Επανεκκίνηση τουρισμού: Οι «πράσινες», «κόκκινες» και «κίτρινες» χώρες - Τα δειγματοληπτικά τεστ

Οι «πράσινες», «κόκκινες» και «κίτρινες» χώρες - Τα δειγματοληπτικά τεστ

Σε ετοιμότητα για την επανεκκίνηση του τουρισμού βρίσκονται οι ελληνικές αρχές, ενόψει της απελευθέρωσης των δρομολογίων προς το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» από τις 15 Ιουνίου και από 1ης Ιουλίου σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας. Ωστόσο, όπως υπογράμμισε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, αυτό «δεν σημαίνει ότι από 1η Ιουλίου θα ανοίξουμε σε όλους».

Αντίθετα, θα εφαρμοστούν πρωτόκολλα ασφαλείας, ενώ σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, σχετικά με τη χαρτογράφηση των πτήσεων θα υπάρξει κατάταξη των χώρων βάσει κρουσμάτων και θυμάτων που θα προκύπτει από την εβδομαδιαία αξιολόγηση του επιδημιολογικού φορτίου  και στοιχείων κάθε χώρας προέλευσης των ταξιδιωτών.

Συγκεκριμένα, υπάρχει κατηγοριοποίηση των χωρών σε «κόκκινες», «πορτοκαλί», «πράσινες» και «κίτρινες», ανάλογα με τα επιδημιολογικά στοιχεία (κατάταξη κρουσμάτων – θυμάτων) κάθε χώρας προέλευσης των ταξιδιωτών που θα εμφανίζονται στον χάρτη του κέντρου επιχειρήσεων της ΓΓΠΠ.

Σε αυτή τη βάση θα γίνεται επιλογή πτήσεων που θα μπαίνουν στο στόχαστρο των δειγματοληπτικών ελέγχων. Συγκεκριμένα, στις «πράσινες» χώρες θα γίνονται ένας με δύο έλεγχοι σε ένα σύνολο 150 περίπου επιβατών, στις «κίτρινες» πέντε με 10 έλεγχοι, στις «πορτοκαλί» χώρες 20 με 30. Σε «κόκκινη» χώρα ενδεχομένως να γίνεται δειγματοληψία ακόμη και στους μίσους επιβάτες μιας πτήσης.

Για να υλοποιηθεί αυτό (καθώς αφορά 15 αεροδρόμια στη χώρα μας) δημιουργούνται 15 ομάδες κρούσης που θα είναι στα αεροδρόμια με «δεξαμενή» 500 γιατρούς «κομάντο».  Πρόκειται για στρατιωτικούς γιατρούς, νοσηλευτές, γιατρούς κλιμάκιων του ΕΟΔΥ, αλλά και στελέχη της ΓΓΠΠ. Όταν εντοπίζονται θετικά κρούσματα θα υπάρχουν καραντίνες όχι μόνο στους επιβάτες, αλλά και στις άμεσες επαφές τους μετά από ιχνηλάτησα των κρουσμάτων. 

Από ποιες χώρες θα έρθουν οι πρώτοι επισκέπτες στην Ελλάδα

Όπως έχει γίνει γνωστό, οι πρώτες χώρες που θα στείλουν επισκέπτες στην Ελλάδα είναι οι Κύπρος, Ισραήλ, Κίνα, Ιαπωνία, Αυστραλία, Νορβηγία, Δανία, Αυστρία, Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία, Κροατία, Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία και Τσεχία. Χώρες δηλαδή που καταγράφουν χαμηλή διασπορά του ιού, ενώ και τα θύματα είναι μειωμένα.

Την ίδια ώρα όμως υπάρχει προβληματισμός για τη Μεγάλη Βρετανία, την Ισπανία και την Γαλλία που εξακολουθούν να πλήττονται από την πανδημία, ενώ ανησυχία υπάρχει και για τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Από την πλευρά του πάντως, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς στη χτεσινή ενημέρωση των έκανε λόγο για εξαφάνιση των εισαγόμενων κρουσμάτων, καθώς από τις 13 Μαΐου έως σήμερα, με 21 πτήσεις και περίπου 2.200 επιβάτες, βρέθηκε μόνο ένα θετικό κρούσμα.

Αυτό βέβαια δεν δημιουργεί εφησυχασμό σε ΓΓΠΠ και ΕΟΔΥ, τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, ο οποίος εξήγγειλε ενδελεχείς ελέγχους υπογραμμίζοντας πως «χρειάζεται εγρήγορση και καλή ιχνηλάτηση για να μην υπάρχει διασπορά του ιού στα νησιά και την ενδοχώρα».