Β. Ντομπρόβσκις: Οι περιορισμοί στους προϋπολογισμούς θα επανέλθουν μετά την κρίση

Οι περιορισμοί στους προϋπολογισμούς θα επανέλθουν μετά την κρίση

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, σε συνέντευξή του στην ιταλική Corriere della Sera που δημοσιεύθηκε σήμερα, ανέφερε ότι παρά την ενεργοποίηση της γενικής ρήτρας διαφυγής που αναστέλλει τους κανόνες του συμφώνου σταθερότητας, αυτό παραμένει σε ισχύ, προειδοποιώντας τις κυβερνήσεις να το λάβουν υπόψιν τους καθώς αυξάνουν τα ελλείμματά τους για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Κοινώς, οι περιορισμοί στους προϋπολογισμούς για τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ισχύσουν και πάλι όταν τελειώσει η ύφεση που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Γι' αυτό οι κυβερνήσεις που αυξάνουν το έλλειμμά τους κατά τη διάρκεια της κρίσης θα πρέπει να λάβουν υπόψη τη βιωσιμότητα αυτών των δημοσιονομικών πολιτικών, προειδοποίησε ο κ. Ντομπρόβσκις, επισημαίνοντας ότι το προϋπάρχον έλλειμμα της Ιταλίας παρείχε ελάχιστο περιθώριο ελιγμών στη χώρα όταν εκδηλώθηκε η κρίση.

Η Ε.Ε. εξετάζει τρόπους βελτίωσης των αντικυκλικών πολιτικών, ώστε να επιτρέψει στις κυβερνήσεις να απορροφήσουν τα χαμηλότερα ελλείμματα κατά τη διάρκεια των θετικών φάσεων του κύκλου, πρόσθεσε.

Επιπλέον μιλώντας μάλιστα για τις διαφωνίες των χωρών συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας σχετικά με την προσφυγή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), ο κ. Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι η χρηματοδότηση του μηχανισμού παρέχεται χωρίς άλλους όρους, εκτός από την άμεση ή έμμεση χρήση του σε δαπάνες που σχετίζονται με την υγεία.

Τέλος, σχετικά με τα ευρωπαϊκά σχέδια για το Ταμείο Ανάκαμψης, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν υποστήριξε ότι συμφωνεί με τη Γερμανία στο ότι οι συζητήσεις σχετικά με την αναλογία μεταξύ δανείων και επιχορηγήσεων του προγράμματος θα πρέπει να επιλυθούν γρήγορα.