8ος χρόνος, ημέρα 2437η
Δευτέρα, 4 Ιουλίου 2022

Οι λαϊκιστές «κατέκτησαν» την Ιταλία - Παραιτήθηκε ο Μ. Renzi από την ηγεσία των Δημοκρατικών

Οι λαϊκιστές «κατέκτησαν» την Ιταλία - Παραιτήθηκε ο Μ. Renzi από την ηγεσία των Δημοκρατικών

Με μεγαλύτερη ανησυχία και νευρικότητα από αυτή που γίνεται ήδη αισθητή, αντιμετωπίζει η Ευρώπη τα αποτελέσματα των ιταλικών εκλογών, καθώς εκτός από τους φόβους για το ξέσπασμα μιας νέας πολιτικής κρίσης, υπάρχει και η δεδομένη... νίκη του λαϊκισμού.

Στην τελευταία εξέλιξη που έγινε γνωστή, ο Matteo Renzi υπέβαλε την παραίτησή του από την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) μετά την ήττα στις χθεσινές εκλογές. Ο πρώην πρωθυπουργός γνωστοποίησε την απόφασή του σε συνέντευξη Τύπου, ενημερώνοντας ότι «Θα είμαι απλό μέλος του κόμματος, θα δώσω τη συμβολή μου για κινητοποίηση σε υποβαθμισμένες περιοχές, όπως πρέπει να κάνουν όλοι».

Στο γενικότερο απόηχο των αποτελεσμάτων, φαίνεται ότι η επιστρέφει και μάλιστα σε υπερβολικές δόσεις, την ώρα που αριστεροί και δεξιοί λαϊκιστές δηλώνουν νικητές και τα βάζουν με το ευρωπαϊκό κατεστημένο, ξυπνώντας το... φάντασμα του italexit. Πρώτο κόμμα στην Ιταλία αναδεικνύεται το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) με το 30,92% των ψήφων και 235 έδρες στην κάτω Βουλή, ωστόσο ισχυρότερη πολιτική δύναμη στη χώρα είναι η συμμαχία δεξιάς-άκρας δεξιάς με το 36,98% των ψήφων, βάσει των μέχρι τώρα αποτελεσμάτων, με πάνω από τα μισά εκλογικά τμήματα να έχουν ενσωματωθεί, μετά τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής.

Η συμμαχία δεξιάς-άκρας δεξιάς καταλαμβάνει την πρώτη θέση, αλλά τα ιστορικά ρεκόρ που πέτυχαν ως προς τις επιδόσεις τους στις κάλπες οι λαϊκιστές του Κινήματος Πέντε Αστέρων και οι ακροδεξιοί της Λέγκας του Βορρά υπό τον Matteo Salvini ανακατεύουν την τράπουλα και βυθίζουν τη χώρα στην πολιτική αβεβαιότητα.

Καμία πολιτική δύναμη, πάντως, ή συμμαχία, δεν δείχνει σε θέση να σχηματίσει αυτόνομη κυβέρνηση και θα πρέπει να αρχίσει μια προσεκτική προσπάθεια, από μέρους του προέδρου της Δημοκρατίας, Sergio Matarella, για να διαπιστώσει πως θα μπορέσει να εξασφαλισθεί η σταθερότητα.

M. Salvini: Το ευρώ ήταν, είναι και παραμένει ένα λάθος

To μόνο μετεκλογικό σενάριο που θεωρείται, πλέον, αδύνατον να μπορέσει να βρει εφαρμογή, είναι εκείνο της μεγάλης συμμαχίας της κεντροαριστεράς με την κεντροδεξιά. Η συντηρητική συμμαχία, με το 37,8% των ψήφων, δηλώνει ότι θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση, έστω και αν δεν διαθέτει την σχετική πλειοψηφία. Ο γραμματέας της Λέγκα Salvini, πάντως, επιμένει ότι θα μείνει πιστός στην συμμαχία του με τον Berlusconi.

«Ο Κεντροδεξιός συνασπισμός έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να κυβερνήσει την Ιταλία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της Λέγκας.

Στη συνέχεια στις δηλώσεις του, ο M. Salvini τόνισε ότι: «Το ευρώ ήταν, είναι και παραμένει ένα λάθος. Το τέλος του πλησιάζει κυρίως γιατό τα γεγονότα και η πραγματική οικονομία του απαιτούν. Θέλουμε, λοιπόν, να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτή τη στιγμή».

Παράλληλα, μετά την ήττα στις ιταλικές εκλογές και την κατάρρευση των ποσοστών του Δημοκρατικού Κόμματος (PD), πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Matteo Renzi, αναμένεται να υποβάλει την παραίτησή του.

L. Godogno: Ετοιμαστείτε για σύνθετες διαπραγματεύσεις που θα διαρκέσουν μήνες

Σύμφωνα με τον Lorenzo Godogno, ιταλό αναλυτή της LC Macro Advisors, οι αγορές θα αντιμετωπίσουν αρνητικά τα αποτελέσματα.

Πρώτον, το Κίνημα Πέντε Αστέρων είναι μακράν το πρώτο κόμμα στην Ιταλία και μάλιστα κατέγραψε καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Θεωρητικά, σύμφωνα με τον αναλυτή, το Κίνημα, η Λέγκα του Βορρά και τα Αδέρφια της Ιταλίας είναι σε θέση να συγκροτήσουν έναν συνασπισμό με έναν “αντισυστημικό” αντιευρωπαϊκό προσανατολισμό.

Δεύτερον, η Forza Italia ενδέχεται να χάσει την ηγεσία του κεντροδεξιού συνασπισμού. Η Λέγκα του Βορρά σημείωσε επίσης καλύτερα αποτελέσματα από τα αναμενόμενα. Το κατά πόσο ο Berlusconi θα δεχτεί να παραιτηθεί από την ηγεσία και να την δώσει στον Salvini θα φανεί τις επόμενες ημέρες (αν και αρκετά απίθανο σενάριο).

Τέλος, αν η Βουλή δεν βγάλει πλειοψηφία, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για μια κυβέρνηση να προχωρήσει. Και καταλήγει ο L. Godogno «η Ιταλία απέχει πολύ από το να λύσει τα μακροχρόνια προβλήματα της και τώρα θα αποκτήσει καινούργια. Ετοιμαστείτε για σύνθετες διαπραγματεύσεις που θα διαρκέσουν μήνες».

Οι επιδόσεις των κομμάτων

Το αυτοπροβαλλόμενο ως αντισυστημικό Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) είδε να επιβεβαιώνεται πέραν πάσης αμφιβολίας η άνοδος της ισχύος του: έγινε το μεγαλύτερο κόμμα στην Ιταλία, με επίδοση που ξεπέρασε το 32%, λίγο καιρό μετά την επικράτηση του Brexit στη Βρετανία και τη νίκη του Donald Trump στις ΗΠΑ.

 «Αν υπάρχει ένα σίγουρο δεδομένο που προκύπτει από τα πρώτα στοιχεία που φθάνουν, αυτό είναι ότι το M5S θα είναι ο πυλώνας του επόμενου κοινοβουλίου», έκρινε το βράδυ της Κυριακής ένας από τους ηγέτες του κινήματος, ο Alfonso Bonafede.

Στις τάξεις της συμμαχίας της δεξιάς, η Λέγκα του Βορρά (συγκεντρώνει το 18,69% των ψήφων) υπό τον Matteo Salvini αναμένεται να καταλάβει 117 έδρες, το Φόρτσα Ιτάλια (13,45%) του Silvio Berlusconi 102 και τα Αδέλφια της Ιταλίας (4,25%) 28, κατά τα στοιχεία της Corriere della Sera.

Ο Matteo Salvini και η Λέγκα είναι αναμφίβολα από τους νικητές των εκλογών. Ο γραμματέας της Λέγκας του Βορρά ευχαρίστησε μέσω Twitter τους ψηφοφόρους που τον στήριξαν. Ο Salvini έφτασε στα γραφεία του κόμματος αργά χτες το βράδυ κι έμεινε εκεί μαζί με τα υπόλοιπα στελέχη της Λέγκας. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Γραφείο Τύπου του Salvini, ο γραμματέας θα δώσει συνέντευξη στις 11 το πρωί.

Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) του Matteo Renzi είδε να επιβεβαιώνεται στις κάλπες το άσχημο αποτέλεσμα που προοιωνίζονταν οι δημοσκοπήσεις, σημειώνοντας μια επίδοση γύρω στο 20%, κατά τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, δηλαδή ποσοστό υποδιπλάσιο εκείνου που κατέγραφε στις ευρωπαϊκές εκλογές του 2014.

Tο αριστερό κόμμα Ελεύθεροι και Ίσοι περιορίζεται στο 3,55% των ψήφων και δεν θα ξεπεράσει τις 15 έδρες στο σώμα, κατά τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της χθεσινής ψηφοφορίας.

Επαφίεται στον ιταλό πρόεδρο Sergio Matarella να ξεμπλέξει το κουβάρι του αποτελέσματος τις εβδομάδες που θα ακολουθήσουν και να εμπιστευτεί τη «διερευνητική εντολή» σε εκείνον ή εκείνη που θα αποπειραθεί να εξασφαλίσει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση.

Οι διαβουλεύσεις δεν θα ξεκινήσουν πριν από το τέλος του μήνα το νωρίτερο, αφού αναδειχθούν οι πρόεδροι των δύο σωμάτων του ιταλικού κοινοβουλίου.

Ικανοποίηση ευρωπαίων λαϊκιστών και ακροδεξιών για τα αποτελέσματα 

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα περάσει άσχημη νύχτα», πανηγύρισε μέσω Twitter η πρόεδρος του γαλλικού Εθνικού Μετώπου, η Marine Le Pen.

Στο εσωτερικό της συμμαχίας της δεξιάς όμως, είναι η Λέγκα του Salvini, ένα κόμμα στενά συνδεδεμένο με αυτό της Le Pen σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αυτή που προηγείται, κατά τις προβολές.

Ο Nigel Farage, ο πρώην ηγέτης του UKIP -του Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου, του κυριότερου υποστηρικτή του Brexit στη Βρετανία- έσπευσε να συγχαρεί μέσω Twitter τους «συναδέλφους» του στο M5S.

Photo by Pier Marco Tacca/Getty Images