Οι καταζητούμενοι υπουργοί των Ταλιμπάν

Οι καταζητούμενοι υπουργοί των Ταλιμπάν

Η πλέον προκλητική ανακοίνωση της κυβέρνησης των Ταλιμπάν ήταν ο ορισμός του Σιρατζουντίν Χακάνι ως Υπουργού Εσωτερικών. Ο Χακάνι είναι αρχηγός ενός εκτεταμένου δικτύου στο Αφγανιστάν, με ρίζες στο Πακιστάν, διατηρεί δεσμούς με την Αλ Κάιντα κι έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Υιός του Τζαλαλουντίν Χακάνι, ο Σιρατζουντίν ανέλαβε την αρχηγία του δικτύου, μετά τον θάνατο του πατέρα του και θεωρείται ιθύνων νους ορισμένων από τις φονικότερες επιθέσεις των Ταλιμπάν εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν.

Ο Σιρατζουντίν Χακάνι καταζητείται επίσημα άλλωστε από τις ΗΠΑ, για να ανακριθεί σχετικά με την επίθεση του Ιανουαρίου του 2008 σε ξενοδοχείο της Καμπούλ, η οποία σκότωσε 6 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου ενός Αμερικανού πολίτη.

Επιπρόσθετα, μία άλλη βομβιστική επίθεση τον έχει στιγματίσει. Το 2017 μία μεγάλη έκρηξη από ένα παγιδευμένο φορτηγό στην πρωτεύουσα, Καμπούλ, στη συνοικία που βρίσκονται οι πρεσβείες, σκότωσε δεκάδες ανθρώπους. Αν και δεν ανέλαβε την ευθύνη, θεωρείται πως εκείνος βρισκόταν πίσω από το τυφλό χτύπημα. Το Υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών προσφέρει αμοιβή μέχρι και 10 εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγήσουν άμεσα στη σύλληψη του Χακάνι.

Το δίκτυο Χακάνι έχει πραγματοποιήσει αρκετές διασυνοριακές επιθέσεις εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους στο Αφγανιστάν. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το FBI, o Χακάνι είχε επίσης αναμειχθεί στον σχεδιασμό της δολοφονικής απόπειρας εναντίον του πρώην Αφγανού προέδρου Χαμίντ Καρζάι το 2008.

Τα καθήκοντα του Χακάνι, ως Υπουργού Εσωτερικών θα συμπεριλαμβάνουν και τον ορισμό των κυβερνητών της κάθε επαρχίας, το οποίο θα του δώσει τη δυνατότητα να θεσμοθετήσει το δίκτυο ορίζοντας τους εμπίστους του στις θέσεις που εξυπηρετούν τους σκοπούς του δικτύου.

Ο θείος του, ο Χαλίλ Χακάνι, ανέλαβε αντίστοιχα το υπουργείο Προσφύγων. Είναι κι εκείνος επικηρυγμένος από τις Ηνωμένες Πολιτείες ως ένας τρομοκράτης που δρα ανά την υφήλιο. Η αμοιβή 5 εκατομμυρίων δολαρίων που προσφέρεται για τη σύλληψη του τον καθιστά έναν από τους πλέον καταζητούμενους τρομοκράτες, ενώ κι ο ΟΗΕ τον έχει προσθέσει στη λίστα των συνεργών της Αλ Κάιντα για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της.

Ο Μουλάς Μοχάμαντ Γιακούμπ, υιός του ιστορικού ιδρυτή των Ταλιμπάν Μουλά Όμαρ, ορίστηκε Υπουργός Άμυνας. Ο πατέρας του βρισκόταν στην κεφαλή των Ταλιμπάν στις σκοτεινές περιόδους της κυριαρχίας μέχρι το 2001. Έπειτα από την εισβολή των Ηνωμένων Πολιτειών, ο «μονόφθαλμος» αρχηγός οργάνωνε την αντίσταση εναντίον των Αμερικανών, μέχρι την εξαφάνιση του σε ένα κρησφύγετο. Ο γιος του Μουλάς Γιακούμπ έχει αναλάβει την πολιτική «κληρονομιά» του, εκπροσωπώντας τις προσπάθειες ενοποίησης του κινήματος των Ταλιμπάν, δρώντας ως μία φυσική συνέχεια των δύο περιόδων κυριαρχίας τους.

Τέλος, το ιστορικό στέλεχος των Ταλιμπάν, Μοχάμαντ Χασάν Αχούντ ανέλαβε την πρωθυπουργία. Η θητεία του στο προηγούμενο καθεστώς των Ταλιμπάν ως Υπουργού Εξωτερικών τον έχει βάλει κι εκείνον στο στόχαστρο των κυρώσεων του ΟΗΕ. Ο Αχούντ υπήρξε στενός συνεργάτης και πολιτικός σύμβουλος του ιστορικού αρχηγού των Ταλιμπάν, Μουλά Ομάρ.

Παρά την μετριοπάθεια που προσπαθούν να επιδείξουν οι Ταλιμπάν στη καινούρια τους σύνθεση, η προσωρινή κυβέρνηση δίνει ξεκάθαρα το στίγμα πως αποτελούν τη μετεξέλιξη του καθεστώτος του 2001. Ο στόχος του βέβαια αναμένεται να είναι ο ίδιος, η πιστή εφαρμογή του ισλαμικού νόμου που εκείνοι ορίζουν.