Οι πανελλαδικές, ο επαγγελματικός προσανατολισμός και το Εργαστήριο Δεξιοτήτων

Οι πανελλαδικές, ο επαγγελματικός προσανατολισμός και το Εργαστήριο Δεξιοτήτων

Ο επαγγελματικός προσανατολισμός και η άγνοια των νέων για τα σύγχρονα επαγγέλματα και τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, καθώς και το αίσθημα εγκλωβισμού που βιώνουν εν όψει ενός αβέβαιου επαγγελματικού μέλλοντος, ήταν ένα από τα θέματα κατά την πρώτη ημέρα των πανελλαδικών.

Στο φλέγον αυτό ζήτημα, του επαγγελματικού προσανατολισμού, από το Σεπτέμβριο εισάγεται από τη Β' Δημοτικού η γνωριμία των μαθητών με τα επαγγέλματα, στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, τα οποία εντάσσονται πλέον στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων όλης της χώρας.

Ταυτόχρονα με το παράλληλο μηχανογραφικό και τις περισσότερες από 50 ειδικότητες αιχμής που προσφέρουν τα δημόσια ΙΕΚ ανοίγεται ένας νέος δρόμος στους μαθητές, προσφέροντάς τους εξειδίκευση σε δημοφιλή αντικείμενα όπως τεχνικός πληροφορικής, τεχνικός εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αγροτουρισμός, τέχνη φωτογραφίας και σκηνοθεσίας και πολλά άλλα.

Στο μεταξύ επίθεση στην κυβέρνηση για τις αλλαγές εισαγωγής στα ΑΕΙ, εξαπέλυσε ο Νίκος Φίλης κατηγορώντας την ότι θα στερήσει σε χιλιάδες υποψηφίους τη δυνατότητα να εισαχθούν σε κάποιο ίδρυμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ο τομεάρχης Παιδείας του κόμματος, μέσω μιας ανακοίνωσης, για την οποία δύσκολα καταλαβαίνει κανείς αν απευθύνεται στους μαθητές ή στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, καλεί τους μαθητές να συνταχθούν στον αγώνα για να καταργηθεί η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.

Όπως έχει επισημάνει η υπουργός Νίκη Κεραμέως σε παλαιότερη ανακοίνωσή της, προτεραιότητα του ΥΠΑΙΘ είναι μεταξύ άλλων, «η ανάδειξη της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, ώστε να μετατραπεί σε συνειδητή επιλογή και εργαλείο απασχόλησης για τους πολλούς».

Η υπουργός έχει τονίσει, ότι οι ειδικότητες των ΔΙΕΚ «ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των επαγγελμάτων που προβλέπεται να έχουν εκθετική ανάπτυξη στο προσεχές μέλλον και δίνουν στις νέες και τους νέους μας διεξόδους και επιπλέον επιλογές». 

Σημειώνεται ότι οι υποψήφιοι δεν έχουν περιορισμό στο πλήθος επιλογών ΙΕΚ και ειδικοτήτων κατά τη συμπλήρωση του παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου.

Υπενθυμίζεται επίσης πως με απόφαση της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως και του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη ιδρύονται έξι Πρότυπα ΕΠΑ.Λ. σε έξι Περιφέρειες της χώρας.

Στα Πρότυπα ΕΠΑΛ Άργους, Επανομής, Περάματος, Ξάνθης, Ηγουμενίτσας και Τρικάλων, κατά το σχολικό έτος 2021-2022, θα λειτουργήσει η Α’ τάξη, στις εγκαταστάσεις των υφιστάμενων σχολικών μονάδων ΕΠΑ.Λ.