Οι λάθος αναγνώσεις της κυρίας Γεννηματά

Οι λάθος αναγνώσεις της κυρίας Γεννηματά

Χθες στην βουλή η κυρία Γεννηματά στην ομιλία της ήταν ιδιαίτερα επιθετική απέναντι στην κυβέρνηση. Φαίνεται πως επεδίωξε να ισοφαρίσει την συμπόρευση της στην παραπομπή του Νίκου Παππά, για να μην την κατηγορήσουν για δεκανίκι της κυβέρνησης. Το πρόβλημα με την τοποθέτηση της στην βουλή δεν ήταν η αυστηρή κριτική που άσκησε στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό, αλλά ο ισοπεδωτικός λόγος της. Μηδένισε ό,τι καλό έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα, και δεν είναι λίγα, με την φράση «αποτύχατε σε όλα». Βέβαια, φρόντισε να διευκρινίσει, απολογούμενη στην επίθεση που δέχτηκε από τον πρωθυπουργό, ότι η κριτική που ασκεί το ΚΙΝΑΛ δεν έχει σχέση με την στάση του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΙΝΑΛ θέλει να βοηθήσει, όπως είπε. Μάλιστα, περνώντας στην αντεπίθεση κατηγόρησε την Νέα Δημοκρατία πως μετατρέπεται σε «γαλάζιο» ΣΥΡΙΖΑ.

Προφανώς η Νέα Δημοκρατία δεν είναι ούτε πρόκειται να γίνει «γαλάζιος» ΣΥΡΙΖΑ. Ο λόγος της δεν πολώνει και δεν διχάζει και ακολουθεί, στο μέτρο που το επιτρέπουν οι έκτακτες συνθήκες, το πρόγραμμα για το οποίο ψηφίστηκε. Η Νέα Δημοκρατία δεν είναι κόμμα πολιτικών απατεώνων.

Όμως πού οφείλεται αυτή η ισοπεδωτική κριτική που ασκεί η κυρία Γεννηματά; Πιστεύει πως με αυτόν τον τρόπο θα συγκινήσει τα απολωλότα πρόβατα του ΠΑΣΟΚ που εγκαταστάθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ; Μάλλον δεν θέλει να παραδεχτεί το οφθαλμοφανές. Ένας ψηφοφόρος  του ΠΑΣΟΚ ο οποίος επί έξι (6) εκλογικές αναμετρήσεις έχει ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, έχει δεθεί πολιτικά με το κόμμα που ψήφισε έξι φορές. Για την ιστορία και για παρηγοριά όλους αυτούς τους αποκαλούν πρώην ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε, γιατί να επιστρέψουν; Τον αντιδεξιό αυριανισμό τον εκπροσωπεί πολύ καλύτερα, πιο αποτελεσματικά ο ΣΥΡΙΖΑ. Επιπροσθέτως, είναι και κόμμα εξουσίας. Το ΚΙΝΑΛ τι είναι ώστε να τους θέλξει για να επαναπατριστούν;

Αλλά η κυρία Γεννηματά  κάνει και μια επί πλέον λάθος ανάγνωση. Δεν αναλύει ορθά τις πολιτικές διαθέσεις των πολιτών που έχουν παραμείνει πιστοί στο ΚΙΝΑΛ. Πιθανόν, εν όψει των επικείμενων εσωκομματικών εκλογών, να εκτιμά πως με μια αντιδεξιά ρητορεία θα ανεβάσει τους πόντους της. Θα καλύψει την διαφορά που την χωρίζει από τους κ.κ. Λοβέρδο και Ανδρουλάκη. Διαφεύγει της κυρίας Γεννηματά πως η ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ βρίσκονται πολύ πιο κοντά στην κυβέρνηση, απ' όσο εκτιμά η ίδια. Αυτό δείχνουν οι μετρήσεις όλων των εταιρειών. Συνεπώς η αντικυβερνητικός λόγος της ελάχιστη πέραση έχει, εκτός αν και αυτή πιστεύει πως τις δημοσκοπήσεις τις κατασκευάζουν τα «βοθροκάναλα της διαπλοκής». Μάλιστα, οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ σε κάποιους τομείς βαθμολογούν την κυβέρνηση με υψηλότερο βαθμό απ’ ότι οι δικοί της ψηφοφόροι.

Το πώς θα πορευθεί το ΚΙΝΑΛ έχει σημασία γιατί αποτελεί έναν πυλώνα, έστω μικρό, του πολιτικού συστήματος μας, μακριά, μέχρι στιγμής, από αντισυστημικές ανοησίες και λαϊκιστικές προτάσεις. Είναι κρίμα η κυρία Γεννηματά να εκφέρει λόγο τόσο ισοπεδωτικό και απόλυτο. Είναι κρίμα να σκέφτεται, το 2021, με την απλοϊκή λογική του «τι Πλαστήρας, τι Παπάγος».