ΓΔ: 899,90 2,35 (0,26 %)

Τζίρος: 83,99 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1990η
Τρίτη, 13 Απριλίου 2021

ΓΔ: 899,90 2,35 (0,26 %)

Τζίρος: 83,99 εκατ. €   RT

Οι ΗΠΑ ζητούν από τον Π.Ο.Υ. να καλέσει την Ταϊβάν στην παγκόσμια συνέλευση για την πανδημία

Οι ΗΠΑ ζητούν από τον Π.Ο.Υ. να καλέσει την Ταϊβάν στην παγκόσμια συνέλευση για την πανδημία
APimages

Η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ στην Γενεύη ζήτησε από τον γενικό διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους να καλέσει την Ταϊβάν για να συμμετάσχει στην σημαντική παγκόσμια συνέλευση της επόμενης εβδομάδας με κύριο θέμα την πανδημία Covid-19.

«Καλούμε τον ΠΟΥ να ενισχύσει τις προσπάθειές του για να προσφέρει στην Ταϊβάν αυξημένη και σημαντική συνεργασία με τον οργανισμό και η πρόσκληση για συμμετοχή στην συνέλευση είναι ένα αναγκαίο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση», αναφέρεται σε ανακοίνωση της αμερικανικής αποστολής.

Η Ουάσινγκτον επικρίνει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τον διευθυντή της για την διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού και για την εγγύτητά του με την Κίνα και ετοιμάζεται να αποχωρήσει.

Εχοντας την υποστήριξη των ΗΠΑ, η Ταϊβάν έχει ενισχύσει την πίεση με στόχο να λάβει μέρος στην παγκόσμια συνέλευση του ΠΟΥ ως παρατηρητής, εξοργίζοντας το Πεκίνο, που ισχυρίζεται διαχρονικά ότι η νησιωτική ασιατική δημοκρατία ανήκει στην κινεζική επικράτεια.

Η Ταϊβάν, η οποία κέρδισε διεθνείς επαίνους για την ταχεία αναχαίτιση της επιδημίας του κορονοϊού, δεν προκλήθηκε στην γενική συνέλευση του ΠΟΥ τον Μάιο και συμφώνησε να αναβάλει για αργότερα της συζήτηση για το θέμα.

Για το ζήτημα αυτό ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει χρησιμοποιήσει το επιχείρημα ότι δεν διαθέτει εντολή για να προσκαλέσει την Ταϊβάν εξαιτίας της διαφωνίας μελών της για την συμμετοχή της.

Η παγκόσμια συνέλευση των 194 μελών του Οργανισμού θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης και θα επικεντρωθεί στην πανδημία Covid-19 και σχετιζόμενα θέματα δημόσιας υγείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ