Οι μεγάλοι κερδισμένοι της τηλεοπτικής συμφωνίας των 110 δισ. του NFL

Οι μεγάλοι κερδισμένοι της τηλεοπτικής συμφωνίας των 110 δισ. του NFL

Το τέλος του λοκ άουτ του ΝΒΑ τον Δεκέμβριο του 2011 αποδείχθηκε ένα διπλό χριστουγεννιάτικο δώρο για τους παίκτες της αμερικανικής λίγκας μπάσκετ. Η σεζόν, έστω και καθυστερημένα, αντί για μέσα Οκτωβρίου, άρχισε στις 25 Δεκεμβρίου. Από την πρώτη μέρα των διαπραγματεύσεων του τότε κομισάριου Ντέιβιντ Στερν με την Ενωση Παικτών, οι αθλητές απαίτησαν μερίδιο των τηλεοπτικών κερδών. 

Πριν από δέκα χρόνια, το ΝΒΑ ετοιμαζόταν να υπογράψει ένα «χρυσό» τηλεοπτικό συμβόλαιο το οποίο από το 2016 κι έπειτα - και για οκτώ χρόνια - θα απέφερε στη Λίγκα 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως! Αυτό που κατάφεραν τότε οι μεγάλοι σταρ, με μπροστάρη τον ΛεΜπρον Τζέιμς, ήταν να αυξήσουν και τις δικές του απολαβές. Το σάλαρι – καπ (σ.σ.: όριο μισθοδοσίας) ανέβηκε σταδιακά και από τα 58 εκατομμύρια του 2011, ανέρχεται πλέον στα 109 εκατ. δολάρια!

Κάτι τέτοιο προβλέπουν οι ειδικοί πως θα συμβεί και από το 2023 και στο NFL. Οι παράγοντες του πρωταθλήματος αμερικανικού φούτμπολ επιβεβαίωσαν τη νέα συμφωνία, η οποία ως το 2033 θα αποφέρει τηλεοπτικά έσοδα ύψους 110 δισ.! Ο Ρομπ Σιμέλκιερ, άλλοτε στέλεχος το ESPN και του NBC σχολίασε στην ιστοσελίδα του Forbes αρχικά πως το πρώτο δίκτυο είναι ο μεγάλος κερδισμένος της «μοιρασιάς», καθώς μέσω του ABC θα μεταδώσει δύο τελικούς Super Bowl, για πρώτη φορά μετά το 2005, ενώ έλαβε ίσως το καλύτερο «πακέτο» της συμφωνίας.

Στη συνέχεια, ο κ. Σιμέλκιερ τόνισε πως οι μακροπρόθεσμοι θριαμβευτές του νέου συμβολαίου θα είναι, όπως και στο ΝΒΑ, οι ίδιοι οι παίκτες. Εκτιμά, μάλιστα, πως στα μισά της 11ετους συμφωνίας, ο ετήσιος μισθός κάποιων αστέρων του NFL θα ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια δολάρια! Αυτή τη στιγμή, ο Πάτρικ Μαχόουμς, σταρ των πρωταθλητών του 2019 και φιναλίστ του 2020, Κάνσας Σίτι Τσιφς, έχει τον υψηλότερο μισθό.

Ο 24χρονος quarterback υπέγραψε πέρσι δεκαετές συμβόλαιο αντί 450 εκατ., και αμείβεται με 45 εκατ. τον χρόνο. Την πρώτη πεντάδα των πιο ακριβών συμβολαίων συμπληρώνουν οι Ντακ Πρέσκοτ (160 εκατ.), Ντεσόν Ουότσον (156 εκατ.), Ματ Ράιαν (150 εκατ.) και Καλίλ Μακ (141 εκατ.) Σε επίπεδο ετήσιων απολαβών, άλλοι τέσσερις παίκτες κερδίζουν περισσότερα από 30 εκατομμύρια δολάρια.