην ενδιαφέρεται και τόσο για τις επιθέσεις από τους δύο κυβερνήτες, κάτι παράδοξο δεδομένης του τρόπου που αντιδρά. Ωστόσο, όπως σημειώνουν γνωστές της πολιτικής σκηνής των ΗΠΑ, "Ο Τραμπ ξέρει πολύ καλά ότι όπως το 2016 έτσι και το 2020 δεν μπορεί να υπολογίζει σε αυτές τις πολιτείες." Ο Τραμπ που είχε λάβει τόσο στο Μέριλαντ όσο και την Μασαχουσέτη ποσοστά κάτω του 35%, φαίνεται πως ρίχνει αλλού το βάρος των δυνάμεων του.