Οι «Πράσινοι» επιδιώκουν διακοπή παραδόσεων υποβρυχίων στην Τουρκία
Der Spiegel

Οι «Πράσινοι» επιδιώκουν διακοπή παραδόσεων υποβρυχίων στην Τουρκία

Για επιδίωξη του κόμματος των «Πρασίνων» να σταματήσει τις παραδόσεις υποβρυχίων στην Τουρκία που απορρέουν από την συμφωνία του 2009, κάνει λόγο σε δημοσίευμά του το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, σημειώνοντας ότι θα φέρουν το θέμα στο γερμανικό κοινοβούλιο για να πραγματοποιηθεί σχετική ψηφοφορία.

Επικαλούμενο πληροφορίες, αναφέρει ότι «οι Πράσινοι θέτουν υπό πίεση την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση σε σχέση με αμφιλεγόμενες εξαγωγές όπλων» και πως δεδομένου των νέων προκλήσεων της Τουρκίας στη Μεσόγειο, οι Πράσινοι επιδιώκουν να σταματήσουν την παράδοση γερμανικών υποβρυχίων στην Άγκυρα, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει.

«Το Κοινοβούλιο θα αποφασίσει σύντομα επί σχετικού αιτήματος προς την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, το οποίο οι Πράσινοι ενέκριναν εσωτερικά την περασμένη εβδομάδα», επισημαίνει.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση είχε ήδη πριν από μερικά χρόνια περιορίσει μεν σημαντικά τις εξαγωγές όπλων στον εταίρο στο ΝΑΤΟ Τουρκία, ωστόσο συνεχίζεται η παράδοση εξαρτημάτων για έξι υποβρύχια κατηγορίας 214 από τον κατασκευαστή Thyssenkrupp Marine Systems, η οποία είχε εγκριθεί το 2009, αλλά και η υποστήριξη που παρέχεται από την εγγύηση Hermes του γερμανικού κράτους, ύψους δισεκατομμυρίων Ευρώ.

«Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση δικαιολογούσε διαχρονικά τις παραδόσεις, λέγοντας ότι η Γερμανία είναι υποχρεωμένη να συμμορφωθεί με τις συναφθείσες συμβάσεις. Επιπλέον, τα γερμανικά υποβρύχια δεν χρησιμοποιήθηκαν σε αμφισβητούμενες βάσει του Διεθνούς Δικαίου αποστολές της Τουρκίας, όπως αυτή στη Βόρεια Συρία, ή για την καταπίεση της αντιπολίτευσης στη χώρα» αναφέρει και συμπληρώνει πως τώρα η διαμάχη στη Μεσόγειο έχει αλλάξει την κατάσταση.

«Δεδομένου ότι η Τουρκία έχει απειλήσει την Ελλάδα με στρατιωτικά μέσα στη διαμάχη για συγκεκριμένες περιοχές που είναι ενδιαφέρουσες λόγω των πρώτων υλών κάτω από τη θάλασσα, τα υποβρύχια θα ήταν τουλάχιστον δυνατόν να χρησιμοποιηθούν εκεί», υπογραμμίζει και φιλοξενεί δήλωση της ειδικής των Πρασίνων σε θέματα Ασφαλείας Katja Keul, που σημειώνει ότι «είναι ανεύθυνο το γεγονός ότι η Γερμανία εμμένει στη συμφωνία για τα υποβρύχια, την ώρα που ο Πρόεδρος Ερντογάν απειλεί στρατιωτικά τον εταίρο στο ΝΑΤΟ Ελλάδα και αγνοεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, το Κράτος Δικαίου και τη Δημοκρατία στη χώρα του».

Τέλος, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι εκτός από το Die Linke, τμήματα του SPD απορρίπτουν εδώ και πολύ καιρό τις παραδόσεις όπλων στην Τουρκία.