Οι πρόσφυγες θυμίζουν στη Δύση τη Μεσόγειο

Οι πρόσφυγες θυμίζουν στη Δύση τη Μεσόγειο

Τα θύματα της μετανάστευσης αυξάνονται στη Μεσόγειο, με επίκεντρο τη Λιβύη. Η κατάπαυση του πυρός σε όλη τη χώρα και ο οδικός χάρτης για την επίλυση των εμφύλιων συγκρούσεων που μαίνονται τα τελευταία χρόνια αποτέλεσε μία προσπάθεια για ειρήνευση. Η πραγματικότητα όμως διαφέρει από τα σχέδια.

Η μεγάλη άνοδος στις προσπάθειες μεταναστών να διασχίσουν τη Μεσόγειο έχει βαρύ τίμημα. Πάνω από 800 μετανάστες εντοπίστηκαν τις τελευταίες ημέρες να προσπαθούν να πραγματοποιήσουν μία από τις πλέον επικίνδυνες θαλάσσιες διαδρομές προς τη γηραιά ήπειρο.

Μόνο την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο, 600 άνθρωποι επέστρεψαν σώοι στη Λιβύη, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Τουλάχιστον 11 όμως δεν κατάφεραν να διασωθούν. Περίπου, 7.000 έχουν επιστρέψει στη Λιβύη, από την αρχή του χρόνου.

Σύμφωνα με τη UNICEF, πάνω από 66.000 χιλιάδες ανήλικα παιδιά, πρόσφυγες και μετανάστες, διατρέχουν άμεσους κινδύνους. Ειδικά για περισσότερα από 1.000 από αυτά, η κατάσταση δεν είναι καν βιώσιμη, λόγω του υπερπληθυσμού των κέντρων κράτησης και το επόμενο διάστημα θα είναι πολύ κρίσιμο.

Η πλειοψηφία των μεταναστών προέρχεται από τις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής. Ο θάνατος του προέδρου του γειτονικού Τσαντ Ιντρίς Ντεμπί έχει επιδεινώσει τους φόβους για την ασφάλεια, λόγω της παρουσίας πολλών ένοπλων ομάδων και μισθοφόρων στην περιοχή. Η ανασφάλεια ωθεί πολλούς να επιχειρήσουν ένα βήμα προς το κενό, ακόμα κι αν πέσουν.

Το ζήτημα της ανασφάλειας μάλιστα έφτασε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε., από την Τυνησία, την Κένυα και τον Νίγηρα και, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η παρουσία των ενόπλων ομάδων στη Λιβύη συνδέθηκε με την έκρυθμη κατάσταση στην υποσαχάρια Αφρική.

Ενώ υπάρχει η ανάγκη εκδίωξης των ξένων μαχητών, από τη Λιβύη κυρίως, που θα έπρεπε να υποστηριχθεί από τη διεθνή κοινότητα, μία αντίστροφη τάση εμφανίζεται πλέον επικίνδυνα. Να παγιώνονται και να εισρέουν νέοι μαχητές από το εξωτερικό, που μπορούν να εκμεταλλευθούν την αναστάτωση.

Ήδη, για παράδειγμα, ελλοχεύουν συγκρούσεις μεταξύ της νέας μεταβατικής διοίκησης και των δυνάμεων του στρατάρχη Χαφτάρ στην Ανατολική Λιβύη. Όλοι ετοιμάζονται για τις εκλογές που προγραμματίζονται για τον Δεκέμβρη στη χώρα ή μάλλον για το επόμενο στάδιο της μεταβατικής διοίκησης.

Οι σταθερές δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης, Νάιλα Μανγκούς, με τη σημαντική διεθνή παρουσία, για την ανάγκη απόσυρσης των ξένων στρατευμάτων από τη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένων των τουρκικών δυνάμεων, είναι χαρακτηριστικές. Η Τουρκία και τα στρατεύματα της, άλλωστε είναι βασικό συστατικό της παρούσας κατάστασης.

Η δράση των ένοπλων ομάδων επιδεινώνουν τις καθημερινές δυσχέρειες στην περιοχή, ενώ οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές υποδηλώνουν τα σοβαρότατα προβλήματα διαβίωσης, που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στη Βόρεια Αφρική.

Υπάρχουν αρκετοί στην Ευρώπη και την Αμερική που αντιλαμβάνονται πως οι ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση στην περιοχή τους ανήκουν. Δυστυχώς, όμως το επίπεδο των σχεδίων αντιμετώπισης της είναι προς το παρόν αναποτελεσματικό.