«Οι ΗΠΑ στηρίζουν την ευημερία και την ασφάλεια της Ελλάδας»
Επιστολή Πομπέο σε Μητσοτάκη

«Οι ΗΠΑ στηρίζουν την ευημερία και την ασφάλεια της Ελλάδας»

Την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ στην Ελλάδα εκφράζει, με επιστολή του προς τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαικ Πομπέο.

Στην επιστολή, την οποία γνωστοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και έδωσε στη δημοσιότητα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αναφέρεται πως «οι ΗΠΑ θα παραμείνουν δεσμευμένες στη στήριξη της ευημερίας, της ασφάλειας και της Δημοκρατίας της Ελλάδας». «Θεωρούμε την Αθήνα σύμμαχο-κλειδί και κρίσιμο παράγοντα στην ανατολική Μεσόγειο καθώς και στα Βαλκάνια» υπογραμμίζει στην επιστολή του ο κ. Πομπέο. 

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αναφέρει ότι «η υπογραφή της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας αποτελεί σημείο καμπής σε μια διευρυμένη σύμπραξη ασφαλείας ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ», σημειώνει πως οι δύο χώρες «σφυρηλαρούν μια πολύ στενότερη στρατηγική σχέση» μέσω της συμφωνίας αυτής και υπογραμμίζει την «εξαιρετική» σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ, όπως αυτή έχει χαρακτηριστεί από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Παράλληλα, ο κ. Πομπέο αναφέρει ότι η πρόσφατη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ αποτέλεσε «σαφή επαναβεβαίωση των στενών δεσμών και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών», ενώ υπογράμμισε «την ανάδυση της Ελλάδας έπειτα από σχεδόν μία δεκαετία κρίσης ως ένα success story οικονομικής ανάκαμψης» στη διάρκεια της οποίας η Ελλάδα «επέδειξε αξιοσημείωτη κοινωνική συνοχή και ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς».

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ προσθέτει ότι «οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην περιοχή και πιστεύουν σταθερά πως αυτοί που έχουν συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να επιδιώξουν λύσεις με ειρηνικά μέσα (...) και να απέχουν από οποιαδήποτε πράξη που θα μπορούσε να είναι προσβλητική».

«Δεν χρειαζόμαστε κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή αλλά μάλλον ειλικρινή διάλογο που οδηγεί σε αποτελέσματα που σέβονται το διεθνές δίκαιο», σημειώνει ο Πομπέο. 

Νωρίτερα, μιλώντας στη Βουλή, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, συνέκρινε την επιστολή Πομπέο με αυτή του Χ. Κίσινγκερ το 1975 προς τον τότε Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Μπίτσιο. 

Την ίδια ώρα έστειλε σαφές μήνυμα προς την Τουρκία, υπογραμμίζοντας ότι η σχέση Ελλάδας - ΗΠΑ δεν στρέφεται κατά της Τουρκίας. «Στρέφονται υπέρ της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή», τόνισε ο Ν. Δένδιας, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι οι καιροί ούτε ήρεμοι είναι ούτε ομαλοί.

Από την πλευρά του ο Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, είπε ότι «η επιστολή που έστειλε ο Μ. Πομπέο στον Κυρ. Μητσοτάκη επιβεβαιώνει ότι οι σχέσεις Ελλάδας- ΗΠΑ βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών». 

«Η επιστολή αποτελεί την καλύτερη απάντηση σε όσους απαξίωσαν την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ», πρόσθεσε.