Οι προκλήσεις για τον Μακρόν ενόψει της επόμενης Κυριακής

Οι προκλήσεις για τον Μακρόν ενόψει της επόμενης Κυριακής

Ήδη από την επομένη των προεδρικών εκλογών, είχε φανεί πως η δεύτερη περίοδος του Μακρόν στη γαλλική προεδρία θα ήταν διαφορετική. Η διαφορά στη νίκη επί της Μαρί Λε Πεν αλλά και η κινητοποίηση εναντίον του ακροδεξιού μετώπου ήταν πολύ μικρότερες σε σχέση με πριν από πέντε χρόνια. Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών το απέδειξαν περίτρανα. Ενόψει του δεύτερου γύρου, το διακύβευμα είναι μεγάλο για να αποφύγει να μετριάσει τη μεταρρυθμιστική ατζέντα, καθώς ήδη η αντίσταση που αντιμετώπιζε ήταν σθεναρή.

Το γαλλικό πολιτικό σκηνικό που πρέπει να ελιχθεί ο Μακρόν είναι πολύ σύνθετο κι ενδεχομένως αυτό να περιλαμβάνει απρόβλεπτες συμμαχίες, όπως για παράδειγμα με τους Ρεπουμπλικάνους. Αυτό που έγινε πλέον σαφές είναι πως ο ακραίος λόγος έχει κυριαρχήσει στη Γαλλία. Η ευρεία συμμαχία που συγκρότησε ο ακροαριστερός Μελανσόν εκτείνεται από τους κομμουνιστές μέχρι τους σοσιαλιστές υπερκέρασε το ακροδεξιό μέτωπο της Λε Πεν, ως το αντίπαλο δέος του Γάλλου προέδρου. Τα παλιά καθιερωμένα κόμματα έχουν πλέον περιφερειακό λόγο στη γαλλική πολιτική σκηνή.

Ο Μακρόν φαίνεται να έχει αλλάξει το δικό του στυλ, όσο και τις στοχεύσεις της ατζέντας του. Οι αντίπαλοι άλλωστε τον έχουν κατατάξει στο «ακραίο κέντρο», αν και ο ίδιος μάλλον κινείται περισσότερο στον χώρο του κέντρου και της δεξιάς, όσο κι αν η πολιτική του καριέρα είχε στηριχθεί στη συνεργασία του με τους σοσιαλιστές. Πάντως, ο ίδιος θέλει να υπερβεί τις παλιές διαχωριστικές γραμμές των κομμάτων και να εισάγει το δικό του χαρακτήρα στο πολιτικό σύστημα, αν και ίσως η αδυναμία του να κυριαρχήσει, δείχνει πως δεν το έχει καταφέρει ακόμα.

Βέβαια, σε αυτές τις εκλογές δεν υπήρχε το μεγάλο κίνητρο στους εκλογείς να σταματήσουν τον ακροδεξιό συνασπισμό της Λε Πεν. Το μέτωπο της Λε Πεν υπέστη σημαντική πτώση, καθώς δυσκολεύεται αρκετά να διεισδύσει στις τοπικές κοινωνίες, που έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα στις βουλευτικές εκλογές. Καθώς ο δεύτερος και κρισιμότερος γύρος των εκλογών βρίσκεται προ των πυλών, χρειάζεται να βρει μία νέα δυναμική για να αντιπαρατάξει στην ιδιότυπη τριχοτόμηση της πολιτικής σκακιέρας, ανάμεσα στον ακροαριστερού λόγου του Μελανσόν και της ακροδεξιάς Λεπέν.

Η τάση προς επικράτηση του ακραίου δημόσιου λόγου ενδεχομένως να είναι η άλλη όψη της απάθειας που επικρατεί στη γαλλική κοινωνία απέναντι στην πολιτική. Το μεγάλο ποσοστό της αποχής επιβεβαίωσε τα προγνωστικά που αποτύπωναν την αδιαφορία και την απογοήτευση απέναντι στην εκλογική διαδικασία. Το στοίχημα του Γάλλου προέδρου είναι να καταφέρει να ξεπεράσει αυτό το μεγάλο εμπόδιο, ώστε να συνεχίσει την προσπάθεια του να αλλάξει την ισορροπία του γαλλικού πολιτικού συστήματος.