Οι πιθανές ημερομηνίες και ο άγνωστος Χ του ανασχηματισμού
Τα χρονικά «παράθυρα»

Οι πιθανές ημερομηνίες και ο άγνωστος Χ του ανασχηματισμού

Το σίγουρο είναι ότι οι ανασχηματισμοί δεν προαναγγέλονται όπως άλλωστε συμβαίνει και με την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Δεδομένο επίσης θα πρέπει να θεωρείται ότι το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών έχει βγει εντελώς από το πρωθυπουργικό γραφείο. 

Σύμφωνα όμως με καλά πληροφορημένη πηγή δεν συμβαίνει το ίδιο και με το σενάριο των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα, το οποίο μόνο σενάριο δεν είναι. Όπως εγκαίρως έχει αποκαλύψει το liberal.gr στο συρτάρι του Κυριάκου Μητσοτάκη εδώ και περίπου έναν μήνα βρίσκεται εισήγηση για ανασχηματισμό, την οποία δεν έχει απορρίψει. 

Στο πλαίσιο αυτής υπάρχουν δύο χρονικά «παράθυρα» για την ενεργοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου. Το πρώτο εκτείνεται από τα μέσα Ιουνίου μέχρι και τα μέσα Ιουλίου και το δεύτερο από τα μέσα Αυγούστου έως και τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη, παραμονές της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Το ποιό από τα δύο θα επιλέξει ο πρωθυπουργός ουδείς το γνωρίζει μια και όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, ο κ. Μητσοτάκης δε συνηθίζει να μοιράζεται αυτές τις σκέψεις. 

Την ίδια ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν, σχεδόν έναν χρόνο, μετά την εκλογική νίκη της ΝΔ πλήρη εικόνα για την απόδοση όλων των μελών του υπουργικού συμβουλίου. Γνωρίζουν πολύ καλά για το τί μπορεί πλέον να κάνει και τί όχι, κάθε υπουργός και υφυπουργός. Όπως μάλιστα επιμένει συνομιλητής του πρωθυπουργού, έχουν καταγραφεί μεγάλες θετικές αλλά και αρνητικές εκπλήξεις ως προς τις αποδόσεις των κυβερνητικών στελεχών. Όλα αυτά είναι σε γνώση του Μεγάρου Μαξίμου μια και το πρόγραμμα «Μαζί», το ηλεκτρονικό μάτι της προεδρίας της κυβέρνησης έχει καταγράψει τη πλήρη δραστηριότητα των υπουργών και υφυπουργών. 

Παρόλα αυτά μέχρι και την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές υπάρχει ένας παράγοντας για τον οποίο οι πληροφορίες είναι ελάχιστες. Πρόκειται για τις σκέψεις του πρωθυπουργού ως προς το πρόσημο που θα έχει αυτός ο ανασχηματισμός. Με άλλα λόγια παραμένουν άγνωστες οι προθέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για το αν το σημερινό μείγμα μεταξύ βουλευτών και εξωκοινοβουλευτικών θα διαταραχθεί. Θα μπουν περισσότεροι τεχνοκράτες ή μήπως έρχεται η ώρα για μεγαλύτερο αριθμό εκλεγμένων στο υπουργικό συμβούλιο; Τις απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά θα τα μάθουμε μόνο όταν δούμε την τελική λίστα, μια και ακόμα και πολύ στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού αγνοούν παντελώς το τί ακριβώς θα συμβεί. 

Σε κάθε περίπτωση οι επερχόμενες αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο, όταν ο πρωθυπουργός αποφασίσει να πατήσει το κουμπί, θα έχουν την σφραγίδα Μητσοτάκη μια και ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει τις συνθήκες πολιτικής κυριαρχίας που έχουν διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα για τον πρωθυπουργό, στοιχείο ασφαλώς που όλοι γνωρίζουν ότι δε κρατά για πάντα...

Φωτογραφία αρχείου: Eurokinissi