Οι πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου θα συνεχιστούν το ερχόμενο διάστημα
UBS

Οι πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου θα συνεχιστούν το ερχόμενο διάστημα

Στην εκτίμηση πως οι υφιστάμενες πιέσεις στις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου θα συνεχιστούν τις επόμενες εβδομάδες καταλήγει η η ελβετική τράπεζα UBS με επίκαιρη έκθεσή της, παρά την μείωση της παραγωγής που αποφάσισαν τα μέλη του OPEC+, καθώς όπως σημειώνεται ο περιορισμός της παραγωγής κατά 10 εκατ. βαρέλια δεν θα μπορέσει να ισοσταθμίσει την μείωση της ζήτησης.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την έκθεση της τράπεζας, η μείωση της παραγωγής κατά περίπου 10% δεν θα καταστεί εφικτό να ανακόψει την καθοδική πορεία των τιμών για το αμερικανικό αργό, καθώς η πτώση της ζήτησης κατά 20% λόγω των οικονομικών περιορισμών εξαιτίας της πανδημίας οικονομικούς θα συνεχίσει να πιέζει την αγορά, ενώ επιπλέον, εκτιμάται οι περικοπές του ΟΠΕΚ+ πιθανότατα θα γίνουν εμφανείς πλήρως στις αγορές από τον Ιούνιο και μετά. καθώς παραμένει εξαιρετικά αργός ο ρυθμός διαμετακόμισης του μαύρου χρυσού από τις χώρες-παραγωγούς προς τις χώρες-καταναλωτές,

Ωστόσο, η ελβετική τράπεζα εκτιμά πως η υπερπροσφορά του αργού θα εξισορροπηθεί κατά το ερχόμενο τρίμηνο του έτους και θα γίνει ανεπαρκής στο τέταρτο τρίμηνο του 2020, κυρίως λόγω της αναμενόμενης άρσης των ταξιδιωτικών περιορισμών από τον επόμενο μήνα στις ευρωπαϊκές χώρες, ενώ στο βασικό της σενάριο η UBS εκτιμά πως η ζήτηση θα αυξηθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Επιπλέον, η διακοπή της παραγωγής στη Βόρεια και τη Νότια Αμερική πιθανότατα θα οδηγήσει σε μείωση της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου προς το τέλος του έτους.

Με αυτά τα δεδομένα, η UBS προβλέπει ότι η τιμή του Brent θα ανακάμψει από περίπου 17 δολάρια το βαρέλι σήμερα, στα 43 δολάρια το βαρέλι μέχρι το τέλος του έτους.

Διαβάστε ακόμα: 

Γιατί τρομάζει το κραχ του πετρελαίου