7ος χρόνος, ημέρα 2059η
Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2021

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι πολιτικοί του 2017

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι πολιτικοί του 2017

Μετά από μια συγκλονιστική χρονιά τόσο σε πολιτικό, κοινωνικό όσο και οικονομικό επίπεδο, το Politico έφτιαξε μια λίστα με τους κερδισμένους και τους ηττημένους του 2017 που περιλαμβάνει από το θρίαμβο του γάλλου προέδρου Emmanuel Macron μέχρι την πολυτάραχη περίοδο της Ισπανίας με πρωταγωνιστή τον καταλανό ηγέτη Carles Puigdemont.

Οι κερδισμένοι

Emmanuel Macron

Μια Macron-ομανία σάρωσε την Ευρώπη και μαζί τους γάλλους ψηφοφόρους, οι οποίοι έβγαιναν στους δρόμους να στηρίξουν τον Emmanuel Macron όπως ακριβώς έκαναν και οι Αμερικάνοι για τον Donald Trump. Ο πρόεδρος της Γαλλίας εκμεταλλεύτηκε τα ελαττώματα του προκάτοχού του Francois Hollande και τα σκάνδαλα που έπληξαν τον Francois Fillon και τη Marine Le Pen.

Sebastian Kurz

Ό,τι κάνει ο νεαρός Macron, μπορεί να το κάνει ο ακόμα νεότερος Kurz. Πολλοί 31χρονοι, επιδιώκουν να παντρευτούν, να κάνουν παιδί, ενώ ο αυστριακός πολιτικός αποφάσισε να αναλάβει το κόμμα του, το OVP, και μετά τις εκλογές έγινε και πρωθυπουργός της Αυστρίας. Θα καταφέρει όμως να αυξήσει την επιρροή της Αυστρίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ή θα παραμείνει η χώρα του, μια «πατερίτσα» της Γερμανίας;

Cecilia Malmstrom

Με το Brexit να επηρεάζει τη θέση της Βρετανίας στο παγκόσμιο εμπόριο και τις ΗΠΑ να «κλείνονται» στην εγχώρια αγορά, το πεδίο ήταν ελεύθερο ώστε η Επίτροπος Εμπορίου της Κομισιόν Cecilia Malmstrom, να αναλάβει το ρόλο του ηγέτη στο παγκόσμιο εμπόριο.
Κατάφερε να κλείσει μεγάλες συμφωνίες με τον Καναδά και την Ιαπωνία, ενώ είναι έτοιμη να κλείσει και τη μεγαλύτερη συμφωνία όλων των εποχών με τη Λατινική Αμερική.

Andrej Babis

Ο δισεκατομμυριούχος νέος πρωθυπουργός της Τσεχίας προσπαθεί να ισορροπήσει σε μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στην πολιτική εξουσία και την ποινή φυλάκισης. Για την ώρα ο Babis προχωρά με επιτυχία, παρά τις προσπάθειες να καταδικαστεί για κατάχρηση ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Ο νέος πρωθυπουργός δείχνει μια τάση να μετακινεί την ισορροπία εξουσίας της ΕΕ σε διάφορα μέτωπα: από τη θέση του ως φιλελεύθερος ηγέτης μέσα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αλλά και ως ευρωσκεπτικιστής, την ομάδα του Visegrad.

Leo Varadkar

Ο νέος Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας παρότι δέχτηκε αρκετά πλήγματα, όπως ότι έχασε πολύτιμους συνεργάτες σε σκάνδαλο, κατάφερε να βάλει την Ιρλανδία στον πυρήνα της μεγαλύτερης πρόκλησης που αντιμετωπίζει η ΕΕ αυτή την περίοδο: το Brexit.

Donald Trump

Σύμφωνα με το Politico και ο Trump βρίσκεται στους κερδισμένους του 2017, καθώς παρότι οι αντίπαλοί του φρόντισαν να του κάνουν όσο πιο δύσκολο γίνεται τον πρώτο χρόνο της διακυβέρνησής του, εκείνος μπόρεσε να «ξεπετάξει» την έρευνα του Mueller και να κυριαρχήσει στις ειδήσεις όπως κανένας άλλος Πρόεδρος των ΗΠΑ στη σύγχρονη εποχή.

High-speed τρένα Thalys

Η υπηρεσία high-speed τρένων που συνδέει Άμστερνταμ και Παρίσι διένυσε μια εκπληκτική χρονιά, καθώς οι δύο πόλεις κέρδισαν το δικαίωμα να φιλοξενήσουν τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών.

Οι χαμένοι

Carles Puigdemont

Έφτασε στην πηγή αλλά δεν ήπιε νερό. Ο Carles Puigdemont έγινε από δημοσιογράφος, πρόεδρος της Καταλονίας, ενώ κέρδισε το παγκόσμιο ενδιαφέρον στην προσπάθειά του να κερδίσει την αυτονομία της Καταλονίας από την Ισπανία. Η Μαδρίτη ωστόσο δεν το επέτρεψε και ο Puigdemont εν τέλει βρέθηκε εξόριστος στις Βρυξέλλες, χωρίς να γνωρίζει κατά πόσο μπορεί να επιστρέψει στη χώρα του.

Mariano Rajoy

Η άλλη πλευρά του καταλανικού ζητήματος, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, είναι ξεκάθαρα ο μεγαλύτερος χαμένος της υπόθεσης. Όχι μόνο δε χειρίστηκε με επιτυχία το θέμα των καταλανικών εκλογών και της αυτονομίας, αλλά και στις πρόσφατες τοπικές εκλογές το κόμμα του βρέθηκε να έχει τρεις από τους 11 βουλευτές που είχε μέχρι πρότινος.

Angela Merkel

Η βασίλισσα της Ευώπης, ο άνθρωπος της χρονιάς σύμφωνα με το Time, η εναλλακτική ηγέτιδα του ελεύθερου κόσμου. Ναι μεν επικράτησε στις εκλογές, ωστόσο με μια τεράστια πτώση στις ψήφους, με αποτέλεσμα να παλεύει να βγάλει άκρη με έναν συνασπισμό με τους μετριοπαθείς Σοσιαλδημοκράτες.

Theresa May

Με μια λίστα κακών αποφάσεων και ένα τεράστιο πρόβλημα να διαχειριστεί, η πρωθυπουργός της Βρετανίας ανήκει σίγουρα στους χαμένους της χρονιάς. Πρόκειται για τον άνθρωπο που είχε υποσχεθεί μια «δυνατή και σταθερή» κυβέρνηση και παραδίδει τα πάντα εκτός από αυτό. Αν και προς το τέλος της χρονιάς, έλαβε αρκετά εύσημα από τους άλλους ευρωπαίους ηγέτες, πολλοί ευελπιστούν ότι το 2018 θα πάει καλύτερα για την Theresa May.

Martin Schulz

Ο Schulz ξεκίνησε τη χρονιά ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ωστόσο στη συνέχεια φέυγει από τις Βρυξέλλες και αναλαμβάνει την ηγεσία του SPD ώστε να τα βάλει με την καγκελάριο Merkel. Μετά από ένα σύντομο μήνα του μέλιτος με τους ψηφοφόρους, ο γερμανός πολιτικός σημείωσε τη χειρότερη εκλογική επίδοση της ιστορίας του κόμματος.

Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη

Κυρίως πρόκειται για τη Σλοβακία, καθώς η μικρή αυτή χώρα αποτελεί ένα καλό παράδειγμα του πως τα νέα μέλη της ΕΕ παρακολουθούν τις ελπίδες τους να ναυαγούν, την ώρα που ο γαλλογερμανικός Άξονας απλώνεται ενόψει Brexit και παράλληλα ο εθνικισμός στην περιοχή ανοίγει τα φτερά του.