Οι μετοχές που νίκησαν την πανδημία
Liberal Markets - «Το βαρόμετρο του ΧΑ»

Οι μετοχές που νίκησαν την πανδημία

Το ράλι των μετοχικών τίτλων στην Αμερική και την Ευρώπη από τα μέσα Μαρτίου έχει δημιουργήσει πολλούς ανησυχούντες, οι οποίοι, ενώ η πανδημία δεν έχει ακόμα εξαφανιστεί, έχουν αρχίσει πλέον να μετατρέπονται σε αγοραστές, δίνοντας περαιτέρω ορμή σε ένα ράλι μη αναμενόμενο από πολλούς έμπειρους επενδυτές.

Ο δείκτης S&P 500 των αμερικανικών μετοχών blue chip καταγράφει άνοδο μεγαλύτερη του ενός τρίτου από τα χαμηλά που είχε καταγράψει προ διμήνου, στο αποκορύφωμα του sell-off λόγω του ιού. Ηδη ο δείκτης βρίσκεται πάνω από τις 3.100 μονάδες έχοντας έρθει μόλις 10% χαμηλότερα από το ιστορικό υψηλό που είχε καταγράψει τον Φεβρουάριο. Στην Ευρώπη ο δείκτης DAX έχει επίσης καλύψει πάνω από 70% των απωλειών του από τα υψηλά του Φεβρουαρίου και βρίσκεται λιγότερο από 12% μακριά από αυτά.

Τόσο οι κινήσεις τόνωσης της Fed όσο και αυτές της ΕΚΤ, που συμπεριλαμβάνει πλέον και την Ελλάδα στα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης, ώθησαν τους δείκτες ψηλά. Η πρόταση του Ταμείου Ανάκαμψης, που αφορά πολλούς τομείς της πραγματικής οικονομίας, της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης, έδωσε ένα μήνυμα ελπίδας στους επενδυτές, καθώς φαίνεται να διαμορφώνει ένα σχέδιο στοχευμένης υποστήριξης στους κλάδους των ευρωπαϊκών χώρων που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημική κρίση.

Στα καθ' ημάς, με το προτεινόμενο σχέδιο συνολικού ύψους 32 δισ. € επιχορηγήσεων και δανείων, έγινε σαφές και στους επενδυτές ότι, παρά τις όποιες δυσκολίες διαπραγμάτευσης στις δράσεις και τα τελικά ποσά, η ελληνική οικονομία θα αποκτήσει τα καύσιμα εκείνα που θα τη βοηθήσουν να σταθεί όρθια στις επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης και κυρίως να μπορέσει να ανταποκριθεί στις «πληγές» που θα επέλθουν στον τουρισμό και την εστίαση. Η αγορά έχει αντιδράσει με «τεχνική» ωριμότητα και σε ορισμένες περιπτώσεις δυναμικά, έχοντας καλύψει πάνω από το 45% των απωλειών από τα υψηλά του Φεβρουαρίου. Παρά την ευρεία αναδιάρθρωση του δείκτη της Msci, που αφορούσε κυρίως τις τρεις συστημικές τράπεζες, είχε μεγάλο τζίρο και θα απαιτηθεί κάποιος χρόνος για να αποκτήσει και πάλι την ισορροπία της.

Σε αυτό το πλαίσιο, θέλουμε να ερευνήσουμε τις τέσσερις μετοχές του δείκτη FTSE/ATHEX-LARGE CAP που είχαν τη μεγαλύτερη αντίδραση από τα χαμηλά των 469,55 μονάδων του Γενικού Δείκτη και να αξιολογήσουμε το γιατί:

ΔΕΗ: Η μετοχή κατέγραψε από το κλείσιμο της 16ης Μαρτίου σημαντική άνοδο 127,1%. Η αναδιάρθρωση του ομίλου συνεχίζεται, όπως έδειξαν τα οικονομικά στοιχεία του α' τριμήνου, σε συνέχεια του τελευταίου τριμήνου της προηγούμενης χρήσης. Τα έσοδα ανήλθαν σε 1,218 δισ. €, βελτιωμένα κατά 7,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ τα επαναλαμβανόμενα EBITDA ανήλθαν στα 182 εκατ. €, έναντι ζημιών 66,3 εκατ. €. Πολύ σημαντική βελτίωση (μείωση κατά 168 εκατ. €) στις λειτουργικές δαπάνες από 1,204,5 εκατ. € σε 1,036 εκατ. €, ενώ οι ζημιές ανήλθαν στα 11 εκατ. €, έναντι των 218 εκατ. € του αντίστοιχου τριμήνου του 2019.

Μικρή μείωση και στον καθαρό δανεισμό κατά 53 εκατ. €. Η βελτίωση του επαναλαμβανόμενου EBITDA για το α' τρίμηνο του 2020 οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μείωση των τιμών φυσικού αερίου και στη χαμηλότερη Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ). Η πλειονότητα των αρνητικών επιπτώσεων προέρχεται κατά κύριο λόγο από τα μέτρα που ελήφθησαν τόσο παγκοσμίως όσο και στην Ελλάδα από τα μέσα Μαρτίου 2020, για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας. Η διοίκηση πιστεύει ότι οι επιπτώσεις αυτές δεν θα επηρεάσουν σε μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα την υλοποίηση των επιχειρηματικών και επενδυτικών σχεδίων του ομίλου.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Η μετοχή κατέγραψε άνοδο κατά 78,48% από το κλείσιμο της 16ης Μαρτίου. Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα αποτελέσματα κατά το 2019, οι ενοποιημένες πωλήσεις της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διαμορφώθηκαν στο 1,156 δισ. €, έναντι 1,402 δισ. € το 2018. Η λειτουργική κερδοφορία (προσαρμοσμένα EBITDA) του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διαμορφώθηκε σε 285,1 εκατ. €, έναντι 280,8 εκατ. € το προηγούμενο έτος. Τα αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν σε κέρδη 77,8 εκατ. €, έναντι κερδών 60,8 εκατ. € το 2018 (αύξηση κατά περίπου 28%), τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 55,7 εκατ. € έναντι 35,8 εκατ. € (αύξηση κατά 55%), ενώ τα καθαρά αποτελέσματα μετά την αφαίρεση των φόρων και των δικαιωμάτων μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε κέρδη 23,5 εκατ. €, έναντι κερδών 4,5 εκατ. € το προηγούμενο έτος, επηρεασμένα θετικά και από τις αποτιμήσεις δευτερογενών παραγώγων.

Ο συνολικός καθαρός τραπεζικός δανεισμός διαμορφώθηκε στο 1,437 δισ. €, έναντι 1,327 δισ. € στο τέλος του 2018. Σύμφωνα με τη διοίκηση, εκτός του δρομολογημένου ευρέος επενδυτικού προγράμματος ύψους 3 δισ. € στους τομείς της καθαρής ενέργειας, της αποθήκευσης ενέργειας με αντλησιοταμίευση, της ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο, των υποδομών και των έργων περιβάλλοντος και διαχείρισης απορριμμάτων, αναμένονται εξελίξεις και σε νέες επενδυτικές πρωτοβουλίες στις οποίες συμμετέχει ο όμιλος, αξίας άνω του 1 δισ. €.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Η μετοχή κατέγραψε άνοδο κατά 74,83% από το κλείσιμο της 16ης Μαρτίου. Μειωμένα κατά 37% εμφανίστηκαν τα ενοποιημένα έσοδα του ομίλου κατά το α' τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο και ανήλθαν στα 225 εκατ. €. Η μείωση προήλθε κυρίως από τον κατασκευαστικό τομέα. Μειωμένα και τα EBITDA, στα 50 εκατ. €, από 61 εκατ. € του α΄τριμήνου του 2019, ενώ τα καθαρά κέρδη (ζημίες) μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ήταν ζημίες 8,8 εκατ. €, έναντι κερδών 2,6 εκατ. € το α' τρίμηνο του 2019. Το σύνολο των δανείων ανήλθε στις 31.03.2020 σε 1.546 εκατ. €, έναντι 1.491 εκατ. € στις 31.12.2019.

Ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε σε 1.089 εκατ. € στις 31.03.2020 έναντι 1.028 εκατ. € στις 31.12.2019, με καθαρό δανεισμό προς EBITDA στα 5.4x (υπολογισμένος στο ετησιοποιημένο EBITDA του α' τριμήνου 2020). «Ο μετασχηματισμός του ομίλου προχωρά. Διαφοροποιούμε περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο των παραχωρήσεων με την προσθήκη της μαρίνας Αλίμου, οι ΑΠΕ προχωρούν με το φιλόδοξο πρόγραμμα ανάπτυξής τους, το περιβάλλον είναι σε πλεονεκτική θέση για να αξιοποιήσει επερχόμενες ευκαιρίες ανάπτυξης, όπως και ο τομέας ανάπτυξης ακινήτων», δήλωσε ο CEO του ομίλου, Α. Καλλιτσάντσης.

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Η μετοχή κατέγραψε άνοδο κατά 63,15% από το κλείσιμο της 16ης Μαρτίου. Τα ετήσια ενοποιημένα αποτελέσματα της εταιρείας για τη χρήση του 2019 εμφανίστηκαν βελτιωμένα με τις συνολικές πωλήσεις αυξημένες κατά 2,4%, στα 299,1 εκατ. €.
Η συνολική λειτουργική κερδοφορία προ αποσβέσεων, τόκων, φόρων και επενδυτικών αποτελεσμάτων (EBITDA) ανήλθε σε 182,0 εκατ. €, έναντι 167,9 εκατ. € το 2018, αυξημένη κατά 8,4%. Η αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας οφείλεται στα αυξημένα λειτουργικά κέρδη από τις διεθνείς δραστηριότητες του ομίλου (ΗΠΑ, Κεντροανατολική Ευρώπη).

Τα καθαρά κέρδη μετά από τα δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν στα 51,5 εκατ. €, έναντι 44,9 εκατ. € το 2018, αυξημένα κατά 14,9%, κυρίως λόγω της απόδοσης των έργων ΑΠΕ στο εξωτερικό, αλλά και λόγω κερδών από παράγωγα χρηματοοικονομικά μέσα.
Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ανέρχεται σήμερα σε 1.390 MW, καθώς ο όμιλος έχει εγκαταστήσει και λειτουργεί 607 MW στην Ελλάδα, 651 MW στις ΗΠΑ και 132 MW στην Κεντροανατολική Ευρώπη. Επιπλέον, ο όμιλος διαθέτει υπό κατασκευή ή έτοιμες προς κατασκευή στην Ελλάδα εγκαταστάσεις ΑΠΕ συνολικής ισχύος 548 MW. Η μετοχή «τρέχει» με ένα p/e κοντά στο 20 και με p/bv στο 2,6.

Δεν θεωρούμε τυχαίες τις χρηματιστηριακές επιδόσεις των εταιρειών αυτών. Η ενέργεια και οι κατασκευές θα αποτελέσουν πυλώνα της απορρόφησης κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης την επόμενη τριετία, με ένα ποσό που υπολογίζεται πέριξ των 6,5 δισ. €. Δεδομένων των συνολικών πακέτων προς τη χώρα, οι κορυφαίες εταιρείες είναι βέβαιο ότι θα ηγηθούν των επενδύσεων και της επανεκκίνησης της οικονομίας, μετά την πανδημική κρίση του Covid-19.  

ΟΛΘ: Άνοδος μεγεθών το 2019, μικρή μείωση το 2020

Αυξημένα έσοδα και κέρδη εμφάνισε ο Ομιλος το 2019 σε σχέση με την αντίστοιχη χρήση του 2018, σύμφωνα με τα δημοσιευμένα αποτελέσματα της εταιρείας. Συγκεκριμένα, η συνολική διακίνηση στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων αυξήθηκε κατά 5,7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και ανήλθε στα 448.765 ΤΕUs. Το αποτέλεσμα αυτό προέρχεται: α) από την αύξηση της εγχώριας διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων κατά 4,4% και β) από την αύξηση της διακίνησης διαμετακόμισης (transit) κατά 14,4% σε σχέση με το 2018. Ο κύκλος εργασιών του συμβατικού λιμένα εμφάνισε αύξηση κατά 17,9% και ανήλθε στα 22,3 εκατ.€ για το έτος 2019.

Σημαντική βελτίωση εμφάνισαν και τα έσοδα από εκμετάλλευση χώρων, καθώς αυξήθηκαν κατά 26% στα 1,87 εκατ.€, έναντι 1,49 εκατ.€ της προηγούμενης χρήσης. Η συνολική αύξηση του μικτού κέρδους κατά 17,8% οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη βελτίωση της λειτουργικής απόδοσης, τόσο στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων όσο και στον Σταθμό Συμβατικού Φορτίου. Τελικά, τα καθαρά μετά φόρων κέρδη αυξήθηκαν οριακά κατά 0,3% και ανήλθαν σε 16,45 εκατ.€, κερδοφορία που επηρεάστηκε από τη σταδιακή εφαρμογή της νέας οργανωτικής δομής αλλά και από την πλήρη εφαρμογή του Διεθνούς Προτύπου Χρηματοοικονομικής Αναφοράς 16.

Για τη φετινή χρονιά και καθώς η πανδημία του Covid-19 έχει επηρεάσει όλους τους τομείς της παγκόσμιας οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης και της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού, η διοίκηση ανακοίνωσε πως η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων και συμβατικού φορτίου για τον μήνα Μάρτιο σημείωσε μείωση της τάξεως του 11% και 2,5% αντίστοιχα, σε σχέση με το έτος 2019, ως απόρροια των επιπτώσεων της πανδημίας. Τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους η διακίνηση από τον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων και το συμβατικό λιμάνι αναμένεται να μειωθεί κατά 12% και 24% αντίστοιχα, συγκριτικά με το έτος 2019. Προβλέπει δε ότι συνολικά το β' τρίμηνο θα γίνουν εμφανέστερες οι επιπτώσεις και σύμφωνα με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων και συμβατικού φορτίου αναμένεται να παρουσιάσει μείωση κατά 12% και 27% αντίστοιχα.  

STOCK PICKIN

EΥΔΑΠ

Αυξημένη κερδοφορία εμφάνισαν τα μεγέθη της εταιρείας το 2019. Ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 323,7 εκατ.€ από 322,4 εκατ.€ το 2018 παρουσιάζοντας αύξηση κατά 0,4% (+1,3 εκατ. €). Η συνολική κατανάλωση αυξήθηκε στα 392,3 εκατ. κυβικά μέτρα από 387,6 εκατ. κυβικά μέτρα το 2018 (+1,2%). Τα κέρδη προ φόρων της εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 84 εκατ. ευρώ από 80,3 εκατ.€ το 2018 σημειώνοντας αύξηση κατά 4,6% ή 3,7 εκατ.€. Τα κέρδη μετά από φόρους παρουσίασαν αύξηση κατά 21% και διαμορφώθηκαν στα 58,1 εκατ.€ από 48 εκατ.€ το 2018. Το καθαρό περιθώριο κέρδους αυξήθηκε στο 17,9% από 14,9% το 2018.

Οι καθαρές λειτουργικές ταμειακές εισροές για τον όμιλο μειώθηκαν από 112,3 εκατ.€ το 2018 σε 78,3 εκατ.€ το 2019. Σημαντική μεταβολή κατά -15,7 εκατ. παρουσιάστηκε στους καταβεβλημένους φόρους (-32,3 εκατ.€ το 2019 έναντι -16,5 εκατ.€ το 2018) στις προσαρμογές μη ταμειακών στοιχείων κατά -14,5 εκατ.€ και στις προσαρμογές λειτουργικών λογαριασμών κατά -5,3 εκατ.€. Η ΕΥΔΑΠ θα προτείνει στην Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων, με απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, τη διανομή του μεγαλύτερου μερίσματος χρήσης που έχει διανείμει η εταιρεία, συνολικού ποσού 40,47 εκατ.€ (0,38€ ανά μετοχή μικτό). Η μερισματική απόδοση με βάση την τιμή κλεισίματος την 31/12/2019 ανέρχεται σε 5%.

Βyte

Βελτίωση των οικονομικών μεγεθών παρουσίασε ο Ομιλος στη χρήση του 2019, καθώς αύξησε τις πωλήσεις του κατά 23,8% σε σχέση με τη χρήση του 2018, που ανήλθε στα 29,7 εκατ.€, εκ των οποίων τα έσοδα από παροχή υπηρεσιών ολοκληρωμένων λύσεων πληροφορικής ανήλθαν σε 24,07 εκατ.€. Τα αποτελέσματα EBITDA ανήλθαν στα 1,98 εκατ.€ από 1,6 εκατ.€ της προηγούμενης χρήσης, ενώ τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 599 χιλ.€ καταγράφοντας αύξηση κατά 75% έναντι του 2018.

Τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας στις 31/12/2019 ανήλθαν στα 14,012 εκατ. € με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στα 15 εκατ.€. Ο καθαρός δανεισμός περιορίστηκε, λόγω των πολύ θετικών ελεύθερων ταμειακών ροών. Η διοίκηση, παρά τις επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης, αναμένει τη διατήρηση και ενίσχυση της κερδοφόρας πορείας του 2019, ελπίζοντας και στην ανάληψη νέων μεγάλων έργων του δημόσιου τομέα. Ο τίτλος στις 2/6 έχει καταγράψει μια απόδοση της τάξης του 70,45% από το κλείσιμο των χαμηλών της 16ης Μαρτίου.

Frigoglass

Σημαντικά αυξημένες εμφανίστηκαν οι πωλήσεις της εταιρείας κατά το α' τρίμηνο της φετινής χρονιάς. Συγκεκριμένα, ανήλθαν στα 138,9 εκατ.€ αυξημένες κατά 8,9% έναντι του αντίστοιχου περσινού τριμήνου, ενώ και τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ενισχύθηκαν κατά 8,7% στα 20,5 εκατ.€. Παρά το γεγονός ότι τα μεγέθη επηρεάστηκαν σημαντικά τον Μάρτιο από την πανδημία, τα μετά φόρων κέρδη υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με το περσινό α' τρίμηνο και ανήλθαν στα 4,44 εκατ.€.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, οι πωλήσεις του Απριλίου μειώθηκαν κατά 54% με παρόμοια τάση και τον Μάιο, γεγονός που θα επηρεάσει σημαντικά τα μεγέθη του β' τριμήνου. Κατά τη διάρκεια του 2020 οι κεφαλαιακές δαπάνες είναι μειωμένες σε περίπου 15 εκατ.€, ενώ η επιμήκυνση της λήξης δανεισμού για το 2025 και τα χρηματικά διαθέσιμα ύψους 66 εκατ.€ τον Απρίλιο καλύπτουν τα χρηματοοικονομικά έξοδα του Ομίλου. Στα 43 εκατ.€ η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας, με καταγραφή χαμηλού στις 19 Μαρτίου στα 0,09€.

* Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο της 6ης Ιουνίου