Οι ΗΠΑ προσφέρουν «ανακωχή» δασμών στην ΕΕ με προϋπόθεση... την Airbus

Οι ΗΠΑ προσφέρουν «ανακωχή» δασμών στην ΕΕ με προϋπόθεση... την Airbus

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν ένα βήμα προς τη διευθέτηση της διαμάχης με την ΕΕ σχετικά με τις παράνομες επιδοτήσεις προς την Airbus και την Boeing, προτείνοντας να άρει τους δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα εάν η Airbus επιστρέψει την κρατική βοήθεια δισεκατομμυρίων δολαρίων που έλαβε, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Η πρόταση έγινε από τον αμερικανό εκπρόσωπο εμπορίου Ρόμπερτ Λάιτχάιζερ, λίγες μέρες πριν από την χθεσινή απόφαση του ΠΟΕ να εγκρίνει την επιβολή δασμών από την ΕΕ ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε αμερικανικά προϊόντα, ως αντίποινα για τις επιδοτήσεις που λάμβανε από τις ΗΠΑ η εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών Boeing.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι τον Οκτώβριο, κατόπιν παρόμοιας απόφασης του ΠΟΕ σε παράλληλη υπόθεση για τις επιδοτήσεις της Airbus, οι ΗΠΑ επέβαλαν δασμούς σε εξαγωγές της ΕΕ αξίας 7,5 δισ. δολαρίων.

Η ΕΕ, που έχει υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις στην αμερικανική πλευρά από τον Ιούλιο του 2019, τις οποίες και ανανέωσε τον Σεπτέμβριο, επιβεβαίωσε ότι έλαβε την αμερικανική πρόταση.

«Η πρώτη αντίδραση των ΗΠΑ έφτασε σε μας την προηγούμενη εβδομάδα. Είναι η πρώτη φορά που λαμβάνουμε κάποια ανταπόκριση σχετικά με ουσιαστικά σημεία της πρότασής μας. Έχουμε ενημερώσει για την αντίδρασή μας και είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τις συνομιλίες», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.